Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За избора да тръгнеш по пътя на денталната медицина

3
Снимка: Сияна Спиридонова

9 февруари е определен за Международен ден на стоматолога. Денталната медицина е една от най-старите области на медицината. Още преди 9000 години древните „стоматолози“ са използвали прототип на първата си машинка. Умението да се лекува е изкуство, а не занаят, което се постига с дълги години учение и труд.

Денят на стоматолога е свързан с александрийската светица Аполония. При гоненията срещу християните била измъчвана, като й извадили всички зъби. Твърди се, че произнасянето на името й облекчава силен зъбобол.

В страната ни днес съсловната организация на зъболекарите наброява над 8600 членове, а нейната история датира в България от 115 години.

В сутрешният блок на Радио Варна "Новият ден" гостува един бъдещ зъболекар - Мирела Кирилова, студентка в 5-ти курс по Дентална медицина в Медицински университет - Варна.


Много са предизвикателствата, пред които са изправени бъдещите стоматолози, обясни Мирела. Освен, че посещават лекции, упражнения, учат за тежки изпити, те имат и пациенти, за чието орално здраве се грижат. От трети курс студентите от Факултета по дентална медицина започват своята практика в кабинетите на Университетския медико-дентален център, който се намира на бул. „Цар Освободител“ № 84​. Прегледите и манипулациите се извършват под наблюдението на дентални лекари и асистенти.

Извършват се от профилактични прегледи и вадене на зъб, през пломби и кореново лечение до изработването на протези. Цените, на които работят бъдещите стоматолози, са символични. Лечението на кариес е около 10-15 лв., ваденето на зъб - 10 лв., поставяне на силанти за деца - 7 лв., изработване на частична или цяла протеза - около 30-40 лв.

Мирела Кирилова е родом от Варна, завършила е I-ва Езикова гимназия с немски език. Като дете й се е налагало да посещава често стоматологичния кабинет, носила е и апаратче за коригиране на съзъбието. И така преодолявайки страховете си, започва да се увлича от стоматологията и решава да следва това. Още не е решила категорично къде ще се реализира професионално. Има колебания между България и Германия. 

Бъдещата д-р Кирилова препоръчва два пъти в годината да посещаваме за профилактичен преглед стоматологичния кабинет, както и да спазваме добра орална хигиена, използвайки и допълнителни средства за почистване, освен четка и паста.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07