Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Четири неща, които иска всеки граничен полицай

Румен Драганов
Снимка: БГНЕС


Възможно е българските туристи да са били задържани в Мексико заради пропуски в резервацията, ваучерите или документите им за настаняване. Това коментира за Радио Варна проф. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Той уточни, че всяка година над две хиляди българи посещават Мексико, случаят с депортираните седем наши съграждани определи като прецедент.

Драганов уточни, че преди да влезем в дадена страна трябва да покажем пред граничния полицай четири неща: „Валиден паспорт, чийто срок изтича най-рано след 6 месеца; адрес, на който туристът може да бъде открит; билет за връщане и наличие на парични средства.“

"Резервацията не е достатъчен документ, а ваучерът не е ценна книга", каза Драганов и припомни, че и двата могат да бъдат лесно фалшифицирани.

Ако лицето, което и пострадало смята, че е нарушен договорът му с туроператора, може да се опита да се споразумее. Ако това не стане, да се обърне към съда на съответния език, както е описано в договора. Ако е по вина на мексиканските власти, може да заведе дело със съдействието на българското посолство. Тогава ще си получи парите в Мексико за нереализираната почивка.

"Застрахователят обаче няма да плати обезщетение, ако пътувате до Мексико, при условие, че има съобщение на външно министерство да отложите плановете си. Ако сте се записали за екскурзия и сте платили част или цялата сума, можете да се откажете, а туроператорът  да ви върне парите."

Драганов съветва всички българи, които планират пътуване, да обръщат внимание на документацията, когато правят резервация и да внимават във ваучерите им да няма грешки при изписването на имена и данни. Той посочи, че има случаи на депортирани българи от САЩ и Великобритания.

Припомняме, че българското посолство е изпратило нота до външното министерство на Мексико, както и до местните власти, които отговарят за туризма. От посолството ни в Мексико съветват българските граждани, на които предстои пътуване до Канкун и които биха могли да го отложат, да обмислят подобна възможност. В случай на задържане от миграционните власти, от посолството съветват българските граждани да изискват копие от формуляра за недопускане до страната.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартин Зайранов: Голяма привилегия е да бъда избран в оркестъра на Виенски симфоници

Виена се слави като световната музикална столица и има защо. Това е родното място на класическата музикална школа с автори като Хайдн, Моцарт, Бетовен, последвани от Шуберт, Щраус, Шьонберг. Градът се гордее със сгради като Операта, Музикферайн, Концертхаус, Бургтеатър и оркестри като Виенски симфоници и Виенска Филхармония. А в това бурно море на..

обновено на 01.04.23 в 17:34

Каква е историята на първите грамофонни плочи, записани във Варна и кой е Стоян Бешков?

Ценно дарение получи Музеят за нова история на Варна. Проф. Венко Бешков, внук на Стоян Анастасов Бешков - дългогодишен учител по музика във варненската мъжка гимназия „Фердинанд I”, дари четири оригиналните грамофонни плочи , на които са записани вокални изпълнения на неговия дядо. Записът е направен през 1906 година във Варна..

публикувано на 31.03.23 в 09:45

Бивш председател на РИК: Сигналите към училищата са опит за сплашване преди изборите

Анонимните сигнали към училищата са опит за сплашване на хората, за да не отидат да гласуват. Това мнение изрази Кристиян Богоев, юрист и бивш председател на РИК във Варна. Той сподели, че в предходни години са имали подобни случаи, но те не са били преекспонирани в публичното пространство. Според него политизирането им води до недоверие към системата и..

обновено на 30.03.23 в 09:03

Адвокат по морско право за задържаните кораби: Риболовът ще е неконтролируем без локални ограничения

Румъния е в правото си да налага конкретни ограничения на риболова за конкретен период от време в изключителната си икономическа зона. Черно море е затворено море с много малки рибни запаси. Няма как пълната свобода да бъде толерирана, а трябва да бъдат търсени възможности за запазване на някои видове. Така коментира специалистът по морско право адвокат..

обновено на 29.03.23 в 14:22

Terry Butler (OBITUARY, LEFT TO DIE, екс-DEATH, екс-MASSACRE): Внимавай какво подписваш

Интервю с Terry Butler (OBITUARY, LEFT TO DIE, екс-DEATH, екс-MASSACRE) „Leprosy” на DEATH от 1988 винаги ще бъде в пантеона на класическия дет метъл. На 30 март супер трибют бандата LEFT TO DIE, която се кръщава на една от песните от албума и в която се изявяват Terry Butler от OBITUATY, Rick Rozz, участвал в DEATH и MASSACRE, Matt Harvey от..

обновено на 29.03.23 в 10:13

Gus Ríos (KILL DIVISION, LEFT TO DIE, GRUESOME): "Разделението трябва да спре"

Интервю с Gus Ríos (KILL DIVISION, LEFT TO DIE, GRUESOME, екс-MALEVOLENT CREATION) В грайнд проекта KILL DIVISION свирят Kyle Symons, бивш от MALEVOLENT CREATION, Jeramie Kling, който е част от INHUMAN CONDITION, VENOM INC. и EX DEO, с когото ви срещнахме в един от предишните понеделници, Dirk Verbeuren, участвал в SOILWORK, още къде ли не и..

публикувано на 29.03.23 в 10:11

Арендатор: Родно производство у нас почти няма

Георги Ангелов е арендатор в района на Вълчи дол от дълго време. Той присъства на протеста, който се проведе вчера във Вълчи дол. Защо зеленчуците са скъпи, каква е съдбата на земеделските производители и какви рисковете, които поемат те, за да продължават да работят? "Ако хората си мислят, че който гледа земеделски култури е богат..

обновено на 28.03.23 в 10:39