Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици търсят дом на животни от варненски приюти

24 ученици от 8. до 12. клас от Средно училище „Гео Милев“ във Варна , които са участници в проект ACTIVE, програма „Еразъм+“, повече от два месеца подготвят своята благотворителна кауза „Доброто в действие“. Тя е насочена към намирането на дом на безстопанствени животни, настанени в два приюта във Варна, съобщиха от учебното заведение. 

В продължение на две години варненските ученици се учиха на медийна и дигитална грамотност, запознаха се с работата на различни институции, дискутираха човешките права и отговорности.


Проектът завършва с кауза, която те сами са избрали - да помогнат за осиновяването на безстопанствени животни, настанени в приюти. Каузата е наречена „Доброто в действие“. 

„Всяка кауза, на която човек е готов да се посвети, заслужава внимание. Няма значение колко е важна тя за другите хора, от значение е да е важна за вас. Ако всеки има своя кауза и работи за нея, тогава ще променим средата, в която живеем. Ние силно вярваме в това! Дали ще засадите дърво, дали ще спасите бездомно животно, дали ще помагате на хора в нужда, направете го! И не питайте - точно това ли е най-важното сега. Да! Всичко е важно, ако не за вас – за някого е важно. Дори едно от безстопанствените животни да намери своя дом, ние сме променили за него всичко- целия му живот", посочват учениците. 

В продължение на две седмици пред всеки клас в училище те представиха проекта и своята кауза, и раздадоха брошури.

Във фоайето на училището е подредена изложба със снимки на всички предложени за осиновяване кученца и едно коте, както и рисувани портрети на някои от животните.
За да стигне каузата до повече хора, учениците отправиха послание към родителите на всички ученици в училище да ги подкрепят и да споделят информацията, публикувана в социалните медии. Целта е ученици, родители и учители да действат като общност и подпомогнат със своята активност каузата на своите деца и ученици.

В рамките на три дни в училището бе организирана акция за събиране на различни предмети - купички за храна, завивки, играчки и др., които участниците в проекта ще предоставят на "Animal Hope Varna".

Партньори по проект ACTIVE са ученици от Италия, Испания и Полша. Те също завършват проекта с каузи. Полските ученици отделиха време и средства за украинските бежанци и дом за стари хора; испанските – за бездомници и интегрирането им в обществото, а италианските – за дом, където са настанени жени, преживели насилие.
По публикацията работи: Нина Милошевич

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица на италианската култура в Балчик

На 21 юли в 18:00 ч. за седма поредна година в „Каменна зала“ на Държавен културен институт „Двореца“ Балчик ще бъде дадено началото на Седмицата на италианската култура с откриване на изложбата "Операта – културно наследство на човечеството" – колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори, участвали в проекта за включване на..

публикувано на 20.07.24 в 17:35

Преди 55 години човек каца за първи път на Луната

Преди 55 години, на 20 юли 1969 г., астронавтите Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин кацат за първи път на Луната в Морето на спокойствието. „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“, казва Нийл Армстронг, когато излиза от спускаемия апарат „Ийгъл“ В мисията „Аполо -11“ участва и трети астронавт – Майкъл Колинс, който..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще премерят сили днес и утре край Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. .  Участниците ще премерят сили в бързина, ловкост и въображение при навигацията на дрон.  В турнира край Аспарухово ще се състезават двамата най-добри български пилоти на дрон, както и световният шампион, който ще..

публикувано на 20.07.24 в 09:07

Почитаме Свети пророк Илия и въстаниците от 1903 година

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и предсказател на великите..

публикувано на 20.07.24 в 08:53

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Варна се включва в 10-ата годишнина на Лютия тур на България

Състезание по надяждане с люти чушки във Варна ще се проведе на 20 юли пред сградата на Аквариума в Морската градина. Грандиозният финал по надяждане е ч аст от Лютия тур на България.  Желаещите могат  да се запишат онлайн на страницата на chilli-hills.com, в страницата на организаторите във Facebook, на бул. „Княз Борис“ 13, както и по време на..

публикувано на 19.07.24 в 15:50

Експерт: Дублетните форми объркват хората, честа грешка е и неправилната употреба на "й"

Дублетните форми на думите объркват хората. Тези, които коват езиковите норми, въвеждат два начина на изписване за улеснение, а правилата трябва да се знаят. Това мнение изрази експертът по български език и създател на образователния портал "Академика БГ" Евелина Гечева, която е и организатор на инициативата "Бъди грамотен" , която ще се проведе за..

публикувано на 19.07.24 в 15:15