Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спомен от първите свободни дни в Балчик

На 31 януари Балчик чества своето Освобождение. На този ден в мразовитото януарско утро на 1878 г. населението на града посреща с хляб и сол освободителните руски части, командвани от генерал-майор Николай Янов. Радостта на балчиклии е неописуема. След пет века робство и над този край на България изгрява свободата.

Ето спомените на освободителя на Балчик за трудната обстановката в града непосредствено след освобождението му, подготвени от уредника в Исторически музей - Балчик Венцислав Чаков.

 “При пристигането ми за първи път в Балчик на 19 януари (стар стил – б. а) намерих в него пълно безначалие. След като нашите войски превзеха Пазарджик (дн. Добрич), турските власти избягаха във Варна, като оставиха Балчик на произвола на жителите. При такъв безпорядък отрядът срещна крайно затруднение в продоволствуването на конете с фураж. Но ползуващият се тук с голямо уважение от населението от всички вероизповедания гръцки търговец Йоанис Комианос, водещ търговия с Цариград, Варна, Балчик, Кюстенджа, Тулча и Одеса, взе в тази работа най-енергично участие. Той уговори жителите на града да изберат в конака членове от всички народности, живеещи в града. Уговори онези от жителите, които имат ечемик само за посев, да го отстъпят срещу заплащане на отряда, като се задължи за своя сметка да достави ечемик за посев от Одеса.

 Избран от народа за член на конака, той прибягна даже до твърде крупни мерки за запазване и въдворяване на ред и спокойствие. Не еднократно не само проверяваше изпратените от градското управление хора за патрулна нощна служба (освен казашките патрули), но и сам на първо време участвуваше в обиколките. Досега постоянната му енергична дейност много допринася за възможно изгодните условия, в които се намира отрядът, както в Балчик, така и в Каварна, където Комианос има най-ревностен и полезен помощник в лицето на Саид бей. С грижите на Йоанис Комианос разорената християнска църква в Каварна е отново възстановена и в нея се служи.

 За тази фактическа полезна дейност на гръцкия търговец Йоанис Комианос, както за нашите войски, така също и за успокояване на жителите, считам за дълг на справедливост да моля ходатайството на Ваше Превъзходителство до командира на Корпуса за награждаването му с орден, ако намерите за възможно, също и Саид бей с медал на шия”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Габриела Йорданова от Варна мечтае да ходи

Габриела Йорданова е на шест годинки и половина. Едва сега прохожда самостоятелно. Постоянно правят рехабилитация за укрепване на мускулатурата. Габи се ражда с хидроцефалия. Впоследствие се оказва, че има и генетично заболяване. Диагнозата е Синдром на Уокър Уорбург, обясни майката на Габриела Десислава Костадинова. Това е вид мускулна дистрофия...

публикувано на 06.12.23 в 15:54

Кариерна борса срещна студентите на ВСУ „Черноризец Храбър“ с бизнеса

Кариерна борса се проведе във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Събитието е част от проекта "Иновативен модел за модернизация на висшето образование чрез създаване на академична екосистема ВСУ "Черноризец Храбър" - Технически университет - Варна - Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", който започна точно преди две години...

публикувано на 06.12.23 в 15:44

Имаше компютърна симулация, не е проверявана динамиката на пясъците

Цялата документация за изграждането на неизползваемото рибарско пристанище „Карантината“, което беше изградено с европейски пари по линия на програма „Морско дело и рибарство“ за възстановяване на съществуващи рибарски пристанища е окомплектована от община Варна. Това коментира за Радио Варна ръководителят на екипа на проекта проф. Румен Кишев,..

публикувано на 06.12.23 в 15:23

Уют и коледен дух в Коледната градинка "Чаталджа"

Коледна градинка „Чаталджа“ отвори врати за втора поредна година във Варна. С обновена визия, градинката отново привлича малки и големи с вкусна храна и джаз вечери с музика на живо. Идеята на коледната градинка е да се превърне в едно уютно местенце за срещи и забавления и да се създаде истински Коледен дух, който се очаква от един Коледен..

публикувано на 06.12.23 в 10:25

Колко ефективно ще бъде засичането на превишена скорост с ТОЛ камерите?

Несъобразената скорост е една от основните причини за множеството катастрофи у нас, както в самите градове, така и по магистралите. За съжаление, страната ни остава на едно от първите места в Европа по брой инциденти и загинали на пътя. През последните години държавните институции опитват с различни мерки да спрат войната по пътищата, но без..

публикувано на 06.12.23 в 09:10

2023-а – година на лефера, рецепта за сочна риба на дървени въглища

Ако миналата беше годината на паламуда за рибарите по Черноморието ни, то тази може да се нарече на друга хищна риба  - лефера. „Много от рибарите останаха супер щастливи, защото от края на август до края на октомври имаше богат улов на лефер. Поставиха се лични рекорди, включително и аз – 174 бр. за един ден за сам риболовец само с въдица. Рибите са..

публикувано на 06.12.23 в 08:15
Елхи

До 80 лв. за жива елха във Варна

Слаб е интересът все още към живите елхички за Коледно-новогодишните празници, каза за Радио Варна Пламен - търговец на дръвчета в района на пазар Чаталджа във Варна. Подредил е елхичките още от 28 ноември, но очаква интересът да се засили след 10 декември. Украинците купуват повече живи елхи от българите, коментира Пламен. Цените..

публикувано на 06.12.23 в 07:20