Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Племенницата на Юлия Огнянова обработва безценния архив на легендарната режисьорка

Преминах през три строя и разбрах, че ако човек иска, може да остане свободен

yuliya_ognyanova

Днес честваме 100-годишнината от рождението на Юлия Огнянова (1923-2016). Юлия Огнянова е родена във Варна на 22 февруари 1923 г.

През 1943 г. е арестувана за агитационна дейност сред офицери от армията и е жестоко измъчвана в Дирекцията на полицията и РО-2 (Разузнавателен отдел) на Министерството на войната. Осъдена е на смърт, но оцелява.

През 1953 г. завършва театрознание в ГИТИЗ в Москва. Между 1957 и 1960 г. е режисьор заедно с Леон Даниел, Вили Цанков и Методи Андонов в Бургаския театър. Това е бележитата "бургаска четворка", която с новаторските си идеи подкопава битуващите принципи на т. нар. "социалистически реализъм" в изкуството, но четиримата са обявени за „формалисти“, за „проводници на чужди влияния“. След като бургаската група е разбита, Юлия Огнянова работи в театър „Трудов фронт“, Централния куклен театър, по-късно в Кукления театър в Пловдив, поставя в Ямбол, Смолян, Хасково, както и в Латвия, Полша, Италия, Кипър и др. През 1981 г. започва да преподава във ВИТИЗ.

Сред учениците ѝ са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Велимир Велев, Катя Петрова, Петър Тодоров, Кръстю Лафазанов, Симон Шварц, Мая Новоселска, Мария Сапунджиева, Вяра Коларова, Нина Димитрова, Васил Василев-Зуека, Марий Росен и други. Юлия Огнянова е създала над сто постановки. Тя почина на 29 септември 2016 г.

Носител е на международни и национални отличия, сред които почетните „Аскеер“ 1999 и „Икар“ 2009 за цялостно творчество.

Българските театри честват 100-годишнината на Юлия Огнянова с различни събития в програмите си. Днес, 22 февруари, пътуваща документална изложба, която разказва за легендарната режисьорка, тръгва из страната.

Племенницата на Юлия Огнянова, Мария Гинева, преподавателка по пиано в НУИ "Добри Христов"- Варна, чиито възпитаници се нареждат сред най-добрите български пианисти с международна кариера, се е заела да направи богатия архив на Юлия Огнянова обществено достояние.

Огромно количество книги и материали открива Мария Гинева в дома на режисьорката. В момента работи над тях и тепърва ще решава по какъв начин да се съхрани безценният архив.

Преминах през три строя и разбрах, че ако човек иска, може да остане свободен – спомня си думите на своята родственица Мария Гинева.

Светлана Вълкова разговаря с нея:

Аз не знаех, че Юлия Огнянова е родом от Варна. Каква е вашата родствена връзка?

Моята баба и нейната майка са сестри.

Сигурно имате много лични истории с нея. Искахте ли и Вие да се занимавате с театър?

Не, защото аз съм музикант, а вие знаете, че музикантите започват от малки, но може би голямата ни близост с нея е на тази основа – че се занимаваме с изкуство. За мен са много свидни дългите ни разговори за смисъла, за начина, по който да се прави изкуство. Въпреки че не съм се занимавала пряко с театър, мисля, че много съм научила от нея, тя много е повлияла за моето формиране като музикант и като творец. Безкрайно съм и благодарна, както и всички, до които тя се е докосвала.

Докато бях студентка в София, пък и по-късно, съм ходила много на нейни репетиции и представления, отблизо съм следила кариерата и. Било ми е безкрайно интересно, но останах вярна на своя избор.

Нейното верую беше, че всички хора се раждат творци, само трябва да намериш начин да ги разкрепостиш и да се пусне тази сила на свобода.

Защо е толкова важна Юлия Огнянова за българския театър според Вас? Всички, до които се е докоснала, са и изключително верни.

Тя имаше една огромна агитаторска сила. Толкова силна личност с такова обаяние, може би наистина са малко този вид хора. Тя по някакъв много неусетен начин успяваше не толкова да те промени, колкото да извади най-доброто от теб, да те насочи в посока, която е може би твоята, но ти не си успявал да осъзнаеш. Предполагам, че хората затова са и благодарни, защото са намерили себе си, благодарение на контакта с нея.

Разбирам, че нейният огромен архив ще стане обществено достояние. Какво съдържа той?

То се оказа огромна работа. Мислех, че ще приключа поне описването за 100-годишнината, но не. Страшно интересно! Има много записки, бележници, разработки на спектаклите, които е правила. Не бяха подредени, затова е толкова трудно, трудът е колосален. Въпреки че я познавах, аз се изненадвам от количеството на материала.

Първото, което направих, е да опиша библиотеката и. Беше ми много интересно! Не мога да ви кажа колко хиляди тома в най-различни области, което отразява интересите и. За науката, за живописта, тя обожаваше живописта – тук има цял огормен отдел с албуми на художници на 6–7 езика, тя говореше добре няколко езика...

Сега си давам сметка за мащаба на тази личност – енциклопедичните знания, които са я интересували. Вълнуваше се от всичко – от това как е направен саксофонът до строежа на Космоса...

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Мария Гинева може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30