Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортни клубове във Варна на среща с кмета заради наредба, която предвижда всички общински бази да станат платени

| обновено на 31.01.23 в 10:08
Снимка: Pixabay


Спортните клубове ще имат среща в зала "Варна" заради нова Наредба на спортната дирекция на Общината, според която всички спортни бази ще са платени за клубовете. Това ще доведе до отлив на деца от спорта, защото ако сега примерно таксата е 100 лева на месец за обучение, с нововъведенията ще стане над 300 лева на месец, информира за Радио Варна Николина Асенова, майка на дете, което тренира художествена гимнастика. Тя е представител на родителите и на част от спортните клубове в града.




"По груби изчисления - една спортна база по гимнастика например, при заетост на залата 54 часа в седмицата, по 125 лева на ден, прави 27 хиляди лева само на терена на базата на месец. Това трябва да бъде разпределено върху таксите на децата - над 300 лева на месец може да излезе една обикновена, двучасова тренировка на дете", обобщи Асенова.

По думите й, ако предложението бъде прието, много родители няма да могат да си позволят високите такси. "Няма спорт, който да не е засегнат", каза още тя.

Предложението за гласуване на нови наредби, касаещи таксите за спортните клубове във Варна, е качено на сайта на Варненския общински съвет още на 5 декември, съобщи Асенова. "Ние разбрахме случайно. Срокът за обжалване е изпуснат, а такъв е нямало, защото е нямало и публично обсъждане със заинтересованите страни", каза още Николина Асенова.

Промяната касае всички общински бази на открито и закрито. Ще бъдат засегнати всички спортни клубове, които ползват общинска база, независимо от спецификата на спорта. "Решихме съвместно с всички клубове да излезем с общо становище. Подходът ни на тази среща с кмета на Община Варна днес следобед ще бъде делови, диалогичен и добронамерен. Надявам се да коментираме този въпрос с него", посочи Асенова.

Основното притеснение на родителите е, че залите ще останат празни, а интересът на децата към спорта ще намалее. "Трябва да мислим за спорта като дисциплина, като здраве! Не трябва да допускаме това да се случва", заключи Николина Асенова.

Срещата е предвидена за 15 часа днес.

Подробностите чуйте в звуковия файл в началото на публикацията.





По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин заради пожар в складове за фойерверки

Пожар е избухнал в складове на фирма за фойерверки  и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара. Последвали са взривове, съобщава БНР.  Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Обявено е частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в някои от селата в..

публикувано на 25.07.24 в 21:49

Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир По думите му..

публикувано на 25.07.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

До 2 август пускат движението между ул. "Прилеп" и "Подвис", септември асфалтират бул. "Христо Смирненски"

До 2 август ще бъде пуснато движението и се очаква възстановяването на маршрута на автобусите в участъка от бул. „Христо Смирненски“ между улиците „Прилеп“ и „Подвис“, като намерението на фирмата-изпълнител е през август да може да се ползва и участъкът до ул. „Мир“, съобщиха от ВиК-Варна.  До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът..

публикувано на 25.07.24 в 17:00

Възстановяват повредения след вандализъм паметник на Николай Коперник във Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът ѝ.   Възстановителните дейности включват укрепване на увредените..

публикувано на 25.07.24 в 16:36

В петък: Конституционният съд се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (шестите по ред поправки) противоречат на основния закон.  Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и от депутати от 49-ото Народно събрание,..

публикувано на 25.07.24 в 16:29
Балчик

Първите данни за сезона в Балчик – повече туристи, по-малко нощувки

13 на сто по-малко нощувки са реализирани в община Балчик. Това показват данните за шестмесечието на тази година спрямо предходната. От януари до края на юни дестинацията е привлякла с над 11 хиляди повече туристи – общо 117 хиляди, които обаче са намалили престоя си тук. Средното пребиваване е 3.6 дни, за разлика от миналата година, когато е бил с ден..

публикувано на 25.07.24 в 16:25

Светещ таван с морски обитатели - част от новото оборудване на детската хирургия към МБАЛ "Св. Анна" (СНИМКИ)

Дарение на нова апаратура и цялостно оборудване за 150 000 лева получи от сдружението „Аз вярвам и помагам“ с председател Владислав Николов отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна с началник д-р Румен Христов .  Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров благодари за..

публикувано на 25.07.24 в 15:35