Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1750 нови пациенти с онкологични заболявания във Варна през 2022 г.

Снимка: Pixabay

Новорегистрираните пациенти с онкологични заболявания във Варна през 2022 г. са 1750, а за Добрич - 442. Това съобщиха от Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания във Варна. От регистрираните за Варна мъже със злокачествени новообразувания на кожата случаите са 210, на простата – 126 и на дебелото черво – 85, а при жените – с карцином на млечна жлеза са 240, със злокачествени новообразувания на кожата - 158, а на дебело черво – 80.

Привидното намаляване на новорегистрираните случаи се дължи до голяма степен на неглижирането на някои състояния по време и след пандемията от COVID-19. Специалистите на болницата са категорични, че провеждането на редовни профилактични прегледи може да спаси много пациенти от усложнения и продължително лечение.

През 2022 г. в отделението по хирургия на СБАЛОЗ са извършени 1576 операции. В отделението по химиотерапия са лекувани 1363-ма души, а извършените химиотерапевтични процедури са 12 464. През отделението по лъчетерапия са преминали 425 пациенти, на които са проведени 7 848 лъчелечебни процедури. В отделението по гастроентерология са лекувани 1607 болни. В Диагностично-консултативния блок за диспансерно наблюдение са преминали 30 876 пациенти с онкологична диагноза, които вече са преминали лечение.

Екипът на СБАЛОЗ – Варна е съпричастен на кампаниите на Съюза за международен контрол на рака. Ще продължи и провеждането на кампании за превенция и профилактика на онкологичните заболявания, реализирани безвъзмездно от лекарите и безплатно за пациентите от екипа на болницата, посочват от там.

„Нашето лечебно заведение ще продължи да поддържа високия стандарт в грижата и лечението на пациентите, защото здравето не е кампания, а всекидневна отговорност за всеки от нас“, категоричен е проф. д-р Георги Кобаков, управител на СБАЛОЗ-Варна.

4 февруари, е Световен ден за борба с рака. 2023-а година е втората от 3-годишната кампания на Съюза за международен контрол на рака с тема: „Затваряне на пропастта в грижите / Осъзнаване на проблема“. Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. насам с цел да припомня поне веднъж в годината на хората по света да бъдат внимателни и да не пропускат профилактичните си прегледи, защото най-добрите шансове за пълно излекуване от рак са когато е хванат в ранен стадий. Датата е избрана с подписването на Парижката харта след световната конференция за борба с рака на 4 февруари 2000 г.

Световният ден за борба с рака е глобална инициатива, която има за цел да постигне по-голяма осведоменост за рака и да предизвика действия за по-добра превенция, ранно откриване и успешно лечение на болестта.

Колкото и да се усъвършенстват методите за лечение на онкологичните заболявания, ключът към тяхното намаляване се крие в превенцията и профилактиката. Това е категоричното мнение на проф. Кобаков. Лечебното заведение е едно от малкото в страната, които могат да се похвалят със собствена профилактична програма с продължителност вече повече от 10 години, която е напълно безплатна за пациентите. В последните три от тях има външно финансиране в конкретни направления от община Варна. През миналата година за профилактични прегледи са преминали 535 души. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11

Търговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни според инспекторите на НАП

От 28 юни досега от НАП - Варна са проверили над 320 обекта, на 30 от тях са издадени актове за различни нарушения. Tърговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни. Това заяви Лора Георгиева - говорител на НАП-Варна. Тя, заедно с инспектори, присъства на проверка на заведение за хранене на Крайбрежната алея в морската столица. В..

публикувано на 13.07.24 в 15:03

Хранителни пакети от БЧК за 1066 жители на Община Добричка

Жители на Община Добричка ще получат хранителни пакети през следващата седмица. Подпомагането са осигурени по Оперативната програма за храни на Българския червен кръст. Хранителните пакета предстои  да бъдат раздадени на 1066 правоимащи жители на Община Добричка през следващата седмица в дните 16, 17, 18 и 19 юли. Екипите на БЧК ще посетят 64..

публикувано на 13.07.24 в 14:43

Заключителна конференция на Националното военноморско учение „БРИЗ 2024“

Днес се проведе предварителен анализ на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2024“. Командирите на кораби и групи споделиха своите първи впечатления от проведеното учение, след което командира на корабното съединение флотилен адмирал Велко Велков даде висока оценка на подготовката на екипажите при изпълнение на поставените..

публикувано на 13.07.24 в 14:37