Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Суворово изпращат в събота помощи на пострадалите хора в Турция

Последици от земетресението в Газиантеп, Турция, 7 февруари 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Инициатива за събиране на средства и материали за подпомагане на пострадали  хора от тежките земетресения в Турция и Сирия организираха Народно читалище „Пробуда-1896” и Средното училище „Н.Й.Вапцаров” в Суворово. Тя е резултат от съпричастността на местните жители към пострадалите семейства, каза за Радио Варна председателят на читалището Светлана Енева.

„Трябва да помогнем на хората, които пострадаха, да направим нещо.” - с тези думи жители на Суворово се обръщат към Светлана Енева и няколко часа по-късно читалището вече събира дарения. Местните хора носят зимни топли дрехи, одеяла, памперси и хигиенни материали, палатки, столчета и маси, дюшеци и спални чували. Новите отделят за Турция, а тези втора употреба – пакетират и ще разпределят за Сирия, разказа Светлана Енева.

Още в понеделник следобед, след като разбира колко е голяма трагедията в Турция, Дафина Димитрова - директорката на Средното училище „Н.Й.Вапцаров”, инициира кампания в подкрепа на пострадалите хора в Турция. Към нея се присъединяват колегите й, разпространяват информацията и сред учениците и родителите. Отзовава се всеки, с каквото може – едни с предмети, други с парични средства. Подобни благотворителни кампании не са новост за училището, ученици и учители и друг път са помагали на хора в нужда, разказа Димитрова.

До 10 февруари помощите се събират в читалището и училището, след което ще бъдат събрани в читалището и на 11 февруари от там ще тръгне микробус за турския град Чорлу, който да предаде събраното в определен пункт за събиране на помощи, откъдето се разпределят.

Транспортът е осигурен от Бейти Ахмедов - местен жител доброволец, който ще закара с микробус дарението да Чорлу.

„Нашият район е смесен. Ние имаме много хора, които са с двойно гражданство и имат близки там. Не сме разбрали дали имаме живеещи точно в пострадалите райони, но много хора на живеещите тук при нас, много близки, живеят в Турция. И хората изживяват всичко това много тежко и много емоционално.”, сподели Светлана Енева.

Инициативата за събиране на средства и материали за подпомагане на пострадали  хора от тежките земетресения в Турция и Сирия продължава и следващата седмица, като пунктовете са Народно читалище „Пробуда-1896” и Средното училище „Н.Й.Вапцаров” в Суворово.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27
Снимката е илюстративна

Лесна работа: На връщане с влака

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07