Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото в хибридната война са мащабите и бързината, с която се разпространяват фалшиви новини, смята експерт

Снимка: europarl.europa.eu

"Хибридната война не е нещо ново. Новото е, че мащабите са много по-големи, както и бързината, с която се разпространяват фалшивите новини, дезинформацията и пропагандата". Това каза днес във Варна директорът на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов, който участва в конференцията "Хибридните рискове за сигурността, цитиран от БТА. Хибридните атаки срещу демократичните държави и необходимостта от изграждане на устойчиви общества“, която се провежда във Военноморското училище в града.

Експертът каза, че по тази причина ние първо трябва да осъзнаем риска от тези явления, след това да подготвим обществото и хората, така че да можем да неутрализираме тези рискове. Виждаме и на фона на войната в Украйна, че тя се води не само на бойните полета, а и за сърцата и умовете на хората, обясни Божилов и уточни, че всичко това става със средствата на хибридните войни. Той припомни, че Русия от 2013 година е въвела официално в доктрината си за водене на война всички методи свързани с кибератаки и заплахи, с използване на икономически средства, дезинформация и др., така че това е риск, който съществува реално.


В отговор на въпрос как можем да се справим с изкуствен интелект, който също генерира подобни заплахи, Божилов коментира, че това са нови явления, буквално от последните години. Изкуственият интелект може да генерира както текстов материал, така и нещо изключително опасно, което специалистите наричат дълбоки фалшиви новини. Експертът обясни, че това е видео съдържание, в което е вкаран глас или думи на хора, които никога не биха ги изрекли. „В такива видеа можем да видим лидери на държави, които говорят неща, които никога и по никакъв начин не биха казали, и е изключително трудно на отделния човек да различи дълбока фалшива новина от реален видео запис“, посочи Божилов. 

Запитан какво би посъветвал хората, за да пресеят истинските от фалшивите новини, той каза, че трябва да се направят няколко неща. По думите му всеки един от нас трябва да има критично мислене. Когато се среща с новина, която поражда съмнения, той трябва да направи проверка, такива възможности има. Новите технологии позволяват да се провери снимка, информация. Именно проверката на информация е следващото нещо, което аз казвам, че всеки един от нас трябва да прави, доколкото това е възможно, обясни Божилов.

Той коментира още, че изключително много всички разчитаме на медиите, на качествената журналистика за справянето с фалшивите новини, а причината за това е, че хората имат нужда да се основават на нещо, да вярват в източник. Останалото са средствата на държавата – обучение, преследването на лица и организации, които генерират съзнателно фалшиви новини с цел да се подведат хората или с цел да се повлияе на решения, смята Божилов. Запитан дали у нас има предвидени санкции за разпространение на фалшиви новини той посочи, че нашият кодекс не е регламентирал някои от заплахите, тъй като те са нови, но предполага, че това предстои. 

Доц. д-р Мила Серафимова, ръководител на програма „Медии и комуникации“ на Софийския форум за сигурност определи като обезпокоителни някои от проучванията на Евробарометър, които показват, че в България има доста голяма уязвимост от фалшивите новини. Започнах да търся каква е причината за това и се оказа, че в сравнение с другите европейски страни доста хора у нас се информират не от традиционните медии, а от социалните мрежи, каза доц. Серафимова. По думите ѝ е особено интересен феноменът да се информираш от приятелския си кръг и това е нещо, което предизвиква по-голяма уязвимост от фалшиви новини. Тя допълни, че всъщност журналистите са хората, но които се разчита за проверка на фактите./БТА


По публикацията работи: Галена Ковчазова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещини в 14 области у нас, на Балканите до 39 градуса

Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток, предаде БГНЕС. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 32 и 37 градуса, по-ниски по Черноморието, в София – около 32, Шумен и Благоевград – 34, Велико Търново, Пловдив..

публикувано на 07.07.24 в 09:17

Червен код за опасност от пожари в Северна България

За днес е обявен червен код за опасност от пожари в няколко области на Северна България, предаде БГНЕС. Това са областите Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска. Оранжев е кодът за пожари в Североизточна и Южна България, най-малка е опасността в Западна и Югозападна България...

публикувано на 07.07.24 в 09:14

Ръководствата на ПП и ДСБ ще обсъдят изборните резултати

Две от формациите в коалицията ПП-ДБ провеждат заседания на ръководните си органи. Националният съвет на "Продължаваме промяната" се събира днес, за да обсъди изборните резултати, предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат. От вчера заседава и Изпълнителният съвет на ДСБ. В края на юни Националният съвет на третата..

публикувано на 07.07.24 в 08:38
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му резиденция в парк "Росенец" беше решено да се възстанови нормалното функциониране на ДПС..

публикувано на 07.07.24 в 07:45

Англия и Нидерландия се класираха за полуфиналите на Евро 2024

Англия се класира за полуфиналите на Евро 2024 след победа над Швейцария след изпълнение на дузпи. "Трите лъва" надвиха своя съперник с 5:3 при дузпите, след като редовното време и продълженията завършиха при равенство 1:1, информира БГНЕС. Тимът на Гарет Саутгейт отново се измъкна от тежка ситуация, тъй като изостана в резултата в 75-та..

публикувано на 07.07.24 в 07:32

Времето в неделя: Слънчево и горещо

Днес времето ще е слънчево, следобед горещо! Ще духа слаб, следобед по Черноморието умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 32° и 37°, по Черноморието от 27° до 30°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 25°-26°. Изгревът на Слънцето за Варна беше в 5 часа и 38 минути, залез в..

публикувано на 07.07.24 в 07:21

Пожарът между Соколово и Сенокос е потушен, спасени са 130 декара пшеница, унищожените са близо 30 дка

Два екипа от пожарните в Балчик и Добрич успяха да загасят пожара в пшеничена нива в землището на балчишкото село Сенокос в посока Соколово. Спасени са 130 декара, унищожени са между 15 и 30 декара, съобщи началникът на балчишката служба Стелиян Стойчев. По обяд днес сигналът за пожар между балчишките села е подаден на телефон 112 от пътуващ..

публикувано на 06.07.24 в 16:42