Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Виктор Бузев: При нас няма входирано намерение за изграждане на висока сграда в района на МБАЛ "Света Анна"

Между АГ болница и МБАЛ "Света Анна" е издадено разрешение за пететажен подземен паркинг и магазин на два етажа. Това каза главният архитект на Община Варна Виктор Бузев в интервю за обзорното предаване „Позиция“. "При нас няма входирано намерение за изграждане на висока сграда в района", допълни архитектът. "За тази зона ПУП гласи, че е за обществено обслужване, и това което е разрешено, касае търговски площи. До три години трябва да е започнат строежът, до пет години да приключи", каза още Бузев.

Що се касае за други високи сгради във Варна, има искане, но няма одобрени такива документи. Те касаят хотел "Одесос" и желанието да бъде съборен. Община Варна и собственикът водят дела. "Не сме съгласни да се събаря тази сграда, след като няма утвърден проект какво ще се случва там, все пак това е един от символите на града", каза арх. Бузев. На въпрос, че той отдавна не функционира и може ли да се изпада в хипотеза, че може да последва съдбата на други "саморазрушили се" знакови сгради в морската столица, главният архитект заяви, че се надява да не са такива подбудите на собственика. "Чакаме Административният съд да се произнесе, вероятно ще има обжалване и на други инстанции".

„Действията на инвеститора, който е собственик на сградата на Софийската банка на ул. „Преслав“, се разминават с обещанията, които бяха дадени“. Това каза главният архитект на Община Варна Виктор Бузев в интервю за обзорното предаване „Позиция“. „Не е реставрирана скулптурната композиция, фасадата, конструктивната част на сградата“, каза още Бузев, като допълни, че инвеститорът е заявил, че търси варианти за достъп, не от ул. "Преслав", а откъм ул. "Одеса". „Това е свързано с минаване през чужда собственост, което затруднява пътя на строителната техника до обекта, както и паркирането й“,  каза още главният архитект.

Поддържаме постоянна комуникация с инвеститора, пращаме постоянно писма и му напомняме, че разрешението за строеж си има срокове. Обектът да бъде започнат до три години и да бъде завършен в рамките на пет. Първият срок почти изтече, но сме в хипотеза, че с укрепителните действия строежът вече е започнал, така че към момента сме във втория, петгодишен срок. Ако и тогава не се случи нищо, разрешението за строеж губи своята правна стойност. И трябва да започне всичко наново, ако пропилее този шанс, който има в момента.

Законът за устройство на територията не ни дава възможност да санкционираме собственика за неизпълнение на ангажиментите към реставрация на сградата. Собственикът определя как ще се грижи за имота си, каза арх. Бузев. Община Варна може да налага санкции единствено ако инвеститорът не се грижи за него, допълни главният архитект. В случая обаче имаме хипотеза, че фасадата е укрепена, има проект, има и разрешение за строеж, което е достатъчно като основание, да не може да предприемем санкционни действия, допълни Бузев.

Бузев се оплака от липсата на достатъчно хора в Министерството на културата. Той каза, че в отдела, който отговаря за паметниците на културата, работят само трима души, в чийто ресор влизат и историческите паметници, археологическите обекти от местно, национално и световно значение, подготовката на международни изложби. „Това е пълен абсурд!“- каза главният архитект.

Проектът на варненската библиотека е във временен застой, тъй като в момента се актуализират цените на проекта, за да се проведе коректен търг за изпълнител. Това каза главният архитект на Община Варна Виктор Бузев, в отговор на въпроса кога ще стартира строежът за сграда, за която има както проект, така и разрешение за изпълнение. По думите на Бузев, не е задължително общината да разполага с цялата сума за реализацията на библиотеката, достатъчно е да се започне от някъде:

Има средства да се започне, важното е да се направи първата крачка. Не се притеснявам, че не може да се намери финансиране, а че не се стартира проектът. Никой не е казал, че това е жилищна кооперация, която трябва да стане за една година. Както се казва, изкопае ли се дупката, няма как да не се случи. Но така както нищо не се случва, към момента ми е по-притеснено, тъй като и там разрешението си има срок. Аз веднъж съм го презаверил, но нямам право на второ презаверяване. Така че, тази или следващата година трябва да се започне. Иначе ще се запилее.

В момента се разработва проект за многоетажен паркинг в района на Сточна гара, има разговори с държавата, която е собственик на терените там, каза още главният архитект на морската столица. Другите две места, на които се предвижда да бъдат построени подземни паркинги, са в близост до Катедралния храм и до Колхозния пазар, допълни арх. Бузев.

Цялото интервю с арх. Бузев чуйте в звуковия файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15