Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комиксът "Спартак - Легендата" и първият български роман по комикс "Спартак. Романът"

5
Снимка: Теодор Манолов

Зима. Борбата с инфлацията, последици от войната, партийната криза и дребните житейски проблеми като паркирани коли по тротоарите, продължава. Затова със следващия материал ще се пренесем в древността. Във времената на един от най-популярните герои - Спартак. За него сведенията, достигнали до наши дни, не са много. Примерно едни историци го представят като високообразован и извънредно опитен пълководец, други - безпросветен роб с харизмата на лидер. Тези две и много други сюжетни линии са развити в образи, цвят и думи в първия български графичен роман „Спартак – Легендата”. Преди време излезе първата част, сега е ред на втората. Автор на комикса е Теодор Манолов.




"Спартак ми дойде по наследство. И това е за мен е както голям късмет, така и голяма отговорност. Аз не съм направил първия графичен роман за него. Първия роман за Спартак го направи баща ми. И това беше, когато излизаше прочутото списание "Дъга". В един момент списанието спря да излиза. От този момент до наши дни баща ми постоянно ми намекваше, че ние с него можем да продължим тази история.


Защото приключенията на един супергерой, какъвто в случая е Спартак, могат да бъдат безброй, обяснява авторът Теодор Манолов.

"Това ми се струваше прекалено амбициозно и прекалено трудно. Голямо задължение. Всяка моя грешна стъпка в този проект може да изложи както мен, така и него като създател на образа и даже като създател на жанра."



И все пак Теодор Манолов започва проекта, но едва след като придобива опит. Комиксът на Теодор Манолов е цветен, докато оригиналът от списание "Дъга" е жълто-черен.

"Причината е била, че не им е останало време да го оцветят. Така е тръгнал. И са решили да не го оцветяват, защото вече се е бил превърнал в запазена марка. Графичният роман "Спартак - Легендата" е и един вид енциклопедия, продължава с представянето Теодор Манолов.



Какво представлява комикс-романът?

Няма точно такъв термин – по-точно се нарича графичен роман, за да се отдели от жанра на художествения роман, който е само с текст и евентуално с илюстрации, а и за да се отдели пък терминологично от комиксите, при които във всеки епизод има различно приключение. Затова на запад го наричат графичен роман, тъй като в цялата история, независимо в колко епизода ще бъде, се разказва една история, която продължава от епизод в епизод. Затова, за да не обърквам публиката си, не го наричам вече графичен роман, а просто комикс, тъй като с помощта на Националния фонд „Култура“ реших да направя тази история в чисто романна форма, тоест в текст.

По този начин, предполагам, че тези две издания ще се допълват?

Идеята е много елементарна, тъй като в комикса се събра прекалено много интересна информация. Комиксът започна да се превръща в нещо като комикс-енциклопедия, което сега се приема страхотно. Но съществува рискът да го претоваря от прекалено много данни, затова реших да разделя изданието на два жанра – художествен роман и комикс. Иначе историята е 99 процента същата, но подходите са различни. В комикса историята се представя по-близо до това, което се очаква в киното. Докато в романа човек може да си позволи по-дълги описания, които в киното са представени по-повърхностно.

Казваш, че си разделил самия графичен роман на части. Предстои да излезе втората. Историята продължава ли във втората част? Или първата е завършена в някаква степен?

О, не. Историята е доста дълга, затова тя ще бъде разказана в поне няколко книги, надявам се да станат повече от няколко. В моите проекто-записки съм стигнал до 15-и том.

Защо избра Спартак?

Спартак ми дойде в наследство и това е за мен както голям късмет, така и голяма отговорност. Всъщност аз не съм направил първия графичен роман за него. Първия графичен роман за него го направи баща ми. Това беше, когато излезе прочутото списание „Дъга“. Там започна одисеята „Спартак“ в българския комикс. Баща ми създаде този сериал в началото почти без опит, тъй като комикси дотогава в България имаше много малко. Такъв тип графичен роман нямаше.

Подробностите чуйте в интервюто с Теодор Манолов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15