Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изследването на земеделски площи с дрон може да спести излишни разходи на земеделците

Снимка: архив

Изследването на земеделски площи с дрон е прецизно и точно и спестява непредвидени разходи на земеделците, това каза в интервю за Радио Варна асисент инженер Аспарух Атанасов, от Добруджанския технологичен колеж, който е към Техническия университет Варна. Той има база данни събирана с дрон от три години и установява, че резултатите от изследването с техниката са на 100 процента същите, като тези, които прави агроном на място.

С помощта на дрон се изследват вегетационни индекси, които дават етапа на развитие на земеделските култури, а посредством тях може да се определи качеството и развитието на земеделската култура, обясни Атанасов. Досега в колежа са събрани данни за последните три години и на база тези данни може да се прогнозират и тенденциите в развитието, като се сравни с изминали периоди и примерно ако се отчита драстично отклонение в развитието, то това означава, че или има вредители, патогени или нарушена обработка, каза още специалистът.

По думите на Атанасов дронът е инструмент, който агронома може да ползва за негово улеснение.

„Ако условно кажем, че нашите полета тука са големи, 600 – 1000 декара с една култура, при облитането с дрон, той може да ни даде няколко зони в полето, в които имаме нарушена вегитация. Агрономът не е нужно да ходи във всички зони на полето и да го обикаля. Може да види данните от дрона, да види, че има примерно две зони с нарушена вегетация, за отиде в координатите и да си ги провери. Това би му спестило много време и в същото време ще има точна информация от засегнатите зони.“

Макар, че дронът е сравнително скъпа техника, на фона на техниката на земеделието и цената на обработката, той е изгоден за инвестиция, каза още Атанасов. И даде за пример действителен случай – за грешно направено торене, разходът е бил около 15000 лева, а е можело да бъде спестен. Сумата е доста над цената на един дрон и някой да го използва, за да обследва даден терен.

Изследването с дрон е част от обучението на студентите в Добруджанския технологичен институт. Интересът от младите хора към летателния апарат е голям, но за да го управлява човек, е необходимо да е преминал специален курс на обучение.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток

В периода 20.03.2023 - 24.03.2023 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на строителни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Провадия - ул. Бойчо Желев, ул. Васил Априлов, ул. Васил Левски, ул. Георги Бенковски, ул. Гроздьо Желев, ул. Кирил и Методий, ул. Камчия,..

публикувано на 24.03.23 в 05:00

РИМ-Варна със становище за клип с багер, рушащ стена, която варненци смятат за антична

Регионалният исторически музей във Варна излезе със становище относно клип, разпространяващ се в социалните мрежи. В него варненци изразяват притеснението си, че багер разрушава стена/зид в археологически обект зад сградата на Научно-техническия съюз на ул. "Цариброд" 30. Една от запазените стени  е от османския период (ограда на съществуващата..

публикувано на 23.03.23 в 19:17
Снимката е илюстративна

Осъдиха 48-годишна, продавала дрехи менте за 42 хиляди лева на Златни пясъци

48-годишна жена е търгувала със стоки, имитиращи известни марки, в магазин в "Златни пясъци". Нарушението е установено след проверка на 18 май миналата година. Магазинът е бил нейна собственост, и в него тя е продавала дрехи менте - тениски, спортни панталони и горнища, къси панталонки, якета и др. Дрехите са носели знаци със запазените марки на общо..

публикувано на 23.03.23 в 18:52

Обмислят нов номер и маршрут за 409 на аксаковския превозвач

Предлагат автобусите на частния аксаковски превозвач, който обслужва линия 409, да бъдат обозначени с нов номер. Друг вариант е маршрутът му да бъде съкратен. Първата спирка да е автогарата в Аксаково, а последна -  автогарата във Варна. Автобусите на градски транспорт ще извършват превозите до „Златни пясъци“. Припомняме, обслужването на линия 409 се..

обновено на 23.03.23 в 18:41
Lufthansa`s employees help customers after their flights have been canceled, at the Frankfurt airport in Frankfurt am Main, Germany, 15 February 2023.

24-часов протест ще блокира Германия, отменят над 1 000 полета

В понеделник 24-часова стачка в цялата страна ще блокира и Германия, предаде БНР. Заради протестите няма да се движат влакове, градският транспорт и междуградските автобуси , а над 1000 полета от и до големите летища като Франкфурт и Берлин ще бъдат отменени. По данни на оператора на летището във Франкфурт потърпевши ще са около 160 000..

публикувано на 23.03.23 в 18:25

Полски студенти с интерес към Технически университет-Варна

Техническият университет /ТУ/ във Варна представи морските си специалности пред 70 младежи от шест държави - Гърция, Испания, Португалия, България, Румъния и Полша. Целите на посещението на международната младежка общност са възможностите за образование и кариерно развитие в сферата на морската индустрия.  Младите хора научиха  за..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Община Варна с два сигнала до прокуратурата за бараките на "Златни пясъци"

Два сигнала в Софийската градска прокуратура е внесла Oбщина Варна във връзка със законността на бараките, разположени в курорта „Златни пясъци“ . Tова съобщи кметът на Варна Иван Портних. Става дума за изясняване на проблема кой е съгласувал схемата за поставянето на  преместваемите обекти в комплекса, както и дали е спазена процедурата за..

публикувано на 23.03.23 в 15:59