Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненци се жалват от контейнери за смет на Колхозния пазар, поставени точно под прозорците им

| обновено на 14.02.23 в 10:24
Снимката е илюстративна
Снимка: Даниела Стойнова

Пореден сигнал, свързан със сметопочистването във Варна, този път от Централния кооперативен пазар в морската столица. Един от собствениците на жилище там, което се намира на ул. "Иван Срацимир" 11 (срещу голям търговски обект), се обади в редакцията на Радио Варна, за да сподели проблема на живеещите в квартала. Контейнерите за смет, поставени в близост, създават проблеми през лятото, тъй като ако не се извозят навреме, миризмата е ужасна. Но сега дискомфортът е още по-голям, защото след ремонта на ул. "Беласица" , там са поставени и изградени изцяло нови джобове за контейнерите. Съдовете за смет са преместени и вече се намират точно под прозорците на хората. Те са написали жалби до район "Одесос" и до Община Варна.

Оказва се, че от общинската екодирекция нямат понятие защо това се е случило.

Подробностите дава Тодор Колев от дирекция "Екология" в Община Варна: "Районните еколози и проектантите обхождат улиците и определят тези места. Аз се изненадвам, че са Ви пратили при нас, тъй като едва днес получаваме сигнала от гражданите, че съдовете им са били преместени и ще бъдат поставени под прозорците им. Написахме писмо за препращане на сигнала към район "Одесос", каза Колев.

От район "Одесос" съобщиха, че ще направят проверка, но еколозите там и директорът на дирекцията категорично подчертаха, че те не са определяли тези места. "Когато определяхме местостоянките, имаше съвместни общински комисии и с фирмата, това беше преди една година. След като се започна с ремонта на много улици в район "Одесос", бяха изместени много съдове", каза той. Оказва се, че преместването се случва без съгласуването му.  "Аз имам информация, че са местени и след извършване на ремонта са връщани на места", посочи Колев.

Проблемът обаче е, че в района не само са преместени контейнерите, но са направени и джобове за тях на съвсем различно място.

Поредица от сигнали, свързани с контейнери за смет, има и от квартал "Чайка". Там поради липса на място те са поставени на пътното платно и пречат на движението на автомобилите. "Тези контейнери се обслужват по начин, по който позволява тяхното обслужване. Трябва да има височина, където кранът да се разгърне, където да  паркира и автомобилът за сметоизвозването. Новите автомобили са много големи. Проблем са тесните варненски улици и неправилно паркираните автомобили. Една от големите причини за закъснението на графиците им е премахването на автомобили, паркирани пред или зад съдовете", допълни Колев.

Подробностите чуйте в звуковия файл:




По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Товарен влак дерайлира край Варна тази вечер, променят маршрута на бързия влак за София през Карлово

Товарен влак е дерайлирал тази вечер след спирка Юнака в посока Дългопол, малко преди 21:00 часа, съобщават от Областната управа - Варна.  Машинистът не е пострадал, а влакът е бил натоварен с пясък. Информацията е потвърдена от централата на БДЖ. Отменен е пътническият влак  за Дългопол.  БДЖ ще осигури автобуси за пътуващите в тази посока...

публикувано на 17.07.24 в 21:49

Засилват проверките за нерегламентирано паркиране на коли по и в близост до велоалеите

Във Варна засилват проверките за нерегламентирано паркиране на автомобили по и в близост до велоалеите . Това стана ясно след сигнал по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев, съобащват от общинския пресцентър. По думите на граждани най-чести нарушения има на алеята за велосипеди в близост до стадион „Спартак“, по протежението на бул. „В...

публикувано на 17.07.24 в 19:40
Галя Кондева, служебен  министър на здравеопазването

Здравният министър за казуса с медикаментите за химиотерапия във Варна: Това е проблем на самото лечебно заведение

От март беше предвидена промяна в нормативната уредба за реимбурсиране на безплатните лекарства от Здравната каса, лечебните заведения бяха наясно с тези процеси. Така коментира казуса с връщаните с отказ да им бъде проведена химиотерапия пациенти на Специализираната болница за активно лечение "Д-р Марко Марков" във Варна министърът на здравеопазването..

обновено на 17.07.24 в 19:33

Даваме на САЩ варненец, разследван за данъчни измами онлайн за над 3 млн.щатски долара

Екстрадираме 48-годишен мъж от Варна, който е издирван от съдебните власти в САЩ. Там срещу него има образувано наказателно дело по обвинителен акт, издаден на 18 декември 2019 г. Искането за екстрадиция е на Районен федерален съд на Съединените щати в Източен район на Ню Йорк, съобщават Варненския окръжен съд. Разглеждането на делото беше прекъснато..

публикувано на 17.07.24 в 18:39

Земеделци призовават за оставката на заместник-министъра Таня Георгиева

Земеделци призовават за оставката на заместник-министър Таня Георгиева. От  Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изпратиха декларация до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и министъра на земеделието и храните Георги Тахов. Земеделски производители от месеци наред недоволстват заради редица неуспехи в работата на ресорния..

публикувано на 17.07.24 в 17:22

Пожарът в ямболското село Воден унищожи къщи

Изключително сложна е ситуацията в ямболското село Воден заради бушуващия пожар, съобщава БНР. Изгорели са къщи и стопански постройки, а по-голямата част от жителите са изведени от селото.  Обитателите на дома за възрастни хора във Воден са преместени в кметството на село Малко Шарково, обяви директорът на дома Златка Янева. Тя описа обстановката в..

публикувано на 17.07.24 в 17:02
Синята зона в Балчик

Какви са цените за паркинг и синя зона в Балчик, Албена и Кранево

През летния сезон цените за паркиране в курорта Албена са актуализирани – паркинг Автогара до края на септември струва 8 лева, след което ще се върне на 6 лева през октомври. Зелената и синя зона за 24 часа е съответно 20 и 10 лева (юни-септември), като през октомври ще се изравнят на 10 лева, пише на сайта на курортния комплекс до Балчик. Капацитетът..

публикувано на 17.07.24 в 16:29