Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

52-годишна жена роди здраво бебе благодарение на донорска яйцеклетка

| обновено на 27.01.23 в 10:16

Чудесата се случват на тези, които вярват и не се отказват.

По пътя не е лесно. Обаче надежда има за всички, които се борят.

Така наскоро живот на здраво бебенце дава жена, която е на 52 години, от Варна.

Процедурата е извършена във варненския център за асистирана репродукция на Аг-болницата във Варна от д-р Кателия Александров, като частично финансирането за нея се осъществява от Община Варна.

Преди това пациентката има два неуспешни опита. Третият, успешен, е чрез замразен ембриотрансфер. А бебенцето е момче, родено в Аг-болницата.


Донорите са 2-3 пъти по-малко от нуждаещите се, каза за Радио Варна Валентина Иванова- координатор за Североизточна България на Фондация “Искам бебе”.

Условията при жените са да бъдат здрави, на възраст до 32-33 години и да имат едно родено дете.

„Точно ти можеш да помогнеш!“ е мотото на информационната кампания за даряване на яйцеклетки.

Тя стартира преди дни и се осъществява с подкрепата на Община Варна.

Успеваемостта с донорски генетичен материал е по-голяма, когато донорите са българи, уточни Валентина Иванова.


Чуйте какво добави тя пред репортера ни Ваня Славова:


Община Варна е една от първите общини, внедрили програмата за финансово подпомагане за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми.
На регионално ниво партньори на Община Варна са Фондация „Искам бебе” и  проф. Емил Ковачев от общинската АГ болница „Проф. д–р Д. Стаматов”.
Смята се, че всяка шеста двойка или около 15 % от двойките имат трудности в зачеването.
Стерилитетът може да бъде както от страна на жената, така и от страна на мъжа. Понякога проблеми има и при двамата партньори. Има и случай, в които той е с неизяснен произход.
Съгласно параметрите, кандидатите трябва да отговарят на следните критерии:
- двойките във фактическо съжителство и семействата, следва да са български граждани и поне единия от кандидатите да притежава постоянен адрес на територията на община Варна през последните 2 години;
- да нямат задължения към община Варна и данъчни задължения към държавата;
- да са с непрекъснати здравноосигурителни права;
- да не са поставени под запрещение или криминално проявени лица, да не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер, независимо от последвала реабилитация;
- да са семейства или двойки, живеещи на семейни начала.

Кандидатите подават искане по образец до кмета на община Варна, заедно с приложени документи, които се депозират лично или чрез пълномощник на гише „Здравеопазване” в Община Варна. Процедурата е облекчена - от кандидатите не се изискват свидетелство за съдимост, документ за платени здравни осигуровки, наличието или отсъствието на задължения, които се проверяват по служебен път. Постъпилите искания се приемат и проверяват за съответствие от служител в дирекция „Здравеопазване”. Същият завежда исканията в деловодната система на Община Варна. Депозираните искания за финансово подпомагане се разглеждат и одобряват от комисия, назначена със заповед на кмета на общината. След това комисията се произнася с решение за всяка преписка като се изготвя протокол, който се внася от дирекция „Здравеопазване“ до председателя на Общински съвет – Варна. Окончателните размери на финансовите средства за лечение на безплодие на семейства и лица с репродуктивни проблеми, живеещи на семейни начала, се определят с решение на Общинския съвет.

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки варненци се включиха в пролетно почистване днес

Въпреки мрачното, студено и мъгливо време в съботния ден не липсваха ентусиазирани варненци, които се включиха в пролетната акция по почистване на Варна. Приоритетни бяха паркове, междублокови пространства, детски и спортни площадки, както и други обществени територии. Кампанията по почистване бе организирана от дирекция „Екология и опазване..

публикувано на 25.03.23 в 15:08

Благовещение е – празник на всички християни

Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди..

обновено на 25.03.23 в 14:14

Не пренебрегвайте пролетната умора

През пролетта човек трябва внимателно да следи емоционалното си състояние, съветва клиничният психолог Екатерина Корчагина. В разговор с "Lenta.ru" тя даде няколко съвета как да се справим с пролетната умора и предупреди да не пренебрегваме сезонната депресия. Всеки може да преживее пролетно..

публикувано на 25.03.23 в 11:20

Фестивалът "Здравей, здраве" за шести път във Варна

За шести пореден път във Варна ще се проведе Фестивал на здравето "Здравей, здраве!", този уикенд - 25 и 26 март. Събитието, което тази година е предназначено както за големи, така и за малки, ще бъде на територията на Морско казино - Варна. Богатата програма на фестивала включва общо 16 лекции , 16 практики, както и 13 занятия за деца...

обновено на 25.03.23 в 10:01
НИМХ-ВАРНА

На Благовещение в НИМХ-Варна

На 25 март православната църква чества Благовещение . За българите днешният празник е известен още като Благовец . На този ден пробиват ушите на малките момичета, дамгосват агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли. В дните срещу празника иманяри търсят заровени съкровища. Народните поверия гласят..

публикувано на 25.03.23 в 07:00
Виргиния Василева

Поредица от книжки учи децата да приемат различните

Поредица от детски книжки за емоционална грамотност създава Виргиния Василева - психотерапевт и детски психолог. Първата книжка, озаглавена „Играем заедно“, вече излезе от печат. Тя разказва за историята на Карин – дете с двигателни и говорни затруднения, и учи малчуганите да приемат с лекота различните деца и да разширяват мирогледа си от ранна..

публикувано на 24.03.23 в 15:33

Възпоменателна плоча на поета Йордан Кръчмаров поставят в Гурково

По предложение на председателя на читалищното настоятелство на читалище "Свобода-1897" - с. Гурково Наталия Георгиева и решение на Общински съвет се дава разрешение за поставяне на възпоменателна плоча на добруджанския поет Йордан Кръчмаров. Предложението е художествената творба да бъде поставена в двора на читалището в с. Гурково на 24.07.2023г. по..

публикувано на 24.03.23 в 12:25