Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екскурзоводът Елка Цветанова: Хуморът е подправката към беседата

В Международния ден на екскурзоводите ви срещаме с една жена, която е посветила живота си на тази професия – Елка Цветанова. Слушателите на Радио Варна я помнят и с изявите й пред микрофона в предаването „Ала Бала“, където демонстрира и своите артистични заложби. Защото, както тя казва, за да е успешен един екскурзовод, той трябва да бъде и артист.

За нея професията не е просто работа, а призвание. И това се усеща в трепета, с който разказва за пътуванията, за срещите с туристите и беседите с тях.

Формулата за успешния екскурзовод

Според Елка Цветанова успешен е този екскурзовод, който умее да разказва, а не да представя някаква суха информация.

„Един екскурзовод трябва да е разказвач. Да е „сочен“. В моите беседи аз никога не говоря в стил „Уикипедия“. Стремя се определен период да го свържа с интересна история. За мен е много важно да се редува сериозното със смеха. Бих казала, че хуморът е подправката към всяка беседа. В нашата професия трябва да си артист и да си много комбинативен, защото работиш с много хора и може да попаднеш в много различни ситуации“, сподели Елка Цветанова и допълни, че туристите усещат и оценяват, когато вършиш работата си от сърце.


За първата й обиколка и едни (не)доволни французи

С усмивка Елка Цветанова си спомни за първите си стъпки в професията и първата си среща с туристи.

„Това беше една мини обиколка на България по социалистическо време. Помня, че бях толкова притеснена, че включих на „автопилот“. Мислех си, че трябва постоянно да говориш по време на пътуването. И просто не знам как успях да избълвам толкова много приказки. Случи се така, че в Жеравна нямаше място за настаняване на всички туристи и трябваше да спят не по двама, а по трима в стая. Някои спяха на земята. Французите вдигнаха революция. Просто щях да бъда изгорена като Жана Д‘Арк на кладата. В края на деня реших да отида в първата кръчма и да се напия“, спомня си с настроение Елка Цветанова. Но историята не свършва дорук. Вечерта тя дочува разговор между французи от съседната стая, в който обсъждат нея и използват определена френска дума.

„Не знаех точно значението на тази дума и мислех, че означава хулиганка или нещо друго обидно. На другия ден реших да „накажа“ туристите като артикулирах бавно и сериозно и им давах информация не повече от тази, която трябва да бъде за една беседа. По-късно обаче разбрах, че съм направила гаф, тъй като се оказа, че въпросната дума всъщност означава комплимент“, разказа смеейки се Елка Цветанова.

Любими дестинации

В богатата си и дългогодишна кариера като екскурзовод, Елка Цветанова е посетила стотици дестинации, както в България, така и по света. Според нея, нашата страна разполага с уникални природни дадености, които си струва да бъдат представени пред света. Пътуванията извън България също са й на сърце.

„На мен ми харесва всичко свързано с дадена страна и хората в нея. На сърце са ми древните култури. Тази година бях в Иран, Източна Турция и Месопотамия“, сподели Елка.

Едно от незабравимите й пътувания е до Перу.

„От там се върнах буквално променена. Даже като се върнах от Перу, Европа ми се виждаше „блудкава“ с нейната цивилизация.

Хобитата на екскурзода

В свободното си време, Елка Цветанова обича да учи и да попълва знанията си, както и да пътува.

„Сега сякаш най-много би ми харесало да си живея в някоя къщурка с градинка и да се занимавам с градинарство“, каза Елка Цветанова. За нея това е начин човек да „зареди батериите“ и след това с нови сили да се върне към това, което обича да прави.

Тя си пожела повече млади хора да проявяват интерес към професията – нещо, което в момента не се забелязва.

„Обезпокоително е, че сред младото поколение няма много надеждни кадри, които да продължат. Мисля че ниският интерес се дължи най-вече на заплащането, защото от тази професия не ставаш богат. Може и да греша, но смятам, че за новото поколение е важна тази цел и търсят краткия път до нея. Трябва обаче да има малко квас. Трябва да има и обич“, коментира още Елка Цветанова.

По повод Международния ден на екскурзоводите тя пожела на всички свои колеги да са здрави и да продължават така успешно да славят България. Пожела си и да има на кого да предадат щафетата.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Елка Цветанова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10