Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ученици търсят дом на животни от варненски приюти

24 ученици от 8. до 12. клас от Средно училище „Гео Милев“ във Варна , които са участници в проект ACTIVE, програма „Еразъм+“, повече от два месеца подготвят своята благотворителна кауза „Доброто в действие“. Тя е насочена към намирането на дом на безстопанствени животни, настанени в два приюта във Варна, съобщиха от учебното заведение. 

В продължение на две години варненските ученици се учиха на медийна и дигитална грамотност, запознаха се с работата на различни институции, дискутираха човешките права и отговорности.


Проектът завършва с кауза, която те сами са избрали - да помогнат за осиновяването на безстопанствени животни, настанени в приюти. Каузата е наречена „Доброто в действие“. 

„Всяка кауза, на която човек е готов да се посвети, заслужава внимание. Няма значение колко е важна тя за другите хора, от значение е да е важна за вас. Ако всеки има своя кауза и работи за нея, тогава ще променим средата, в която живеем. Ние силно вярваме в това! Дали ще засадите дърво, дали ще спасите бездомно животно, дали ще помагате на хора в нужда, направете го! И не питайте - точно това ли е най-важното сега. Да! Всичко е важно, ако не за вас – за някого е важно. Дори едно от безстопанствените животни да намери своя дом, ние сме променили за него всичко- целия му живот", посочват учениците. 

В продължение на две седмици пред всеки клас в училище те представиха проекта и своята кауза, и раздадоха брошури.

Във фоайето на училището е подредена изложба със снимки на всички предложени за осиновяване кученца и едно коте, както и рисувани портрети на някои от животните.
За да стигне каузата до повече хора, учениците отправиха послание към родителите на всички ученици в училище да ги подкрепят и да споделят информацията, публикувана в социалните медии. Целта е ученици, родители и учители да действат като общност и подпомогнат със своята активност каузата на своите деца и ученици.

В рамките на три дни в училището бе организирана акция за събиране на различни предмети - купички за храна, завивки, играчки и др., които участниците в проекта ще предоставят на "Animal Hope Varna".

Партньори по проект ACTIVE са ученици от Италия, Испания и Полша. Те също завършват проекта с каузи. Полските ученици отделиха време и средства за украинските бежанци и дом за стари хора; испанските – за бездомници и интегрирането им в обществото, а италианските – за дом, където са настанени жени, преживели насилие.
По публикацията работи: Нина Милошевич

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БХРА: Не е удачна смяната на министъра на туризма в началото на сезона

Не е удачна смяната на министъра на туризма точно когато започва новият сезон. На е поста да е човек с компетентност в тази сфера, а не конкретната личност. Това становище изразиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Председателят на асоциацията във Варна Павлин Косев поясни, че са излезли с декларация още когато е имало..

публикувано на 09.06.23 в 08:35

Преди 100 години на 9 юни насилието поражда кръговрат от преврати

Навършва се един век от паметната дата 9 юни, когато пред 1923 г. с военен преврат е свалено правителство на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) начело с Александър Стамболийски. Според историографията от времето на социализма (1944-1989 г.), става дума за „фашистки преврат“, но по това време фашистка партия има само в Италия и тя..

публикувано на 09.06.23 в 07:55

Морето като стихия

Необятната синева на морето, маранята на замъгления хоризонт, където вода и небе се сливат, уханието на водорасли, ситният пясък, който полепва по краката ти и не иска да се отмие са само малка част от притегателната му мощ. Морето дава много, но и много може да отнема, затова и към него трябва да се гледа с нужното уважение и с готовност на компромиси..

обновено на 08.06.23 в 19:30

Ученици от Математическата гимназия във Варна станаха републикански шампиони по шахмат

Ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ станаха републикански шампион на България по шахмат във възрастта V-VII клас. Мартин Димитров спечели и златен индивидуален медал на първа дъска за максимум победи 9 от 9.  Останалите негови съотборници по реда на дъските са Никола Петров, VI "б" клас, Лев Беленкий, VI  "в" клас и Теа..

публикувано на 08.06.23 в 19:00

140-годишният Темелков хан в Балчик се възражда четвърт век след големия пожар

След като миналата година започнаха укрепителни дейности на частично запазения Темелковия хан - една от най-старите сгради в Балчик и паметник на културата от местно значение, вече я виждаме завършена отвън. Тя се намира на главната улица "Черно море", недалеч от храм "Св. Георги". Темелковият хан имаше 11 наследници и от последното десетилетие на..

публикувано на 08.06.23 в 16:31

Доставка на стоки до дома в село Куманово

В село Куманово няма аптека - най-близката е във Варна.  Няма и лекар, най-близкият е в село Кичево. Но пък има два хранителни магазина - и двата семеен бизнес. Двата са на стотина метра разстояние един от друг. Разликата помежду им е, че единият магазин прави доставка до домовете на хранителни стоки. Още по темата от..

публикувано на 08.06.23 в 12:36

8 юни - Световен ден на океаните

Проектът "Океан" координира Световния ден на океаните, който се отбелязва на 8 юни, през последните 17 години. Това е изключително важен екологичен въпрос. От сините дълбини получаваме както храни, така и лекарства, а те помагат за поддържане на климата в нормално състояние. Освен това е известно, че водата е "белите дробове на Земята" - оказва се, че..

публикувано на 08.06.23 в 08:45