Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще вдигнат ли таксата за посещение при джипи

Снимка: Архив

Подкрепяме идеята за повишаване на потребителската такса, заплащана от пациентите на личните лекари, но трябва да стане плавно във времето, каза пред журналисти доц. Антон Тонев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, предаде БГНЕС, като се позовава на Нова тв. Смятам, че рязкото повишение - от 2,90 лв. да скочи няколко пъти - не е коректно спрямо потребителите, каза още той. По думите му трябва да се начертае път за плавно повишаване на размера на таксата през определени периоди от време, за да няма рязко натоварване на ползвателите на медицински услуги. Обективно погледнато потребителската такса изостава, като нивото ѝ е замръзнало от 2013 г., а доплащането в болниците е около 40 на сто, посочи той. По думите му, за да има промяна в нивото на потребителската такса, трябват законови промени, както и дефинирането ѝ в Националния рамков договор.

Преди дни депутати и лекари се обединиха около идеята за необходимостта от реформа в първичната извънболнична медицинска помощ, като на дискусия, организирана от комисията по здравеопазване, се обсъди нивото на потребителската такса, специализацията на лекарите, идеята за диференцирано заплащане на лекарите и др.

На въпроса кога държавата ще започне да плаща пълния размер на здравноосигурителната вноска за групите хора, които осигурява, доц. Тонев каза, че отговорът на този въпрос започва от министъра на финансите. Това е нещо, което трябва да се случи, но често се сблъскваме с действителността, а тя винаги фигурира в определени цифри и ние винаги се опитваме да ги направим по-добри, допълни той. Миналата година за много от разходите успяхме, каза още доц. Тонев.

В момента размерът на здравната вноска е осем процента, като тя се поделя между работодател и работник. Държавата плаща здравните вноски за деца, за пенсионери, за социално слаби, за задържани под стража, за лишени от свобода и др., като размерът на вноската е по-нисък от осем процента.

Трябва правилата да се променят така, че студентите по медицина да знаят какво да очакват в следващите пет - петнайсет години и това да бъде устойчив модел, каза доц. Тонев в отговор на въпрос кога държавата ще създаде условия младите лекари да останат в страната. По думите му анкети сред млади лекари са показали, че заплащането на труда им вече не е единственият критерий за оставане на работа в България. Критериите за условията на труд и кариерното израстване почти се изравняват с критерия за заплащането като мотивация за работа в България, добави доц. Тонев.

За медицинските стандарти и за качеството на медицинските услуги доц. Тонев коментира, че в момента има медицински специалности, за които има написани, но непризнати стандарти, и припомни, че някои от медицинските стандарти бяха обжалвани в съда. По думите му съсловните организации, заедно с академичните среди, биха могли да изработят стандартите, които след това да бъдат наложени, и да няма лекари, които да могат да практикуват, ако не покриват стандарта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП и Агенция „Митници“ с общи усилия срещу хазартната и наркотичната зависимост

Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов „Не сте сами“, съобщиха от Агенцията, цитирани от БГНЕС.  Кампанията „Не сте сами“ е..

публикувано на 15.08.24 в 18:54

Продължават преговорите между “Булгаргаз” и „Боташ“

Представители на “Булгаргаз” ЕАД и турската компания „Боташ“ проведоха пореден кръг от преговори по отношение на сключеното Споразумение между двете търговски дружества, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с Решението на Народното събрание, с което на министъра на енергетиката беше възложено да предоговори Споразумението, с цел запазване..

публикувано на 15.08.24 в 18:19
Илиан Илиев

Илиан Илиев за званието почетен гражданин на Варна: Тази награда е за труда на всички в "Черно море"

Селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан Илиев е един от шестимата удостоени тази година със званието почетен гражданин на Варна. Той получава признанието за изключителните му заслуги към футбола и спорта, за доказания му професионализъм и за постигнатото историческо второ място на ПФК „Черно море“ в елитното първенство...

публикувано на 15.08.24 в 17:00
УКВ

Ден на отворените врати на ветрохода "Калиакра"

До 19 часа днес граждани и гости на Варна могат да видят баркентината "Калиакра", акостирала на Морска гара-Варна. Поводът за деня на отворените врати, обявен от Български морски квалификационен център, е във връзка с празника на Варна, 15 август, предаде Maritime.bg.  През 2024-а се отбелязват 40 години от издигането на националното знаме на..

публикувано на 15.08.24 в 16:55
Президентът Румен Радев

Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в ЛГБТ закона

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях, предаде БНР.  Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно..

публикувано на 15.08.24 в 16:41

"Храна за размисъл" гостува във Варна и разказва чрез традиционни ястия историите на бежанците у нас

Кампанията "Храна за размисъл" на Агенцията на ООН за бежанците гостува на Варна навръх празника на града.  Специалният камион, в който ястията от кампанията се приготвят на място, е във Варна през целия ден. Там той продължава да разказва историите на бежанците в България чрез универсалния език на храната. Варненци и гостите на празника на града имат..

публикувано на 15.08.24 в 14:15

Тържествена архиерейска литургия в Катедралния храм и издигане флага на Варна (СНИМКИ)

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави в словото си имениците и всички варненци с празника на града в препълнения Катедрален храм "Успение Богородично" в морската столица. "Този празник  е цялата радостна тайна на тази смърт, която се разкрива пред нас и се превръща в наша собствена радост. Н ейната смърт, както и..

публикувано на 15.08.24 в 13:15