Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Все още търсят изпълнител за монтирането на зарядните станции за електробусите във Варна

До месец и половина трябва да приключи изборът на фирма, която да постави зарядните станции за зареждане на електрическите автобуси във Варна. Построяването им се бави, тъй като за трети път трябва да бъде пусната обществената поръчка. Това каза за Радио Варна инж. Николай Антонов, изпълнителен директор на Градски транспорт-Варна.

"Трябва да се спази Законът за обществените поръчки. Трябва да намерим решение. Офертата е 2 милиона и половина лева. Пускаме я на 30 януари", поясни Антонов.

Строителството на всички 60 зарядни станции при добра организация ще отнеме месец - месец и половина, каза още той.
Станциите ще бъдат за всеки един от електробусите във Варна. Така ще се знае мястото на всяко едно превозно средство и точно къде се зарежда то. Зарядните станции ще са монтирани в "Градски транспорт", където домуват автобусите, информира инж. Николай Антонов.

Температурите влияят върху разреждането на батерията. Зависи и какъв вид автобуси се зареждат. Например при съчленените автобуси има подгревател на дизел с отделен резервоар. 

40 единични и 20 съчленени са електробусите във Варна.

В момента на временни стоянки всеки ден се преглежда степента, с която са заредени батериите им, както и тяхното състояние.

Въвеждането в експлоатация на автобусите изисква процедури, които трябва да се спазват. "Не можем да си харесаме изпълнител и да му възложим веднага задачите", каза инж. Антонов.

Определени са вече водачите, които ще карат електробусите. Те са преминали специално обучение.

Подробностите чуйте в звуковия файл:БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученик извади газов пистолет в час във Френската гимназия в София

Ученик извади газов пистолет по време на час по история. Затова сигнализираха ученици от 9-та Френска гимназия в социалните мрежи . От училището потвърдиха за случая и заявиха, че 18-годишният гимназист е извадил пълнител и е започнал да зарежда сачми, предаде БГНЕС. Той е бил изведен от класната стая от двама учители. Ученикът е бил разпитан от..

публикувано на 27.01.23 в 19:45

ПП и ДБ сезираха КС срещу промените в Изборния кодекс

ПП и ДБ сезираха Конституционния съд срещу промените в Изборния кодекс. Под жалбата са се подписали 71 депутати , предаде БНР. Три са основните мотиви, с които се атакува решението на 48-ия парламент, обясни Никола Минчев от "Продължаваме промяната":  "На първо място, това, което оспорваме пред Конституционния съд, е въвеждането на избор пред част от..

публикувано на 27.01.23 в 18:36

Отложиха заседанието на временната комисия за Панаира в Пловдив

Провали се насроченото за днес следобед заседание на временната парламентарна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов 2016 г. насам, съобщава Радио Пловдив . Формалната причина за проваленото заседание на комисията бе продължилото цял ден пленарно заседание на..

публикувано на 27.01.23 в 17:40

Откриха убита изчезнала млада жена във Варна

Намерен е труп на млада жена в местността Евксиноград край Варна. 31-годишната варненка е обявена за издирване на 7 януари по сигнал на майка й, която е съобщила, че дъщеря й е в неизвестност от 1 януари. Тялото е открито днес. Задържан за 72 часа е 39-годишният й приятел. Вече са му повдигнати обвинения за умишлено убийство, съобщават от Окръжна..

обновено на 27.01.23 в 17:30

Купоните за храна за детските кухни във Варна ще се продават и онлайн

Купоните за храна в детските кухни във Варна ще се продават и онлайн, съобщиха от общинското предприятие „Комплекс за детско хранене“ /КДХ/ във Варна. Очаква се услугата да бъде въведена в началото на месец април и родителите да могат електронно да регистрират децата си и да закупуват купони. Към момента се извършва обучение на персонала,..

публикувано на 27.01.23 в 16:24

Първокласници от варненско училище се включват в кампанията "Бързи герои 112"

Над 120 първокласници от варненското СУ „Гео Милев“ ще станат част от здравнообразователната програма за превенция на инсулта „БЪРЗИ ГЕРОИ 112". Програмата се провежда за първи път в морската столица. „БЪРЗИ ГЕРОИ 112′′ обучава деца на възраст между 6 и 9 години, като използва естествения им ентусиазъм да споделят знанията си, за да научат всички в..

обновено на 27.01.23 в 16:06

Община Варна ще отпуска заеми на собствениците за паспортизация преди санирането

Община Варна ще отпуска заеми на сдруженията на собствениците за паспортизация  и обследване на сградите преди започване на санирането. Вече са ясн условията, при които сдруженията на собствениците ще могат да кандидатстват за финансирането  за дейности, свързани със санирането на многофамилни жилищни сгради. Правилата бяха одобрени на днешното..

публикувано на 27.01.23 в 15:20