Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Обнародваха постановлението за безплатен транспорт на деца до 10 години

В днешния брой на Държавен вестник е публикувано постановлението на правителството за безплатното пътуване на деца до 10 години в обществения транспорт и намаленията при пътуване – със 70 процента от редовната цена на превозва студенти и докторанти в редовна форма на обучение и 40 на сто намаление за пътуванията на пенсионерите.

Постановлението е в сила от 1 февруари до 31 декември тази година и описва как превозвачите ще получават компенсациите и какви превозни документи ще издават, предаде БНР.

Постановлението предвижда на децата до 10-годишна възраст да се издава карта за безплатно пътуване по вътрешноградския транспорт и билет с нулева стойност по междуселищния. Билетът с нулева стойност ще се издава срещу предоставяне на акт за раждане на детето. Ежемесечно превозвачите ще подават до кметовете, а те - на държавата, опис на стойността на абонаментните карти на децата до 10 години.

Стойността на издадените билети с нулева стойност по междуселищния транспорт ще се компенсират на превозвачите също ежемесечно въз основа на предоставена в общината възложителна превозна опис-сметка.

За учениците и пенсионерите намаленията ще бъдат отразени в абонаментните карти за основните градски линии и в картите за пътувания по междуселищните, които също ежемесечно ще се отчитат от превозвачите.

По силата на приетото постановление, превозвачите трябва да анулират издадените преди влизане в сила на това постановление абонаментни карти, които са със срок на валидност повече от един месец, като възстановят на правоимащите пропорционално разликата между новата цена и цената на картата преди да влезе в сила това постановление от 1 февруари, до крайния срок - 31 декември.

Също в Държавен вестник е публикувано и постановлението, с което на общините се отпускат 27 милиона лева за компенсиране на превози до отдалечените населени места. В таблица е посочено коя община колко средства получава, за да ги разпределя до края на годината към превозвачите, с които са сключили договорите за обслужване на линиите.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Градската елха грейна във Варна навръх Никулден

Кметът на Варна Благомир Коцев включи светлините на коледната елха във Варна. Тя се намира на площад "Независимост". Автор на снимките е фотографът Румен Сарандев

обновено на 06.12.23 в 19:43

Иван Портних призовава кмета да не разрешава строителство на жилищен комплекс в Карнатината

Кметът на Варна Благомир Коцев да обърне внимание и да не подписва разрешение за строеж на жилищен комплекс в местност Карантината, призовава  предшественикът му Иван Портних. Той обясни, че е разработен ПУП на жилищно строителство на терен 70 000 кв. м  в гора и от двете страни  на дерето  на  „Аспарухово“ , като  се чака само подписът на новия кмет. Той..

публикувано на 06.12.23 в 17:32

Търсят се хиляда медицински сестри за Варна

Около хиляда медицински сестри не достигат за Варна. Налага се една сестра да се грижи за 20 до 30, че и повече пациенти, което противоречи на всички нормативи. Това съобщи за Радио Варна Райна Бояджиева, председател на регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/. Тя посочи нуждата от..

публикувано на 06.12.23 в 15:10

Варна празнува Никулден (СНИМКИ)

Десетки варненци и гости на града присъстваха на тържествената архиерейска света литургия в моряшкия храм "Св.Николай Чудотворец", отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. По повод празника именикът дякон Николай Дяков беше ръкоположен от митрополита в свещенически сан. В словото си митрополит Йоан благослови всички моряци и..

публикувано на 06.12.23 в 14:46

"Народ без култура е народ без бъдеще"

С втори протест варненските дейци на културата отново напомнят за тежкото финансово положение на сектора. Първият беше на 1 ноември, когато те мирно напомниха, че културният сектор е изоставен и неглижиран през последните 30 години. Пред сградата на театъра във Варна се събраха актьорите от Държавния куклен театър, операта в града, драматичния театър..

публикувано на 06.12.23 в 13:38

Никулден в "Аспарухово"

Никулден бе отбелязан за поредна година във варненския кв. „Аспарухово“. Символичен домакин бе кметът на района Ивайло Маринов, а традицията повелява празникът да бъде в рибарско селище „Карантината“. Тържествената част започна с литургия и водосвет на рибен курбан, който след това бе раздаден на присъстващите. Ивайло Маринов поздрави всички..

публикувано на 06.12.23 в 13:13
Снимката е илюстративна.

Екоинспекцията за "лисичата опашка" в Девня: Няма замърсяване на въздуха

Няма замърсяване на въздуха след авария в завод в Девня и околностите. Това сочат резултатите от направената проверка от РИОСВ-Варна. С лед аварийна ситуация в "Агрополихим" не са установени превишения на пределно допустимите концентрации на замърсители в атмосферния въздух. Аварията възниква на 1 декември т.г., а социалните мрежи се напълниха със..

публикувано на 06.12.23 в 13:11