Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири неща, които иска всеки граничен полицай

Румен Драганов
Снимка: БГНЕС


Възможно е българските туристи да са били задържани в Мексико заради пропуски в резервацията, ваучерите или документите им за настаняване. Това коментира за Радио Варна проф. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Той уточни, че всяка година над две хиляди българи посещават Мексико, случаят с депортираните седем наши съграждани определи като прецедент.

Драганов уточни, че преди да влезем в дадена страна трябва да покажем пред граничния полицай четири неща: „Валиден паспорт, чийто срок изтича най-рано след 6 месеца; адрес, на който туристът може да бъде открит; билет за връщане и наличие на парични средства.“

"Резервацията не е достатъчен документ, а ваучерът не е ценна книга", каза Драганов и припомни, че и двата могат да бъдат лесно фалшифицирани.

Ако лицето, което и пострадало смята, че е нарушен договорът му с туроператора, може да се опита да се споразумее. Ако това не стане, да се обърне към съда на съответния език, както е описано в договора. Ако е по вина на мексиканските власти, може да заведе дело със съдействието на българското посолство. Тогава ще си получи парите в Мексико за нереализираната почивка.

"Застрахователят обаче няма да плати обезщетение, ако пътувате до Мексико, при условие, че има съобщение на външно министерство да отложите плановете си. Ако сте се записали за екскурзия и сте платили част или цялата сума, можете да се откажете, а туроператорът  да ви върне парите."

Драганов съветва всички българи, които планират пътуване, да обръщат внимание на документацията, когато правят резервация и да внимават във ваучерите им да няма грешки при изписването на имена и данни. Той посочи, че има случаи на депортирани българи от САЩ и Великобритания.

Припомняме, че българското посолство е изпратило нота до външното министерство на Мексико, както и до местните власти, които отговарят за туризма. От посолството ни в Мексико съветват българските граждани, на които предстои пътуване до Канкун и които биха могли да го отложат, да обмислят подобна възможност. В случай на задържане от миграционните власти, от посолството съветват българските граждани да изискват копие от формуляра за недопускане до страната.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30