Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Преди Прошка



Започва седмицата, през която по традиция се иска и се дава прошка: от днес до неделя, когато е Сирни Заговезни.

Навремето на този празник ергените се надпреварвали да изпращат огнени стрели в двора на фаворитката си. Простичко било. Всеки момък си изработвал самоделен лък и се прицелвал със запалена стрела в двора на момата, която харесвал. Семейството на момичето, естествено стояло будно, за да предпази имота си от пожар. И милата картинка включвала: момата, която гордо се разхождала из двора и събирала стрелите и... родителите й, раздирани от противоречия, кръжащи от плевнята до къщата и обратно, в опити да гасят пламъците.

Защо раздирани от противоречия?

Първо: защото уважавали традициите и знаели, че щом преди години на Сирни Заговезни бащата се опитвал от любов да опожари имота на любимата си, а майката била свидетел как родителите й давали всичко от себе си, за да предпазят бащиния й дом от пожара на любовта в прекия смисъл, значи децата и внуците им също трябвало да повторят историята на определен етап от житейския си път.

Второ: въпреки зачитането на традициите, вътрешно проклинали този идиот, който за първи път дал старт на опасното събитие. Все пак това бил единственият им семеен имот, в който бащата се родил и отраснал и в който се надявал да отгледа внуци и правнуци, а те от своя страна да проследят следващите разклонения на родословното дърво... Тази перспектива не включвала неовладян пожар на Сирни Заговезни и имотни загуби, породени от вулкан от необуздани хормони и незачитане на чуждата собственост. Ама... Наистина кой идиот...? Както и да е ... Традициите трябва да се уважават. По мое мнение може и да не се спазват, ако са опасни за здравето и за имотното състояние на хората.

И трето: въпреки голямата опасност от застрахователно събитие, родителските сърца прескачали по няколко удара от гордост, че колкото повече подпалвачи се събират отвън, пред двора, толкова по-харесвано и приятно за окото на населението е чедото им.

Толкова за традицията и пожарите на любовта.

Извън шегата, идеята за прошка ме провокира да помисля за друго – нещо, което често пренебрегваме, а колкото повече го замятаме към килера, толкова повече расте то и рано или късно последствията от него като лавина се струпват върху нас. Имам предвид първата прошка – тази, която дължим на себе си.

Наскоро в „Лесна работа“ обсъдихме посланията, които изпращаме до бъдещото си Аз в новогодишната нощ. Днес става дума за друга посока – посланията към миналото Аз. В много случаи това са си цели разговори, дори обвинителни речи в стил: „Мое минало Аз, ти защо постъпи така? Защо не премълча? Защо направи точно този избор?“ Поне веднъж сте си го мислили, нали?

Това не работи по желания начин.

Вероятно най-доброто, което човек може да направи, е да погледне със смирение назад, да каже: „Е, мое минало Аз, сгреших, но си научих урока“.

Да продължим напред е лесна работа, когато си простим собствените грешки и погледнем на тях като на възможности. Това ни прави спокойни, свободни и щастливи. А щастливите хора обикновено постъпват така, че няма какво да им прощаваме.

Можем само да им се радваме и да благодарим, че са част от живота ни.


По публикацията работи: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бутан - страната с министерство на щастието

Бутан, малкото кралство в Хималаите, е страна, в която щастието е основно право, което е гарантирано от конституцията. Грижа за това всички да бъдат щастливи задача има Министерството на щастието. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Щастието се крепи на четири основни стълба. Водещо е житейското правило да живееш природосъобразно, да опазваш..

публикувано на 10.07.24 в 15:57

През април 2024 г. вносът на стоки на България от ЕС се увеличава с 11.9%

През периода януари - април 2024 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.4% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 17 680.1 млн. лева, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 62.0% от износа за държавите - членки на ЕС .При износа, разпределен според..

публикувано на 10.07.24 в 13:38

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01

Лесна работа: Пътуване с влак

Когато лятото обгърне с гореща ласка всяко място, далеч от брега, жадуваме за дълъг уикенд край морето. И ето ме, трийсет години след последното си пътуване с железниците, решавам да се метна във влака. В нощния, разбира се, за да получа колкото може повече море. Вече съм на гарата. На електронното табло се мъдри половинчата..

публикувано на 08.07.24 в 12:00