Студенти от Институтa по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна впечатлиха преподавателите си по време на финалния си изпит. Поредното издание на кулинарното изложение “Food Innovation Exhibition” се организира като част от дисциплината „Иновации и креативност в кулинарните изкуства“.
Студентите от специалностите „Гастрономия и кулинарни изкуства“ и „Хотелиерство и кулинарни изкуства“ имаха задачата да създадат свои собствени иновативни продукти, както и да разработят тяхното внедряване в реални условия. Продуктите трябваше да са уникални, несъществуващи за дадения пазар, а също така и да предлагат ново преживяване за всички сетива.
Преди всичко задачата им бе да преминат през целия цикъл от зараждането на една иновативна идея, през планирането и реализирането й, до въвеждането на оперативно производство и позиционирането й като готов продукт на пазара.
Във финалния елемент от изпита студентите подготвиха собствени щандове, на които презентираха своите иновативни продукти пред гости и преподавателите по дисциплината.
Като резултат от успешното сътрудничество с Института по кулинарни изкуства, те наградиха най-сполучливите продукти. Сред печелившите бяха Мариян Стефанов с продукт бонбони „Българско сърце“ с ракия и Виктория Баева, която представи „Дип от леща“. Безспорен победител бе Ниa Стоянова с нейния иновативен устойчив продукт – „Дип от орехи и тиква“.
Специална награда бе връчена на Ивайло Гасеров, който представи 100 % веган масло с подправки. Той ще получи възможност да презентира рамо до рамо с известни шеф-готвачи на предстоящия Национален кулинарен форум „Еволюция на вкуса 2023“, който ще се проведе на 25 февруари в Стара Загора.
Сред останалите иновативни идеи тази година бяха: чипс от лаваш; лютеница с ягоди; горчица с български вкус; прясна паста с чубрица, баклава с шоколад и патладжан, крем от вино и много други.
Мариян Стефанов е създал бонбони "Българско сърце".
"Много обичам бонбони с алкохол и никога не съм опитвал бонбони с ракия. Исках да пробвам и се получи добре, тъй като плодовият аромат в ракията, когато се изпари леко алкохолът, се подчертава много, след което, като се добави още малко алкохол, има и този лек удар на ракия в бонбоните. Те съдържат шоколад, оцветители, за да имат цветовете на българското знаме. Едната вариация е от ракия с кайсии, вътре има сушени кайсии и солен карамел, а другата вариация е от грозде, стафиди и сладък карамел", каза Мариян Стефанов:
Валерия Валериева е създала лютеница с ягоди, наречена "Ягодица". "Лютеницата ми е без добавена захар, а вместо захар реших да сложа мед и ягоди. Това е пюре, което балансира киселинността на домата. Запазих начина, по който се приготвя и сервира традиционната лютеница", каза Валериева:
В периода 27.01.2025 - 31.01.2025, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Дъбравино - клиентите, електрозахранени от ТП 6. На 30.01.2025, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на..
Варна изпраща януари с пролетни температури. Още в ранния следобед максималната измерена температура беше 19,2°C. По-късно живакът стигна 20,1°C. На този ден преди 46 години - през 1979 година, отново е било необичайно топло - 18,3°C. През 1942 година обаче на 29 януари температурите са паднали под нулата, измерени са -13.7°C
Общинският съвет се събира на редовно заседание за първи път тази година. Сесията ще започне в 10:00 часа утре – 30 януари, в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще решат дали да бъдат заложени финансови средства за развитието на общинското здравеопазване в следващите три години. Изготвена е..
При бластиране на кораб в Кораборементния завод "Одесос", което означава почистване на боя от корпуса на кораб, в морето е попаднал прах от боя, примесена с ръжда, която е достигнала в района на Морска гара. Това съобщи капитан Валентин Енчев, директор на Изпълнителна агенция" Морска администрация " във Варна. Капитан Енчев уточни, че част от този..
Взети са проби от петно в морето в района на Морска гара след подаден сигнал за замърсяване. Очакват се резултатите да са готови до седмица, каза директорат на Басейнова дирекция - Варна, като изказа предположението си, че източник на замърсяването е кораб, на който е сменяна боята. При проверката е установено повърхностно плаващо петно, пробата ще..
С нови камбани ще посрещне Великден храмът „Възнесение Господне“ в Суворово. За около месец местните жители са събрали близо 19 хиляди лева, които ще стигнат за изработването на три камбани. В края на миналата година става ясно, че камбаната на храма е спукана. Църковното настоятелство търси съдействие от кмета Данаил Йорданов и..
Първото заседание за годината ще проведе на 30 януари балчишкият парламент с начало 9.00 часа. Дневният ред е от 17 точки, като първата е приемане на доклад за дейността на ликвидатора на Търговски Център Кранево ЕАД - в ликвидация, през2024г. Вносител е председателят на постоянната комисия по бюджет и финанси Димитър Николов. Според проекта за дневен..