Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Спартак - Легендата" - първият български графичен роман

4
Снимка: Теодор Манолов

Зима. Борбата с инфлацията, последици от войната, партийната криза и дребните житейски проблеми като паркирани коли по тротоарите, продължава. Затова със следващия материал ще се пренесем в древността. Във времената на един от най-популярните герои - Спартак. За него сведенията, достигнали до наши дни, не са много. Примерно едни историци го представят като високообразован и извънредно опитен пълководец, други - безпросветен роб с харизмата на лидер. Тези две и много други сюжетни линии са развити в образи, цвят и думи в първия български графичен роман „Спартак – Легендата”. Преди време излезе първата част, сега е ред на втората. Автор на комикса е Теодор Манолов.
"Спартак ми дойде по наследство. И това е за мен е както голям късмет, така и голяма отговорност. Аз не съм направил първия графичен роман за него. Първия роман за Спартак го направи баща ми. И това беше, когато излизаше прочутото списание "Дъга". В един момент списанието спря да излиза. От този момент до наши дни баща ми постоянно ми намекваше, че ние с него можем да продължим тази история.

Защото приключенията на един супергерой, какъвто в случая е Спартак, могат да бъдат безброй, обяснява авторът Теодор Манолов.

"Това ми се струваше прекалено амбициозно и прекалено трудно. Голямо задължение. Всяка моя грешна стъпка в този проект може да изложи както мен, така и него като създател на образа и даже като създател на жанра."И все пак Теодор Манолов започва проекта, но едва след като придобива опит. Комиксът на Теодор Манолов е цветен, докато оригиналът от списание "Дъга" е жълто-черен.

"Причината е била, че не им е останало време да го оцветят. Така е тръгнал. И са решили да не го оцветяват, защото вече се е бил превърнал в запазена марка. Графичният роман "Спартак - Легендата" е и един вид енциклопедия, продължава с представянето Теодор Манолов.Какво представлява комикс-романът?

Няма точно такъв термин – по-точно се нарича графичен роман, за да се отдели от жанра на художествения роман, който е само с текст и евентуално с илюстрации, а и за да се отдели пък терминологично от комиксите, при които във всеки епизод има различно приключение. Затова на запад го наричат графичен роман, тъй като в цялата история, независимо в колко епизода ще бъде, се разказва една история, която продължава от епизод в епизод. Затова, за да не обърквам публиката си, не го наричам вече графичен роман, а просто комикс, тъй като с помощта на Националния фонд „Култура“ реших да направя тази история в чисто романна форма, тоест в текст.

По този начин, предполагам, че тези две издания ще се допълват?

Идеята е много елементарна, тъй като в комикса се събра прекалено много интересна информация. Комиксът започна да се превръща в нещо като комикс-енциклопедия, което сега се приема страхотно. Но съществува рискът да го претоваря от прекалено много данни, затова реших да разделя изданието на два жанра – художествен роман и комикс. Иначе историята е 99 процента същата, но подходите са различни. В комикса историята се представя по-близо до това, което се очаква в киното. Докато в романа човек може да си позволи по-дълги описания, които в киното са представени по-повърхностно.

Казваш, че си разделил самия графичен роман на части. Предстои да излезе втората. Историята продължава ли във втората част? Или първата е завършена в някаква степен?

О, не. Историята е доста дълга, затова тя ще бъде разказана в поне няколко книги, надявам се да станат повече от няколко. В моите проекто-записки съм стигнал до 15-и том.

Защо избра Спартак?

Спартак ми дойде в наследство и това е за мен както голям късмет, така и голяма отговорност. Всъщност аз не съм направил първия графичен роман за него. Първия графичен роман за него го направи баща ми. Това беше, когато излезе прочутото списание „Дъга“. Там започна одисеята „Спартак“ в българския комикс. Баща ми създаде този сериал в началото почти без опит, тъй като комикси дотогава в България имаше много малко. Такъв тип графичен роман нямаше.

Подробностите чуйте в интервюто с Теодор Манолов:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Драганов

Четири неща, които иска всеки граничен полицай

Възможно е българските туристи да са били задържани в Мексико заради пропуски в резервацията, ваучерите или документите им за настаняван е. Това коментира за Радио Варна проф. Румен Драганов , председател на Института за анализи и оценки в туризма. Той уточни, че всяка година над две хиляди българи посещават Мексико, случаят с..

публикувано на 27.01.23 в 07:00

Johnny Gioeli (ENEMY EYES, HARDLINE, AXEL RUDI PELL): Артистът не трябва да се страхува, да опитва

Интервю с Johnny Gioeli (ENEMY EYES, HARDLINE, AXEL RUDI PELL) Интересна подробност от музикалната биография на Johnny Gioeli е, че от 2000 година той се занимава с композирането на музика за видео игри. Паралелно с това развива кариера като вокалист на HARDLINE, AXEL RUDI PELL, CRUSH 40 и ENEMY EYES и дори намира време за дуети със Светлана..

публикувано на 26.01.23 в 08:05

Радио Варна с две номинации за наградата "Сирак Скитник"

На 25 януари отбелязваме Деня на Българското национално радио. На тази дата през 1935 година цар Борис ІІІ издава указ, с който радиоразпръскването у нас става държавна собственост. Ежегодно на този ден се връчват наградите „Сирак Скитник“ за изключителни постижения в радиожурналистиката и радиопроизводството през изтеклата година и за принос в..

обновено на 25.01.23 в 21:37

Черно море се раздели със Закария Беншаа

Черно море се раздели с нападателя Закария Беншаа. Той разтрогна договора си с клуба по взаимно съгласие. Играчът пристигна на „Тича“ в началото на миналата година, като за едногодишния си престой при „моряците“ записа 20 мача за първенство, в които отбеляза 3 гола.

публикувано на 25.01.23 в 10:22
Маринка Пешева - служител от 22 г. в Български пощи

23 януари - Международен ден на ръкописното писмо

23-ти януари е датата, на която в цял свят се отбелязва Денят на ръкописното писмо, наричан още Ден на ръкописа. Инициативата е на Асоциацията на производители на принадлежности за писане, а денят съвпада с рождението на американския държавник Джон Хенкок, който пръв е поставил подписа си под Декларацията на независимостта. Живеейки във..

публикувано на 23.01.23 в 10:41

Мая Манолова определи лидерската среща между Нинова и Борисов като подаване на ръка за връщане във властта

Лидерската среща между ГЕРБ, ДПС и „Български възход” по покана на Нинова за подкрепа на общ кабинет е предателство към левите хора и към хората от протестите. Това каза за Радио ВарнаЛидерът на гражданска платформа „Изправи се. БГ”  Мая Манолова в морската столица.  Зад тази среща на хартиената коалиция, прозира лицето на корупционното..

публикувано на 21.01.23 в 15:56
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Ако Кирил Петков е изнасял оръжие зад гърба на парламент и правителство, то би трябвало да бъде арестуван

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов смята, че статията на „Ди Велт“, за помощта на България за Украйна в първите дни на войната е ПР акция. Според него тя е имала за цел да противодейства на скандала с компанията за търгуване на криповалутата Nexo и обвързаните с нея политически сили. „Но ако се окаже вярно, че министър председателя зад..

публикувано на 21.01.23 в 15:49