Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цончо Ганев: Интересът към подписката за референдум показва, че българите отказват да бъдат загробени в еврозоната

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев по време на обсъждането на Плана за възстановяване и устойчивост в Народното събрание - 26 октомври 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Когато и да се разпусне този парламент ще е късно. От първия му ден, в него се приемат закони и сделки които са в ущърб на националните интереси“. Това каза в обзорното предаване „Позиция“ депутатът от ПП „Възраждане“ Цончо Ганев. Сред тях той изброи изпращането на оръжия за Украйна, закупуването на, цитирам „осем нови чертежа на бойни самолети“, закупуване на американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, както и придобиването на два американски атомни реактора, които не са действащи никъде по света. Според Ганев, този парламент ударно е приемал и закони, които окончателно да ни вкарат в еврозоната, поради което групата на „Възраждане“ не е имала друг избор освен да организира подписка за референдум:

Българският народ в крайна сметка трябва да се произнесе, дали иска или не иска в еврозоната. В рамките на само една седмица събрахме повече от 43 хиляди подписа. Това ми дава основание да мисля, че може да съберем необходимите подписи в много по кратък от фиксирания в закона срок от три месеца. Така лятото или най – късно есента, българския избирател ще може сам да вземе решение, дали иска да еврото или не.

Депутатът от „Възраждане“ не изключи възможността, подписката за референдума да бъде саботирана с фалшиви подписи или ЕГН-та, за това организаторите, ще се постараят да съберат много повече гласове от изискваните 400 хиляди подписа по Конституция.

Цончо Ганев каза още, че няма нито една държава в Европа, при която след влизане в еврозоната, не се е стигнало до поскъпване на живота и рязко повишаване на цените на абсолютно всичко. Той допълни картината и с рязкото покачване на инфлацията и държавните дългове. Според него това което виждаме в Хърватска, като най- скорошен пример е очакваното.

„Между другото, това последствията и описани в доклада на БНБ, който е напълно официален документ, но управителя на БНб е отказал да подпише, тъй като защитава тезата, че България трябва да влезе в еврозоната. А доклада описва нелицеприятните последици за страната ни от въвеждане на еврото.

Най страшното е, че ако инфлацията в един момент може да я преглътнем, то по страшна е дълговата криза в която влиза всяка нова членка на еврозоната. Всяка! Няма държава в която да няма в пъти по голям дълг на глава от населението от дълга на България. Нещо което сме избегнали у нас поради наличието на валутен борд, тъй като нямаме право да надхвърляме параметрите за външен дълг.

Когато имаме дългове, ще бъдем уязвими, това е начина по който Европейската централна банка държи на каишка всяко правителство. Пример- ако искаме да защитим някакви национални интереси, ЕЦБ да използва наличието на висок външен дълг и да каже- „Ако искате кредити, трябва да закриете ТЕЦ-овете“. Това е плашещото в дългосрочен план и пагубно за България.

По думите на Цончо Ганев точно заради това подписката за референдум се радва на толкова голям интерес и стотици доброволци участват в процеса по събирането и. А Варна е една от водещите области по събрани до момента подписи в подкрепа на референдума.

(цялото интервю може да чуете в прикачения файл)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 17.07.24 в 17:28

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40