Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Радостина Жекова: 2023 г. ще бъде изключително трудна за сектор Зърнопроизводство

Какви рискове крие топлото време за реколтата?

| обновено на 24.01.23 в 17:48
6
Снимка: БГНЕС

Притеснение у зърнопроизводителите предизвиква необичайно топлото време в България през тази зима.

Поставена ли е под заплаха тазгодишната реколта заради липсата на снегове и дъждове? Какви са прогнозите за добивите през 2023 г.? Отговорите на тези и още въпроси потърсихме от Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Интервюто с нея чуйте в прикачения звуков файл:

Тазгодишната реколта е поставена под заплаха, алармира от ефира на Радио Варна председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Липсата на снегове и високите температури са довели да изсушаване на почвата. Пролетните температури от януари биха могли да подлъжат посевите да покълнат по-рано, което е изключително опасно.

Най-топлата и суха зима от 15 години насам поставя в риск зърнопроизводителите, категорична е Жекова: "Такава зима, толкова дълго без валежи, независимо дали от сняг или от дъжд, сме нямали, това е факт. Другото изключително притеснително са високите температури почти цяла зима - ноември, декември и сега до средата на януари. Пшениците не са в нормалната си фаза за развитие, в която трябва да бъдат. Не са в зимен покой, т. е. въобще не са подготвени за едно рязко застудяване."

Всеки един природен катаклизъм влияе върху добите, които очакваме. Липсата на зимна влага обуславя и много трудната година за пролетниците - царевица и слънчоглед.

"2023 г. ще бъде изключително трудна година за сектор Зърнопроизводство, поради две причини. Първата е почвено климатичните условия, а втората причина шокира целия пазар в Европа - зърнените коридори, които разрешиха безмитния внос на зърно от Украйна в целия ЕС. Това автоматично унощожи търговията в България, Полша и целия съюз.", коментира пред Радио Варна Радостина Жекова.

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Електронният прием в детските градини започва на 15 май, за първокласниците - 17 май

Електронната система за прием на деца в общинските детски градини и в градини с яслени групи ще бъде отворена за регистрация на заявления от 15 май 2023 г. до 31 май 2023 г. , съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, поради многобройни запитвания от граждани. Графиците на дейностите за учебната 2023/2024г. са публикувани..

обновено на 30.01.23 в 17:19

Българският износ за Румъния се увеличава с над 40%

Българският износ за Румъния е нараснал с над 40% през първите десет месеца на миналата година и надхвърля 4 млрд. евро. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Румъния у нас Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску. "Стокообменът за същия период възлиза на 7,247 млрд. евро, като надхвърля..

публикувано на 30.01.23 в 16:27

102 000 подписа за референдум за запазване на българския лев събраха от "Възраждане"

102 000 подписа в подкрепа на провеждане на референдум за запазване на българския лев са събрали от ПП "Възраждане" за две седмици. Това каза на пресконференция във Варна лидерът на партията Костадин Костадинов. По думите му най-важното, което предстои на България, не са парламентарните избори, а запазването на собствената й валута, за да продължава да..

публикувано на 30.01.23 в 15:20
Аспарухов мост във Варна

"Възраждане" попитаха МРРБ за ремонта на Аспаруховия мост и пътя през Трифон Зарезан

Въпроси към министъра на регионалното развитие Иван Шишков за ремонта на Аспаруховия мост и панорамния път Варна - Златни пясъци са отправили от ПП "Възраждане". Това каза на брифинг лидерът на партията Костадин Костадинов. Според Костадинов общината трябва по-активно да работи по двете теми, за да се осигури финансиране и ремонтите да станат факт...

публикувано на 30.01.23 в 14:41

Две трети от балчишките съветници са известени от КПКОНПИ за несъответствия

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е известила повечето от балчишките съветници, че във встъпителните си декларации имат несъответствия, съобщи председателят на Общински съвет – Балчик Николай Колев. „Приключили са проверките и голяма част от колегите са  получили обаждане или писма за..

публикувано на 30.01.23 в 14:36

Тежка техника е унищожила част от дюните на Южния плаж в Несебър

Тежка техника е унищожила част от екзотичните дюни на Южния плаж в Несебър, съобщи за БНР Бургас концесионерът Кирил Спасов. Той е подал още вчера сигнал на тел.112, до Министерството на туризма, РИОСВ - Бургас и ОД на МВР в Бургас. Уведомени са също Областната администрация  и Община Несебър. „Случайно ми се наложи да пътувам към Несебър, знаете че..

публикувано на 30.01.23 в 12:51
Община Варна

Извънредно заседание на Общинския съвет на Варна утре

Свикаха извънредно заседание на Общинския съвет на Варна. Местните депутати трябва да приемат условията за отпускане на заем от общината на собствениците, кандидатстващи за саниране на сградите, за паспортизация и обследване на жилищните блокове. На сесията ще бъдат обсъдени и мерки за подпомагане на таксиметровия бранш.

публикувано на 30.01.23 в 12:12