Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стем кабинети в училището в Аврен

Аврен
Снимка: Радио Варна

 Всички училища в страната ще получат финансиране за разкриване на така наречените стем кабинети. 

Съкращението STEM в превод на български е от думите Наука, Технология, Инженерство и Математика.

 Този вид обучение се отличава с това, че в различна степен обединява четирите направление в една нова съвременна учебна среда.

 Миналата седмица министърът на образованието проведе работна среща с всички директори на училища от цялата страна, за да получат повече информация за стем кабинетите и да определят точно какви ще бъдат направени в тяхното училище.

За оборудването на въпросните кабинети във всички училища са предвидени над половин милиард лева.

 И сега – как всичко това ще се случи в едно малко училище и ще достигне до децата там. Следващият разговор е с директорката на Основното училище Христо Ботев в Аврен – Елена Лазарова.

 В училището учат 52 деца, като 70 % от тях са от малцинствени уязвими групи. Педагозите са 9 души.

 Предвидили са да направят два стем кабинета – единият за информационни и дигитални науки, а другият природонаучен за химия и физика.

Ето какво каза пред Димитрина Дончева Елена Лазарова:



По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плаж Черноморец

Предимно слънчево време

Днес ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но само на отделни места е възможно да превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север и североизток, следобед по крайбрежието от източна четвърт. Максимални температури между 28° и 33°, за Варна около 29°. Вълнение на морето 2 бала, в открито море 2-3...

публикувано на 04.09.24 в 05:59

Адресите без ток

В периода 03.09.2024 - 04.09.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - кв. Виница, ул. Св. Прокопий Варненски, ул. Свети Димитър Солунски, ул. Албена, ул. Св. Атанасий, ул. Константин Павлов и..

публикувано на 04.09.24 в 05:00

Започна проектирането на парк „Младост“

Започна проектиране на дейностите по благоустрояване на парк „Младост 1“ , който е разположен на терен от близо 20 декара в пространството между ул. „Мечтание“ и детските градини „Морска звездица“ и „Синчец“. В момента се изготвя технически проект за изграждане, основен ремонт и реконструкция на парка. Целта е да се създаде модерна и съвременна..

публикувано на 03.09.24 в 15:10

Предложение: Паркингите от синята зона на Балчик - целогодишно платени

Крайбрежните паркинги Морска гара и Рибарски да станат целогодишно платени при 24-часов режим на работа. Това предвижда проектонаредба за изменение на наредбата за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни в община Балчик, поместена на сайта на Общината. Мотивите на управителя на общинското дружество Кибела 2014 да инициира..

публикувано на 03.09.24 в 13:58

От РЗИ-Варна разясняват как да получим достъп до електронното си здравно досие през телефона

Екип от РЗИ-Варна организира разяснителна кампания как да получим достъп до електронното си здравно досие през телефона. Всеки желаещ може да използва насоките на служители на здравната инспекция как да използват приложението еЗдраве на смартфоните си. Това каза Цеца Янкова, главен секретар на РЗИ -Варна. Информационен изнесен щанд ще има следващите три..

публикувано на 03.09.24 в 10:44

Отиде си журналистът Иван Гарелов

Почина популярният журналист и дългогодишен телевизионен водещ Иван Гарелов. Това съобщиха от института Пирогов, където той беше лекуван повече от месец, предаде БНР. Телевизионната легенда е починал тази сутрин, допълниха от болницата. Той беше транспортиран по спешност в неврореанимацията на "Пирогов" в средата на юли т.г. след черепно-мозъчна..

публикувано на 03.09.24 в 09:58