Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 130 машини почистват републиканските пътища, шофьорите да карат внимателно

Снимка: АПИ

Близо 130 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Обработката на настилките продължава. Сняг вали в областите Стара Загора, Шумен, Сливен, Ловеч, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян.

Поради снеговалеж и снегонавявания е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през проходите „Троянски“ и "Рожен".

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и са в готовност да предприемат максимално бързо необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земите в област Варна са поскъпнали

Земите в област Варна са поскъпнали. Миналата година средната цена за декар достига 1 866 лв., което е със 17.4% повече в сравнение с 2022 година, отчитат от Териториално статистическо бюро - Североизток. Област Варна е на четвърто място в страната по цена на сделки с ниви през 2023 година. Най-скъпи традиционно са земите в  Добрич - с 3 623 лв.,..

публикувано на 09.07.24 в 13:47

Обработват паметниците във Варна с гел, който отблъсква гларусите

Обработват паметниците във Варна със специален гел, който отблъсква гларусите. Започна почистване на монументите във Варна. Освежени са бронзовите бюстове и каменните постаменти на паметника на Никола Вапцаров до Дома на архитекта и на Иван Вазов в Морската градина. Почистен е и паметникът на Иван Церов на площад „Независимост“, съобщават от общинския..

публикувано на 09.07.24 в 11:27

Задържаха кмета на варненското село Старо Оряхово

Разследване за наличие на организирана престъпна група, извършвала изнудване и рекет в село Старо Оряхово, община Долни чифлик е започнала Окръжната прокуратура във Варна. По предварителна информация   разследват кмета  на селото Петър Тинев. Все още разследването е в начален етап, по-късно ще бъдат оповестени подробности, допълват от..

публикувано на 09.07.24 в 11:09

Всеки втори пожара в Североизточна България заради хвърлена незагасена цигара

Почти всеки втори пожар в Североизточна България възниква заради хвърлена незагасена цигара.  18 пожара са регистрирани на територията на областите Шумен, Варна, Търговище и Добрич през първата половина на годината. От тях шест са в обхвата на Държавно горско стопанство - Варна, по три на тероторията  на Генерал Тошево и Шумен, два за ДГС-Цонево и по..

публикувано на 09.07.24 в 11:07

Тийнейджъри ограбиха магазин във Варна с пистолет-играчка

Тийнейджъри ограбиха магазин във Варна с пистолет-играчка. Случката се разиграла на 29 юни, малко след 22 часа.  Двама маскирани са заплашили с пистолет касиерка в денонощен магазин в кв. „Младост“ и са взели оборота на търговския обект. Извършителите са заловени бързо от полицията, установено е, че оръжието, с което са нападнали касиерката, всъщност е..

публикувано на 09.07.24 в 10:48

Мотоциклетист пострада край Албена заради неправилна маневра на 71-годишен водач на

Произшествието става на 8 юли около 10.50 часа на кръстовище Албена в посока Кранево , съобщават днес от пресцентъра на полицията. На място е установено, че лек автомобил БМВ, управляван от 71-годишен мъж на забранен участък от пътя предприема маневра обратен завой, като не пропуска движещия се зад него мотоциклет..

публикувано на 09.07.24 в 10:21

17 души са загинали в катастрофи от началото на месец юли

7 души са загинали, а други 46 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. Три са тежките произшествия в столицата. При тях са пострадали трима души, единият от които е с опасност за живота. 26 са леките катастрофи. От началото на месеца в страната е имало 203 пътни инцидента със 17 починали..

публикувано на 09.07.24 в 08:58