Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Строителството след 2012 година е най-устойчиво на земетресение

Снимка: архив

Варна влиза в сеизмичната зона през 1987 година. За Североизточна България Вранча оказва голямо въздействие, коментира пред Радио Варна инж. Светлана Николчева от  Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
 

Варна е в седма зона на сеизмична активност. Осма зона започва от "Горчивата чешма" и върви на север, в нея попадат Балчик и Кранево. Шабленската зона е с най-високата активност – девета по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. В Шабла степента е по-висока заради наличието на локално огнище, обясни Николчева.

От кадрите на земетресението в Турция видяхме, че вертикалните елементи, които се оразмеряват за противодействие на сеизмични въздействия, или липсват, или са много слаби:

"Приличат на торта – плочата се вижда и между тях всичко е смачкано. Това показва некачествено строителство."

Панелните сгради у нас са устойчиви на сеизмични въздействия. Монолитните сгради също издържат, ако са правилно оразмерени и качествено изпълнени.

След 2012 година при по-високите сгради започна да се изчислява Еврокод за оразмеряване на строителни конструкции, а изискванията към вертикалните елементи станаха още по-високи. При качествено строителство и вложени материали, те са много по-устойчиви от сградите, строени през 90-те години, коментира инж. Николчева.

Голяма част от къщите по селата и във вилните зони са неустойчиви при плитки земетресения, защото не са строени по правилата.

Инж. Николчева коментира, че има случаи, когато техническото обследване на сградите се извършва формално, освен че струва пари. 

"Понякога се налага да се чукне тук-там и да се види какво има зад мазилката, но гражданите не ни пускат. Има технически паспорти, които дори не отговарят на сградата."

У нас липсва организация и план за справяне със земетресения. Липсва и обучение на населението какво да прави, когато се случи подобно бедствие, каза инж. Светлана Николчева от  Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране във Варна.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията хвана 17 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 17 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 11 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 6 - с над 1,2 на 1000, а трима са отказали да бъдат тествани, съобщиха от пресцентъра на МВР. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да..

публикувано на 25.03.23 в 17:10
Снимката е илюстративна

Моряците от трите задържани български кораба в Констанца са били разпитани

Моряците от трите задържани български кораба на пристанището в Констанца, Румъния, са били разпитани по-рано днес, потвърди за БТА посланикът на България в Румъния Радко Влайков. По думите му те са добре.  Посланик Влайков уточни, че до края на деня може да има развитие по случая.  Корабите са задържани вечерта на 23 март, около 23:30 ч., на..

публикувано на 25.03.23 в 16:24

Дъждовно време в неделя

През нощта и утре до обяд облачността ще е предимно значителна с валежи от дъжд. Утре през втората половина от деня валежите постепенно ще спрат, последно по Черноморието. Облачността, главно във вътрешността на района ще намалее. Вятърът през нощта ще се усили от запад и северозапад, а утре постепенно ще отслабне и привечер отново ще се..

публикувано на 25.03.23 в 16:05

Варна ще отбележи утре Деня на Тракия с концерт и военна церемония

На 26 март (неделя) Варна ще отбележи Деня на Тракия и 110 години от превземането на Одрин по време на Балканската война от 1912 - 1913 година. По този повод Тракийското дружество "Капитан Петков войвода" - Варна, Община Варна, Военноморските сили, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюзът на ветераните от войните и клуб..

публикувано на 25.03.23 в 15:15
Снимката е илюстративна

Опит за въоръжен грабеж на бензиностанция във Варна

30-годишен варненец е направил опит за въоръжен грабеж на бензиностанция в морската столица, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Случаят е от края на миналата седмица. Минути след полунощ мъжът влязъл в бензиностанция и след като заплашил с пистолет служителката на обекта, се опитал да вземе оборотните пари...

публикувано на 25.03.23 в 14:40

Местим часовника с час напред в неделя

На 25 срещу 26 март през нощта в 3.00 ч. въвеждаме лятното часово време. Според европейските планове 2021 г. година трябваше да е последната, в която времето се сменя. Отново не е сигурно, че ще е за последен път, въпреки че Европейският парламент гласува през 2019 г. да се откаже изцяло от промените в часовото време...

публикувано на 25.03.23 в 14:00

От 2024 г. България ще получава газ от алтернативни доставчици в Александруполис

Енергийният министър Росен Христов и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов инспектираха дейностите по изграждане на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция, предаде БГНЕС. Българският газопреносен оператор притежава 20% от терминала, съобщиха от ведомството...

публикувано на 25.03.23 в 13:21