Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

145 години от Освобождението на Каварна от османско робство

| обновено на 04.02.23 в 08:12

145 години от Освобождението на Каварна се отбелязват на 4 февруари.

От 10 часа започва церемонията на поднасяне на венци и цветя пред паметника на Каварненското въстание. Своята почит ще отдадат Община Каварна, Общинския съвет, Историческия музей, неправителствени организации, партии, културни и учебни институции, граждани.

Строителството на паметника започва през 1976 година и се открива година по-късно по повод 100 години от избухването на Каварненското въстание и в памет на загиналите герои за свободата ни през Руско-турската освободителна война от 1877 г. Архитект на монументалния символ е Иван Митраков, а скулптор – Ради Ангелов. Паметникът посреща и изпраща гражданите и гостите на Каварна на входа и изхода на града, а въздействащият надпис на камъка: „Каварна се вдигна, в кърви потъна, из пепелища израсна“ е израз на нашата памет.


Снимка от етап на строежа на паметника на Каварненското въстание



Снимка на Желез Куюмджиев – патриотичен благодетел, отстъпил къщата си на руските войници – „зографисан“ върху ламарина от руски офицер в знак на благодарност - семейна реликва


"В навечерието на един паметен за Каварна ден 145 години от Освобождението на града не можем да не споменем подвига на нашите предшественици, които през лятото на 1877 година дръзнали да се вдигнат за отстояване на свободата си. Венец на техния героизъм и саможертва е и освобождението на града на 4 февруари 1878 г., когато отряд от конни казаци от I Донска казашка дивизия минават по обезлюдените сокаци на опожарена Каварна. И младо, и старо изскочили навън да ги посрещнат, като крещели с всички сили: „Казаците идат!“

Откъм конака излязъл да ги посрещне сам Саид бей с помощниците си, като предал официално сабята си на командващия генерал-майор Николай Янов.

Сарайската улица се натъпкала с народ... Вдигали се менци, стомни, пълни с вино. Чуваха се наздравици и в цялата тая празнична глъчка като че изчезнал ужасът на миналото — свободата изпълнила сърцата на всички с необикновено щастие.

След кратък престой се завръщат в село Божурец, където е останалата част от бригадата.

На следващият ден повече от 3000 руснаци пристигат в Каварна за разквартируване. Поради невъзможността да се настанят в разрушения и почти напълно опожарен град, полкът, ведно с конете си, се устроил на бивак северозападно, вън от чертите на Каварна и в палатки и землянки прекарал суровата зима на 1878 г. Кухнята на полка обзавели в полуразрушената средновековна баня „хамама“ край пълноводните чешми в дола на града, където водели конете на водопой. Щабът на полка и лазаретът били устроени в полуразрушени и опожарени къщи в града.

От това време датира скъпият семеен спомен и за наследниците на Желез Куюмджиев, чийто дом по чудо оцелял от пожарищата. Отиде Желез при генерал Николай Янов, сне калпака си, повъртя го в ръка и помоли: „Гледам болните ви нямат добър покрив, защо не ги настаните в моята къща? Отстъпвам ви я.“ Генералът го прегърна, благодари му. А Желез прибра покъщнината си и с домочадието си отиде в една полуизгоряла къща, където прекара зимата. Един от руските офицери, човек с поетична душа, накара Желез да му позира и на парчетънка ламарина изографиса патриотичния благодетел. Така „зографията“ остана като скъпа семейна реликва..."

Страница от историята на Каварна на 4 февруари преди 145 години.

Пенко Георгиев – директор на Исторически музей - Каварна




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилват проверките за нерегламентирано паркиране на коли по и в близост до велоалеите

Във Варна засилват проверките за нерегламентирано паркиране на автомобили по и в близост до велоалеите . Това стана ясно след сигнал по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев, съобащват от общинския пресцентър. По думите на граждани най-чести нарушения има на алеята за велосипеди в близост до стадион „Спартак“, по протежението на бул. „В...

публикувано на 17.07.24 в 19:40
Галя Кондева, служебен  министър на здравеопазването

Здравният министър за казуса с медикаментите за химиотерапия във Варна: Това е проблем на самото лечебно заведение

От март беше предвидена промяна в нормативната уредба за реимбурсиране на безплатните лекарства от Здравната каса, лечебните заведения бяха наясно с тези процеси. Така коментира казуса с връщаните с отказ да им бъде проведена химиотерапия пациенти на Специализираната болница за активно лечение "Д-р Марко Марков" във Варна министърът на здравеопазването..

обновено на 17.07.24 в 19:33

Даваме на САЩ варненец, разследван за данъчни измами онлайн за над 3 млн.щатски долара

Екстрадираме 48-годишен мъж от Варна, който е издирван от съдебните власти в САЩ. Там срещу него има образувано наказателно дело по обвинителен акт, издаден на 18 декември 2019 г. Искането за екстрадиция е на Районен федерален съд на Съединените щати в Източен район на Ню Йорк, съобщават Варненския окръжен съд. Разглеждането на делото беше прекъснато..

публикувано на 17.07.24 в 18:39

Земеделци призовават за оставката на заместник-министъра Таня Георгиева

Земеделци призовават за оставката на заместник-министър Таня Георгиева. От  Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изпратиха декларация до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и министъра на земеделието и храните Георги Тахов. Земеделски производители от месеци наред недоволстват заради редица неуспехи в работата на ресорния..

публикувано на 17.07.24 в 17:22

Пожарът в ямболското село Воден унищожи къщи

Изключително сложна е ситуацията в ямболското село Воден заради бушуващия пожар, съобщава БНР. Изгорели са къщи и стопански постройки, а по-голямата част от жителите са изведени от селото.  Обитателите на дома за възрастни хора във Воден са преместени в кметството на село Малко Шарково, обяви директорът на дома Златка Янева. Тя описа обстановката в..

публикувано на 17.07.24 в 17:02
Синята зона в Балчик

Какви са цените за паркинг и синя зона в Балчик, Албена и Кранево

През летния сезон цените за паркиране в курорта Албена са актуализирани – паркинг Автогара до края на септември струва 8 лева, след което ще се върне на 6 лева през октомври. Зелената и синя зона за 24 часа е съответно 20 и 10 лева (юни-септември), като през октомври ще се изравнят на 10 лева, пише на сайта на курортния комплекс до Балчик. Капацитетът..

публикувано на 17.07.24 в 16:29

Варна с температурен рекорд днес, живакът мина 36 градуса

Във Варна днес е отчетен температурен рекорд. Живакът на термометрите стигна до 36,2°. Подобрено е постижението от преди 86 години, когато на този ден през 1938 година са измерени 34,8°. Точно преди 20 години обаче времето е било необичайно хладно за сезона - 13,5°, сочат данни на Националния институт по хидрология и метеорология - Варна. В Добрич..

публикувано на 17.07.24 в 16:08