Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 10 000 кукери и сурвакари от Балканите гонят злото на фестивала в Перник

Снимка: БГНЕС

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник, който e най-големият в България и на Балканите, е най-шумното и пъстро място този уикенд. 29-ото поредно издание на фестивала събира на едно място над 10 000 участници.

Кристиян Скримов, пиар на Община Перник, разказа, че първото издание на фестивала "Сурва" е било през 1966 г., като на него са участвали около 800 сурвакари само от Пернишка област. "В момента на този фестивал ще има над 10 000 участници, като днес по улея очакваме да преминат около 4 200 души, като не броим чуждестранните групи", отбеляза той.

Участниците тази година са основно от Балканите. Присъстват групи от Хърватия, Черна гора, Сърбия, Турция, Северна Македония, Румъния, Словения, Гърция, Италия и още много други.

Българските кукери идват буквално от цялата страна. "Имаме сурвакари, кукери, джамалари и всичките производни на този обичай. Най-много тази година са от Пернишка област както винаги. 42 са групите с над 4 000 участници. Имаме 10 групи тази година, които идват за първи път на фестивала, т.е. традицията се развива в цялата страна", каза Скримов, който е изключително радостен, че в групите има много млади хора. По думите му повече от 60% от всички сурвакари и кукери са млади хора до 30 – 40-годишна възраст.


"2 500 от тях са деца. Не казваме тези цифри, за да се хвалим, а за да покажем наистина, че Сурва и традицията ще пребъде", подчерта той.

Кукерът Пейчо Иванов е от Ямболско. "Играем кукери от малки и това е тръпката ни". Мъжът обясни, че групата му ходи на фестивали, посветени на кукерската и сурвакарската традиция, и е печелила много награди и златни медали. За четвърти пореден път идват на фестивала в Перник и се надяват, че пак ще вземат златото.

Георги е от Кавадарци, Северна Македония.  Той уточни, че имат традиция за Василица да гонят злите духове от къщите. Джоломарите обикалят Балканите и демонстрират ритуала, а на фестивала в Перник идват за осми пореден път. Мъжът благодари за поканата групата му да бъде част от събитието.
По публикацията работи: Ваня Славова
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВСУ “Черноризец Храбър“ избра победителите във Varna Spaghetti Engineering

Кула с височина 282 сантиметра, която издържа успешно най-сериозния тест - за земетръс, стройност и креативност, спечели първото място в осмото издание на Националното състезание за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering", което се проведе днес във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Организатор и домакин на събитието е..

обновено на 01.04.23 в 16:24

Концерт с кауза за нов параклис във Варна - тази вечер в морската столица

Благотворителен концерт за събиране на средства за построяване на параклис "Всички български светии" в кв. Изгрев във Варна ще се проведе тази вечер във Варна. Домакин е Драматичният театър „Стоян Бъчваров", а началният час е 18:30 часа. Концертът е със съдействието и благословията на Варненския и Великопреславки митрополит Йоан. Всички събрани..

публикувано на 01.04.23 в 14:42

Старите, но златни рецепти от село Голица (ВИДЕО)

След посещението ни в село Дюлино в началото на месеца, кулинарната ни обиколка с фоторепортера и оператор Румен Сарандев в района на Долни Чифлик и Бяла в търсене на старите, но златни български рецепти, продължава със втората ни спирка - село Голица. Наш гид отново беше Янка Димитрова от Асоциация "Био мрежа", която е автор и на книгата "Омая"...

публикувано на 01.04.23 в 09:00
Личен архив

Политологът Сергей Петров: Важно е да се гласува, независимо, че има разочарование у хората

На 2 април отново голяма част от българските избиратели ще упражнят правото си на вот, но не малко е онази част от тях, която все още се двоуми дали изобщо да стигне до своята изборна секция. Съществува и т.нар. контролиран вот, който със сигурност ще вдигне в проценти избирателната активност така, че да не е твърде ниска. Истината е, че е..

обновено на 31.03.23 в 15:31

Маратон на четенето 2023 в Балчик

От 2 до 23 април 2023 година предстои да се включим в осемнадесетия Маратон на четенето, съобщават от централната библиотека "Паисий Хилендарски" в Балчик. "Нашето желание е всички заедно - ученици, деца от детските градини, граждани, ценящи словото, да създадем празник на четящите хора в град Балчик. Очакваме ви! Участието в маратона е..

публикувано на 31.03.23 в 15:26

Роми от Чистотата: Хвърляйте боклука по-често

Ромите, които се грижат за чистотата на морската градина във Варна, заявяват готовност да гласуват на изборите в неделя. Те ще пуснат хартиена бюлетина по местоживеене - в село Любен Каравелово. Всеки ден пътуват от аксаковското село до морската столица. Автобусните билети на ден им струват 10 лева. Работят на минимална заплата. Казват, че..

обновено на 31.03.23 в 14:48

Над 350 участници в IV-ия Международен младежки фестивал „Славянски звън”

За четвърта поредна година Международният младежки арт фестивал "Славянски звън" дава сцена на изява на над 350 деца и младежи от България и чужбина. Това разказа в интервю за Радио Варна изпълнителеният директор на ММФ „Славянски звън” Искра Иванова - магистър по „Театрална режисура”, председател на Сдружение "Славянски звън", продуцент и..

публикувано на 31.03.23 в 08:10