Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Община Аксаково провежда допитване за изграждане на първия във Варненска област паметник на Св.Св. Кирил и Методий

Аксаково
Снимка: интернат

Община Аксаково провежда допитване сред гражданите на града за изграждане на първия във Варненска област паметник на Св.Св.Кирил и Методий на територията на Аксаково. В допитването местните жители трябва да отговорят на няколко въпроса – подкрепят ли идеята за изграждане на паметник в центъра на града на светите братя, кое място според тях е подходящо за поставянето му, биха ли желали паметник на друг бележит българин да бъде поставен в града и на кого. Още три въпроса включва допитването – желаят ли местните центъра на Аксаково да бъде променен и модернизиран и как, какво липсва в централната част според тях и какви предложения имат свързани с цялостния облик на града.

Идеята за паметник на Кирил и Методий е на млади хора, които се занимават с изкуство и живеят в Аксаково, каза за радио Варна кметът на общината Атанас Стоилов. Те я споделят в края на миналата година, когато за пореден път общината се допитва до жителите, за да разбере какво искат да се промени в мястото, в което живеят. Проучват какви паметници има в областта и установяват, че в цяла варненска област няма изграден паметник на създателите на азбуката. Решават те да са първата община, където ще бъде направен такъв и правят общественото допитване до хората.

Реакцията на местните жители е положителна, дори насърчителна, като освен, че хората са съгласни да имат паметник на Кирил и Методий, предлагат на територията на общината да бъдат изградени още на Левски, Христо Ботев и други значими българи, каза още Атанас Стоилов.

Относно промяната и развитието на града, хората посочват, че искат изграждане на тротоари /там където няма/, построяване на нови детски площадки, искат още спортна зала и басейн.

Резултатите от допитването за паметника на Св.Св.Кирил и Методий и обновяването на централната градска част ще бъдат обобщени и обявени към 20 февруари, уточни Атанас Стоилов.

Дотогава те се събират в урна в сградата на община Аксаково, в няколко хранителни магазина в града, както и на сайта на общината.ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Гъста мъгла във Варна, през деня ще е слънчево

Гъста мъгла има сутринта в районите на Варна и нос Калиакра. Видимостта е намалена под 100 м. Температурите на въздуха измерени точно в 5.00 часа: по 2 градуса в Добрич и Шумен, 3 градуса в Карнобат, 4 в Ахтопол, 5 градуса е в Шабла и във Варна, по 6 градуса в Разград, на носовете Калиакра и Емине, както и в Бургас. 7 градуса е в Русе, 9 в..

публикувано на 24.03.23 в 05:48

Адресите без ток

В периода 20.03.2023 - 24.03.2023 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на строителни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Провадия - ул. Бойчо Желев, ул. Васил Априлов, ул. Васил Левски, ул. Георги Бенковски, ул. Гроздьо Желев, ул. Кирил и Методий, ул. Камчия,..

публикувано на 24.03.23 в 05:00

РИМ-Варна със становище за клип с багер, рушащ стена, която варненци смятат за антична

Регионалният исторически музей във Варна излезе със становище относно клип, разпространяващ се в социалните мрежи. В него варненци изразяват притеснението си, че багер разрушава стена/зид в археологически обект зад сградата на Научно-техническия съюз на ул. "Цариброд" 30. Една от запазените стени  е от османския период (ограда на съществуващата..

публикувано на 23.03.23 в 19:17
Снимката е илюстративна

Осъдиха 48-годишна, продавала дрехи менте за 42 хиляди лева на Златни пясъци

48-годишна жена е търгувала със стоки, имитиращи известни марки, в магазин в "Златни пясъци". Нарушението е установено след проверка на 18 май миналата година. Магазинът е бил нейна собственост, и в него тя е продавала дрехи менте - тениски, спортни панталони и горнища, къси панталонки, якета и др. Дрехите са носели знаци със запазените марки на общо..

публикувано на 23.03.23 в 18:52

Обмислят нов номер и маршрут за 409 на аксаковския превозвач

Предлагат автобусите на частния аксаковски превозвач, който обслужва линия 409, да бъдат обозначени с нов номер. Друг вариант е маршрутът му да бъде съкратен. Първата спирка да е автогарата в Аксаково, а последна -  автогарата във Варна. Автобусите на градски транспорт ще извършват превозите до „Златни пясъци“. Припомняме, обслужването на линия 409 се..

обновено на 23.03.23 в 18:41
Lufthansa`s employees help customers after their flights have been canceled, at the Frankfurt airport in Frankfurt am Main, Germany, 15 February 2023.

24-часов протест ще блокира Германия, отменят над 1 000 полета

В понеделник 24-часова стачка в цялата страна ще блокира и Германия, предаде БНР. Заради протестите няма да се движат влакове, градският транспорт и междуградските автобуси , а над 1000 полета от и до големите летища като Франкфурт и Берлин ще бъдат отменени. По данни на оператора на летището във Франкфурт потърпевши ще са около 160 000..

публикувано на 23.03.23 в 18:25

Полски студенти с интерес към Технически университет-Варна

Техническият университет /ТУ/ във Варна представи морските си специалности пред 70 младежи от шест държави - Гърция, Испания, Португалия, България, Румъния и Полша. Целите на посещението на международната младежка общност са възможностите за образование и кариерно развитие в сферата на морската индустрия.  Младите хора научиха  за..

публикувано на 23.03.23 в 16:30