Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Радиото – забележителен спътник

Снимка: Pixabay



Денят е специален – световният ден на радиото, а щом в момента сме се открили в ефир, имам всички основания да ви честитя празника. Няма да ви занимавам с дефиниции и история. Това не е разказ за визионерските моменти от миналото на човечеството... Например: как в един мрачен февруарски ден преди 130 години Никола Тесла три пъти обиколил сградата на института, където го очаквали, влязъл вътре, три пъти си измил ръцете и започнал лекцията си, споделяйки концепцията за безжичен пренос на информация и мощност на произволно разстояние.

Или за деня, в който обядът изстивал и скоро изобщо нямало да става за хапване, но това било без значение, защото историята любезно изчаквала Гулиелмо Маркони да си нагласи слушалките, да чуе важния звук и победоносно да вдигне палец с думите: „Да! Успях!“. Е, може да не са били точно тези думи, но както казах, не предлагам разказ за история и теория на радиото.

Отвъд датите и дефинициите, в чисто емоционален план, радиото е празник. За всички, които го обичат. Една красива мелодия без край, която зарежда сутрините с настроение, прави дните по-смислени и приятни, разширява хоризонта, провокира въображението, допълва знание и информираност, вдига погледа високо, по-високо, още по-високо.

Първите ми спомени за радио: дядо и старият „Веф“ на батерии, който озвучаваше двора на лятната къща. Музиката обгръщаше розите, лозите и дръвчетата, оцветяваше ги по-ярко, вдъхваше им повече живот и радост. После се прехвърляше върху целия ден и го изпълваше с очарование. Обожавах да потъвам в тези музикални вълни, да танцувам с тях, да се загръщам като с копринена пелерина, да се смея, да пея заедно с радиото, песен след песен - от първата до последната дума, от първата до последната емоция. После идваха новините. Тогава притихвах, защото знаех колко е важно, че за няколко минути те ни поднасяха света - всяка подробност, всяка промяна, всичко... Малкият апарат, ритуално поставен на масата под черешата и ние – приемащи света. Чувствах се много повече частица от живота на хиляди километри и хиляди съдби от мен. Това подсилваше смисъла на деня и му даваше посока. Светът у дома. А след думите, отново музика. Цветовете на радиото - най-красивите цветове.

После? Има напрягащи зимни пътувания... Ледени нощи, а над пътя се надвесват причудливите сенки на заснежените борове и звездите... Знаете, когато зимата ви е попречила да стигнете навреме до там, закъдето сте тръгнали, когато светът отвън изглежда по-враждебен и опасен, а пътуването става все по-самотно и сърцето ви се свива като премръзнало врабче на всеки следващ завой... Тогава радиото е спасение. И продължението на песента и на цялата тази специална връзка с живота и с другите е най-очакваното, топло и обнадеждаващо нещо по заледения път.

Или докато пътуваме някъде далеч, през прозореца на колата се сменят кадрите от живота на други хора, култури и традиции. Тогава радиото допълва историята, разказана от новите места и гледки, добавя финален щрих към преживяванията. Няма да забравя как си тръгвах от Осло, а по радиото звучеше норвежки кавър на „Пърпъл“, или евъргрийните на унгарски език, които правеха вечерните светлини на Будапеща още по-магнетични. Или в лятна нощ на терасата: море, луна и Радио Варна.

Историите с радио нямат край. Всеки има свои и те са най-впечатляващи и незабравими. Така че спирам дотук.

Радиото - този забележителен спътник! Колко е хубаво, че го има!


По публикацията работи: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенджи Грегъри

Отиде си Бенджи Грегъри, изиграл ролята на Брайън Танер в "Алф"

Американският актьор Бенджи Грегъри е починал на 46-годишна възраст. Актьорът, който изигра ролята на Брайън Танер в популярния ситком "Алф", е починал на 13 юни, но информацията за смъртта му излиза почти месец по-късно, предават БГНЕС, "Ню Йорк таймс" и USA Today. Към момента не е ясна причината за трагичния край на актьора. Намерен е мъртъв в..

публикувано на 11.07.24 в 10:03

Бутан - страната с министерство на щастието

Бутан, малкото кралство в Хималаите, е страна, в която щастието е основно право, което е гарантирано от конституцията. Грижа за това всички да бъдат щастливи задача има Министерството на щастието. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Щастието се крепи на четири основни стълба. Водещо е житейското правило да живееш природосъобразно, да опазваш..

публикувано на 10.07.24 в 15:57

През април 2024 г. вносът на стоки на България от ЕС се увеличава с 11.9%

През периода януари - април 2024 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.4% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 17 680.1 млн. лева, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 62.0% от износа за държавите - членки на ЕС .При износа, разпределен според..

публикувано на 10.07.24 в 13:38

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01