Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен от първите свободни дни в Балчик

На 31 януари Балчик чества своето Освобождение. На този ден в мразовитото януарско утро на 1878 г. населението на града посреща с хляб и сол освободителните руски части, командвани от генерал-майор Николай Янов. Радостта на балчиклии е неописуема. След пет века робство и над този край на България изгрява свободата.

Ето спомените на освободителя на Балчик за трудната обстановката в града непосредствено след освобождението му, подготвени от уредника в Исторически музей - Балчик Венцислав Чаков.

 “При пристигането ми за първи път в Балчик на 19 януари (стар стил – б. а) намерих в него пълно безначалие. След като нашите войски превзеха Пазарджик (дн. Добрич), турските власти избягаха във Варна, като оставиха Балчик на произвола на жителите. При такъв безпорядък отрядът срещна крайно затруднение в продоволствуването на конете с фураж. Но ползуващият се тук с голямо уважение от населението от всички вероизповедания гръцки търговец Йоанис Комианос, водещ търговия с Цариград, Варна, Балчик, Кюстенджа, Тулча и Одеса, взе в тази работа най-енергично участие. Той уговори жителите на града да изберат в конака членове от всички народности, живеещи в града. Уговори онези от жителите, които имат ечемик само за посев, да го отстъпят срещу заплащане на отряда, като се задължи за своя сметка да достави ечемик за посев от Одеса.

 Избран от народа за член на конака, той прибягна даже до твърде крупни мерки за запазване и въдворяване на ред и спокойствие. Не еднократно не само проверяваше изпратените от градското управление хора за патрулна нощна служба (освен казашките патрули), но и сам на първо време участвуваше в обиколките. Досега постоянната му енергична дейност много допринася за възможно изгодните условия, в които се намира отрядът, както в Балчик, така и в Каварна, където Комианос има най-ревностен и полезен помощник в лицето на Саид бей. С грижите на Йоанис Комианос разорената християнска църква в Каварна е отново възстановена и в нея се служи.

 За тази фактическа полезна дейност на гръцкия търговец Йоанис Комианос, както за нашите войски, така също и за успокояване на жителите, считам за дълг на справедливост да моля ходатайството на Ваше Превъзходителство до командира на Корпуса за награждаването му с орден, ако намерите за възможно, също и Саид бей с медал на шия”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица на италианската култура в Балчик

На 21 юли в 18:00 ч. за седма поредна година в „Каменна зала“ на Държавен културен институт „Двореца“ Балчик ще бъде дадено началото на Седмицата на италианската култура с откриване на изложбата "Операта – културно наследство на човечеството" – колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори, участвали в проекта за включване на..

публикувано на 20.07.24 в 17:35

Преди 55 години човек каца за първи път на Луната

Преди 55 години, на 20 юли 1969 г., астронавтите Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин кацат за първи път на Луната в Морето на спокойствието. „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“, казва Нийл Армстронг, когато излиза от спускаемия апарат „Ийгъл“ В мисията „Аполо -11“ участва и трети астронавт – Майкъл Колинс, който..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще премерят сили днес и утре край Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. .  Участниците ще премерят сили в бързина, ловкост и въображение при навигацията на дрон.  В турнира край Аспарухово ще се състезават двамата най-добри български пилоти на дрон, както и световният шампион, който ще..

публикувано на 20.07.24 в 09:07

Почитаме Свети пророк Илия и въстаниците от 1903 година

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и предсказател на великите..

публикувано на 20.07.24 в 08:53

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Варна се включва в 10-ата годишнина на Лютия тур на България

Състезание по надяждане с люти чушки във Варна ще се проведе на 20 юли пред сградата на Аквариума в Морската градина. Грандиозният финал по надяждане е ч аст от Лютия тур на България.  Желаещите могат  да се запишат онлайн на страницата на chilli-hills.com, в страницата на организаторите във Facebook, на бул. „Княз Борис“ 13, както и по време на..

публикувано на 19.07.24 в 15:50

Експерт: Дублетните форми объркват хората, честа грешка е и неправилната употреба на "й"

Дублетните форми на думите объркват хората. Тези, които коват езиковите норми, въвеждат два начина на изписване за улеснение, а правилата трябва да се знаят. Това мнение изрази експертът по български език и създател на образователния портал "Академика БГ" Евелина Гечева, която е и организатор на инициативата "Бъди грамотен" , която ще се проведе за..

публикувано на 19.07.24 в 15:15