Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Купоните за храна за детските кухни във Варна ще се продават и онлайн

Снимка: Десислава Андреева

Купоните за храна в детските кухни във Варна ще се продават и онлайн, съобщиха от общинското предприятие „Комплекс за детско хранене“ /КДХ/ във Варна. Очаква се услугата да бъде въведена в началото на месец април и родителите да могат електронно да регистрират децата си и да закупуват купони. Към момента се извършва обучение на персонала, изгражда се мрежова свързаност, инсталират се необходимите компютърни устройства, въвежда се база данни на настоящите клиенти на кухните и др., посочват от Комплекса за детско хранене.

Общинското предприятие приготвя и предоставя храна на деца от 10 месеца до 3-годишна възраст за 26 обекта на детските кухни – три кухни-майки и 23 пункта за раздаване на храна, както и за малчуганите от 12 детски ясли и 18 яслени групи в градините.

Предлаганата услуга - обедно хранене, ежедневно ползват над 2 400 деца в делничните дни и над 1 900 деца – в събота и неделя. В детските ясли и яслените групи на четирикратен режим се хранят над 1 100 деца. Ежедневно се приготвя храна и по четири диетични режима за деца със специфични хранителни потребности - средно дневно за над 100 деца.

Приготвената храна е съобразно изискванията за рационално и диетично хранене в кърмаческа и ранна детска възраст. Тя се прави по предварително изготвени менюта, съгласно „Сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене на деца до 3-годишна възраст“, утвърден от Министерството на здравеопазването.

Повече информация може да бъде открита на адрес: https://opkdhvarna.com/БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

РИМ-Варна със становище за клип с багер, рушащ стена, която варненци смятат за антична

Регионалният исторически музей във Варна излезе със становище относно клип, разпространяващ се в социалните мрежи. В него варненци изразяват притеснението си, че багер разрушава стена/зид в археологически обект зад сградата на Научно-техническия съюз на ул. "Цариброд" 30. Една от запазените стени  е от османския период (ограда на съществуващата..

публикувано на 23.03.23 в 19:17
Снимката е илюстративна

Осъдиха 48-годишна, продавала дрехи менте за 42 хиляди лева на Златни пясъци

48-годишна жена е търгувала със стоки, имитиращи известни марки, в магазин в "Златни пясъци". Нарушението е установено след проверка на 18 май миналата година. Магазинът е бил нейна собственост, и в него тя е продавала дрехи менте - тениски, спортни панталони и горнища, къси панталонки, якета и др. Дрехите са носели знаци със запазените марки на общо..

публикувано на 23.03.23 в 18:52

Обмислят нов номер и маршрут за 409 на аксаковския превозвач

Предлагат автобусите на частния аксаковски превозвач, който обслужва линия 409, да бъдат обозначени с нов номер. Друг вариант е маршрутът му да бъде съкратен. Първата спирка да е автогарата в Аксаково, а последна -  автогарата във Варна. Автобусите на градски транспорт ще извършват превозите до „Златни пясъци“. Припомняме, обслужването на линия 409 се..

обновено на 23.03.23 в 18:41
Lufthansa`s employees help customers after their flights have been canceled, at the Frankfurt airport in Frankfurt am Main, Germany, 15 February 2023.

24-часов протест ще блокира Германия, отменят над 1 000 полета

В понеделник 24-часова стачка в цялата страна ще блокира и Германия, предаде БНР. Заради протестите няма да се движат влакове, градският транспорт и междуградските автобуси , а над 1000 полета от и до големите летища като Франкфурт и Берлин ще бъдат отменени. По данни на оператора на летището във Франкфурт потърпевши ще са около 160 000..

публикувано на 23.03.23 в 18:25

Полски студенти с интерес към Технически университет-Варна

Техническият университет /ТУ/ във Варна представи морските си специалности пред 70 младежи от шест държави - Гърция, Испания, Португалия, България, Румъния и Полша. Целите на посещението на международната младежка общност са възможностите за образование и кариерно развитие в сферата на морската индустрия.  Младите хора научиха  за..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Община Варна с два сигнала до прокуратурата за бараките на "Златни пясъци"

Два сигнала в Софийската градска прокуратура е внесла Oбщина Варна във връзка със законността на бараките, разположени в курорта „Златни пясъци“ . Tова съобщи кметът на Варна Иван Портних. Става дума за изясняване на проблема кой е съгласувал схемата за поставянето на  преместваемите обекти в комплекса, както и дали е спазена процедурата за..

публикувано на 23.03.23 в 15:59
ТД на НАП-Варна

До 31 март ползваме 5% отстъпка от данъка при ранно онлайн деклариране и плащане

Остават броени дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. Срокът за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март. Общо 18 676 са подадените декларации. От тях 3 983 данъкоплатци декларираха доходите си в салона за обслужване в морската столица, а 14 326 души..

публикувано на 23.03.23 в 15:05