Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ужасът в Турция

Последици от земетресението в Газиантеп, Турция, 7 февруари 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Бедствие! Втори ден Турция страда. Земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер унищожи сгради, затрупа хиляди под развалини. 

Дениз Тунджер от Турция разкрива апокалиптичната картина. 

Земетресението удари Югоизточна Турция. Най-засегнатите места са Кахраманмараш, където е епицентърът, Хатай, Адъяман, Газиантеп, Малатя, Шанлъурфа, Адана. Също така частично засегнати са Диярбекир и Мерсин.

Чести ли са земетресенията в тази част на Турция?

Вчера в този район имаше две големи земетресения. Първото беше с магнитуд 7,8, а второто – 7,5. Преди това последното земетресение в този район, за което се знае със сигурност по исторически записки и по думите на експерти, е било преди 500 години. Земните пластове, са акумулирали напрежение 500 години и това е отприщило ужаса. За Турция обаче това не е първото подобно бедствие. Голяма част от Мала Азия се намира върху зона със сеизмична активност. Земетресенията са нещо постоянно там. И би трябвало да сме подготвени. Но ясно се вижда, че дори новите сгради, които се строят там, не отговарят на никакви противоземетръсни норми, дори и строителите да твърдят, че ги спазват. В това отношение държавата се грижи повече за интересите на богатите, отколкото на обикновените хора.

Жертвите на земетресението непрекъснато се увеличават

До момента техният брой не е известен. Много хора все още са живи, заклещени под отломките. До момента официалните данни сочат за 3 500 жертви, но се страхувам, че броят им ще се увеличи много. Спасителните операции се бавят. Правителството все още не успява да реагира. Спасителните операции се извършват основно от местните, от доброволци и от неправителствени благотворителни организации. Надявам се, че много миньори от различни части на страната ще се притекат като доброволци за спасяването на затрупаните.

Какви са първоначалните данни за разрушенията?

Все ще е много рано да се правят обобщения, но прогнозните данни са, че близо 20 000 сгради са разрушени до основи. Но това са предварителни оценки. Все още никой не вярва на официалната информация. Получаваме различна информация от различни частни източници. Все още липсва официална информация, но както казах, според различни източници са разрушени близо 20 000 сгради.

Какво е най-необходимото, от което се нуждаят пострадалите?

 Разбира се на първо място те се нуждаят от палатки, одеяла, фенерчета, спални чували, пакети за първа помощ, санитарни принадлежности, памперси. По последна информация в засегнатите райони имат спешна нужда от памук, шини, турникети, антисептични и болкоуспокояващи препарати и кремове на антибиотична основа. Това е последната ни информация от Антакия.

 Разбира се, че хората там постоянно имат нужда от вода и храна. В момента много доброволци се опитват да доставят храна и вода да засегнатите райони.

Започнаха ли да пристигат спасителни екипи от други страни?

Да, току-що прочетох, че медицински екипи то Гърция и Швейцария са вече в Турция. Надявам се, че на помощ ще ни се притекат екипи то всичките ни съседни държави. Нямам обаче информация дали тези, които са вече пристигнали са успели да стигнат до пострадалите зони. Скоро се надявам, че ще бъдат повече.

Навсякъде в Турция е създадена организация за помощ на пострадалите. Това са основни местни хора, доброволци, които са наистина много. Все още, както казах, правителствени организации, не са успели да се организират. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05