Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 34 000 безплатни е-винетки изтичат през февруари

Снимка: АПИ

От началото на годината до 1 февруари са предоставени 72 309 безплатни е-винетки на хора с увреждания. Те са на стойност близо 6,3 млн. лв. и са за сметка на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Общият брой на безплатните винетки, които са отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане на хора с намалена работоспособност през 2022 г., е 222 341, съобщиха от АПИ.

През този месец изтичат 34 512 от издадените през 2022 г. безплатни е-винетки. Националното тол управление припомня, че проверка на валидността на безплатна е-винетка може да бъде направена на интернет страницата на АПИ www.api.bg и на www.bgtoll.bg. Директният линк за проверка е: https://check.bgtoll.bg.

Право на безплатна е-винетка имат хора с 50 на сто и над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата правото е за един автомобил с мощност до 160 к. с. и обем на двигателя до 2000 куб. см. Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Те се подават в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане (АСП) изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка от АСП. Под прехвърляне на собственост се има предвид покупко-продажба на пътно превозно средство или бракуване на автомобил и прехвърляне на лицензирана фирма за разкомплектоване с договор. Когато автомобилът е бракуван и е оставен за съхранение в частен имот, лицето няма право да му бъде издадена нова безплатна електронна винетка до изтичането на първоначалната валидност.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Демонтираха опасния билборд до спирката под ФК (СНИМКИ)

Демонтираха опасния билборд, поставен до спирката на подлеза на Фестивалния комплекс на бул. "Приморски" в посока ЖП гара. Сигналът беше подаден преди време от актрисата Цветана Манева и жърналиста Георги Тошев, а опасенията им бяха, че съоръжението не е стабилно и може да се стовари върху спирката при по-силен вятър. След сигнал и от редакцията на..

публикувано на 16.04.24 в 13:07

Седмица на правото в ИУ-Варна

В Деня на конституцията 16-ти април в Икономически университет – Варна можем да разгледаме изложбата "Архиви на правната мъдрост". Тя е част от традиционната Седмица на правото, която се провежда до 19 април 2024 г. Експозицията е организирана съвместно с катедра "Правни науки". Фокусът тази година е върху ролята на конституциите във..

публикувано на 16.04.24 в 12:30

Полицаи влизат в класните стаи във Варна преди абитуриентските балове

Инспектори от „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР във Варна влизат в класните стаи със съвети за безопасно шофиране по време на абитуриентските празници. Служителите на реда обръщат сериозно внимание за тежките пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти, управление на автомобили с превишена скорост или чрез извършване на..

публикувано на 16.04.24 в 12:30

Не работят светофарите между бул. "Сливница" и улица "Георги Бенковски" във Варна

Не работят светофарите на кръстовището между бул. "Сливница" и улица "Георги Бенковски" в района на спирка "Нептун", видя репортер на Радио Варна. Изключени са светлинните сигнали и за пешеходци, и за шофьори. Няма регулировчик.  Движението е затруднено.  Шофирайте и пресичайте внимателно!

публикувано на 16.04.24 в 11:50

Състезание на доброволните формирования при бедствия и аварии предстои в Белослав

Областен преглед с доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове в област Варна, ще се проведе от 9 часа на 19 април, петък, в Белослав.  Прегледът ще се проведе под формата на състезание между доброволците в дисциплини, пряко свързани с пожарогасителната и спасителна..

публикувано на 16.04.24 в 11:20

Живеещи в Манастирски рид се възмущават от лошото състояние на улица "Веселина Цанкова"

От лошото състояние на улица "Веселина Цанкова" в местността Манастирски рид се възмущават живеещи там. Един от тях е  Ивайло Андонов, който е  категоричен, че трябва да се ремонтира тротоарната инфраструктура, да се възстановят плочките, тъй като, по думите му, там няма нито една здрава. Да се положи и асфалтово покритие по пътната инфраструктура,..

публикувано на 16.04.24 в 10:30
Снимката е илюстративна

Задръстване по бул. "Княз Борис Първи" във Варна

Голямо задръстване има в момента по булевард "Княз Борис Първи" във Варна  в посока от "Пикадили парк" към курортните комплекси, видя репортер на Радио Варна.  В трафика, който е и в двете платна, има коли, бетоновози, автобуси на градския транспорт.  В района на задръстването има закъсал автобус.  За всички, които тръгват в тази посока - да са..

публикувано на 16.04.24 в 09:25