Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Община Варна ще отпуска заеми на собствениците за паспортизация преди санирането

2
Снимка: Румен Сарандев

Община Варна ще отпуска заеми на сдруженията на собствениците за паспортизация  и обследване на сградите преди започване на санирането.

Вече са ясн условията, при които сдруженията на собствениците ще могат да кандидатстват за финансирането  за дейности, свързани със санирането на многофамилни жилищни сгради. Правилата бяха одобрени на днешното заседание на постоянната комисия по финанси и бюджет към местния парламент, но за да влязат в сила, трябва да бъдат приети от Общинския съвет, уточняват от пресслужбата на ОбС-Варна.

Община Варна ще подпомогне собствениците на имоти, които ще кандидатстват по новата програма за саниране. От общинския бюджет за 2023 и 2024 г. ще бъдат отпуснати до 20 млн. лв. за изготвяне на технически паспорти на сградите и обследване за енергийна ефективност.

Председателят на УС на Сдружението на собствениците /СС/ или упълномощено от него лице трябва да подаде заявление до кмета на община Варна относно осигуряване на заемообразното финансиране. Към заявлението е необходимо да приложи набор от документи, сред които: справка за СС; покана за провеждане на Общо събрание на СС; протокол за поставяне на поканата за ОС на СС; протокол от ОС на СС, съдържащ решения за участие. Когато в сдружението не участват всички собственици, към протокола се прилагат данни и за нечленуващите. Нужен е също протокол за извършен визуален оглед от районната администрация, с който да се установи липсата на незаконно удължени балкони или тераси.

Сред изискуемите документи е декларация, че сдружението не е получавало финансиране от държавния бюджет или друг финансов източник за дейностите, за които кандидатства за финансови средства. Анкетна карта на СС в табличен вид, в която се описани всички консуматори на ел. енергия, броят и състоянието на остъклените балкони и тераси, също трябва да фигурира в документацията. Сдружението е длъжно да представи и скица с реалната разгъната застроена площ /РЗП/ на сградата, като до сесия ще бъде уточнено кой трябва да издаде този документ.

Заявлението ще бъде разгледано от назначена със заповед на кмета комисия, която трябва да реши дали сградата е допустима за финансиране или не. В случай че условията са изпълнени, се сключва договор за заемообразно финансиране. Председателят на УС на Сдружението на собствениците е длъжен да проведе процедура за избор на изпълнител, като отново ще трябва да се съобрази с някои изисквания. Необходимо е да изпрати покани за получаване на оферти до поне три дружества, които трябва да вписани в съответните регистри съгласно действащото законодателство и да имат удостоверение/лиценз за упражняване на дейностите.

Получените оферти ще се оценяват по критерий най-ниска цена от комисия в състав не по-малко от трима членове. Неин председател ще е управителят на УС на Сдружението на собствениците с включени по един представител на общинската и районната администрация. След сключване на договорите с избраните изпълнители за всяка от дейностите, подлежащи на финансиране, се подава до кмета на община Варна заявление за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ, придружено с технически паспорт, сертификат за енергийна ефективност, фактури и приемо-предавателни протоколи.

Средствата по ползваното заемообразно финансиране ще се възстановяват на Община Варна по Плана за възстановяване и устойчивост. В случай че Сдружението на собствениците е изпълнило всички условия за получаване на финансовата помощ, но не е одобрено по програмата за саниране, няма да дължи възстановяване на получената сума.

Съветниците приеха и критериите за оценяване на подадените заявления. Необходимо е над 95% от собствениците  на идеалните части от общите части на етажната собственост да членуват в Сдружението на собствениците и да са подкрепили изпълнението на проекта при гласуването в Общото събрание. Друго условие е РЗП на сградата да е над 2000 кв. м.

Мотивите за приемане на тези критерии са, че съгласно Насоките за кандидатстване, определени от управляващия орган, финансирането ще се извършва до изчерпване на бюджета на програмата по низходящ ред на класираните проекти от всички 265 общини в страната. Допустимият максимален размер за безвъзмездната финансова помощ на Община Варна е до 80 000 000 лева с ДДС. Предвид големия интерес във всички общини за кандидатстване по програмата финансиране се очаква да получат сгради, доближаващи се до максималния брой точки (140 т.). 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Гъста мъгла във Варна, през деня ще е слънчево

Гъста мъгла има сутринта в районите на Варна и нос Калиакра. Видимостта е намалена под 100 м. Температурите на въздуха измерени точно в 5.00 часа: по 2 градуса в Добрич и Шумен, 3 градуса в Карнобат, 4 в Ахтопол, 5 градуса е в Шабла и във Варна, по 6 градуса в Разград, на носовете Калиакра и Емине, както и в Бургас. 7 градуса е в Русе, 9 в..

публикувано на 24.03.23 в 05:48

Адресите без ток

В периода 20.03.2023 - 24.03.2023 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на строителни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Провадия - ул. Бойчо Желев, ул. Васил Априлов, ул. Васил Левски, ул. Георги Бенковски, ул. Гроздьо Желев, ул. Кирил и Методий, ул. Камчия,..

публикувано на 24.03.23 в 05:00

РИМ-Варна със становище за клип с багер, рушащ стена, която варненци смятат за антична

Регионалният исторически музей във Варна излезе със становище относно клип, разпространяващ се в социалните мрежи. В него варненци изразяват притеснението си, че багер разрушава стена/зид в археологически обект зад сградата на Научно-техническия съюз на ул. "Цариброд" 30. Една от запазените стени  е от османския период (ограда на съществуващата..

публикувано на 23.03.23 в 19:17
Снимката е илюстративна

Осъдиха 48-годишна, продавала дрехи менте за 42 хиляди лева на Златни пясъци

48-годишна жена е търгувала със стоки, имитиращи известни марки, в магазин в "Златни пясъци". Нарушението е установено след проверка на 18 май миналата година. Магазинът е бил нейна собственост, и в него тя е продавала дрехи менте - тениски, спортни панталони и горнища, къси панталонки, якета и др. Дрехите са носели знаци със запазените марки на общо..

публикувано на 23.03.23 в 18:52

Обмислят нов номер и маршрут за 409 на аксаковския превозвач

Предлагат автобусите на частния аксаковски превозвач, който обслужва линия 409, да бъдат обозначени с нов номер. Друг вариант е маршрутът му да бъде съкратен. Първата спирка да е автогарата в Аксаково, а последна -  автогарата във Варна. Автобусите на градски транспорт ще извършват превозите до „Златни пясъци“. Припомняме, обслужването на линия 409 се..

обновено на 23.03.23 в 18:41
Lufthansa`s employees help customers after their flights have been canceled, at the Frankfurt airport in Frankfurt am Main, Germany, 15 February 2023.

24-часов протест ще блокира Германия, отменят над 1 000 полета

В понеделник 24-часова стачка в цялата страна ще блокира и Германия, предаде БНР. Заради протестите няма да се движат влакове, градският транспорт и междуградските автобуси , а над 1000 полета от и до големите летища като Франкфурт и Берлин ще бъдат отменени. По данни на оператора на летището във Франкфурт потърпевши ще са около 160 000..

публикувано на 23.03.23 в 18:25

Полски студенти с интерес към Технически университет-Варна

Техническият университет /ТУ/ във Варна представи морските си специалности пред 70 младежи от шест държави - Гърция, Испания, Португалия, България, Румъния и Полша. Целите на посещението на международната младежка общност са възможностите за образование и кариерно развитие в сферата на морската индустрия.  Младите хора научиха  за..

публикувано на 23.03.23 в 16:30