Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов цветен облик за района на "Севастопол"

Конкурс набира художници с опит в “уличното изкуство”

4
Лондон / Великобритания, 2021
Снимка: Bloomberg Philanthropies

Варна е първият от 19-те европейски града, участници в инициативата AsphaltArt на Bloomberg Philanthropies (между тях са Брюксел, Хелзинки, Мадрид, Рим, Осло и Атина), който отправя Отворена покана за градски художници "Рисунка на асфалт" към проект Reconnect The City. Конкурсът, обявен на 23 февруари от Община Варна в партньорство със сдружение VarnaSpaces/ Пространствата на Варна, се осъществява на два етапа - идейна концепция и работен план, последван от реализация на рисунката на асфалт. Целта на инициативата е превръщането на ключов район като "Севастопол" в по-привлекателно и безопасно пространство. Локациите, които ще се превърнат в поле за изява на артистите, се намират върху уличните платна в карето между бул. “Сливница”, бул. “Княз Борис I”, ул. “Братя Миладинови” и ул. “Любен Каравелов”.


Източник: VarnaSpaces; ортофото - Ростислав Златев и Ивайло Добрев

Кандидатите трябва да изпратят идейната си концепция до 10 март 2023 г. на имейл адрес: reconnect.varna@gmail.com (заданието, документите за кандидатстване и работните материали могат да бъдат изтеглени тук). Следва обществено онлайн обсъждане и оценка от експертно жури, което ще излъчи трима финалисти. Те ще преминат през втория етап на конкурса - "Работен план", в който да задълбочат концепциите си, а предложенията им ще бъдат изложени на място, така че всеки да може да се запознае с тях. Крайният победител ще бъде обявен на 5 май, а същинското полагане на рисунките върху асфалта ще се осъществи в началото на юни.

Проектът, класиран на първо място, ще бъде награден с парична награда в размер на 1000 лв. и ще бъде реализиран на съответните локации срещу хонорар от 5000 лв. Всяко от проектните предложения класирани на второ и трето място ще получи парична награда в размер на 500 лв.

Организаторите уточняват, че артистът е свободен сам да прецени до каква степен ще покрие повърхността, според естеството на своята идея. Според арх. Венцислава Недялкова от сдружение VarnaSpaces този проект е общностен. Художникът поставя рамка и ако желае акцент, който само той е в състояние да изпълни, а останалото ще се извърши от гражданите на Варна, които ще бъдат координирани от екипа на организаторите.


Източник: Bloomberg Philanthropies

Арх. Недялкова и главният архитект на Община Варна Виктор Бузев разказаха повече за инициативата в предаването на Радио Варна Улица "Събота".

Арх. Венцислава Недялкова: Проектът е озаглавен "Reconnect The City" (Да свържем отново града), защото някои от нас си спомнят, че преди около 15 години през "Севастопол" преминаваха само автобусите на градския транспорт. Това беше (и все още е) емблематично място за срещи на варненци, но откакто движението е разрешено за автомобили, това пространство се откъсна от градската тъкан и най-вече от силно наситената с търговски обекти пешеходна зона. Така че градоустройствената идея на този проект е да свържем отново градинката на "Севастопол" с централната градска част.

Има ли определена тема за рисунките на кандидатите?

Арх. Виктор Бузев: Няма зададена тема, всичко е оставено на творческия поглед на артистите. Именно затова конкурсът е насочен към художници с опит в "градското изкуство". Тези произведения оставят отпечатък в градската среда, а също така носят и послание. Ние ще си съжителстваме с тях в продължение на поне две години, затова и журито има за цел освен художествената стойност на кандидатстващите проекти, да оцени и посланията, които те носят. Неслучайно сме се насочили към участъци с активно пешеходно присъствие - една от основните функции на проекта е да подобри безопасността на движението. Когато на уличното платно има цветно изображение, водачите на автомобили инстинктивно намаляват скоростта и това ще намали конфликтните ситуации в зоните, в които се пресичат автомобилният и пешеходният поток.

Арх. Венцислава Недялкова: Подобни проекти вече са реализирани в 41 градове в САЩ и в 3 европейски града. Има изработен доклад за влиянието на артистичните намеси върху градската среда, който показва, че в такива зони трафикът на автомобили намалява, скоростта на преминаващите превозни средства е по-ниска, което логично води и до по-малък брой на произшествията на пътното платно. И целта на нашия проект е да тества това на местна почва - дали и ние с нашия специфичен манталитет ще успеем да постигнем добрите резултати на тези американски и европейски градове.

Арх. Виктор Бузев: Този проект не свършва с полагането на рисунките върху асфалта през юни. Това е процес, който след това ще продължи с изследване въздействието на тези обекти върху редица показатели. Ще се извършват преброявания и анализи, които ще бъдат включени в доклад с изводите за това по какъв начин проектът е повлиял на градската среда и на процесите, които се случват в нея. Тази изследователска работа е неразделна част от проектирането и вземането на решения при управление на публичните пространства във всеки един град.

Целия разговор с арх. Венцислава Недялкова и арх. Виктор Бузев слушайте в прикачения звуков файл.


Източник: Bloomberg Philanthropies

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Черно море - едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарасне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните промени..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

На 29 юли започва 32-рият Международен фолклорен фестивал във Варна (ПРОГРАМА)

От 29 юли до 1 август във Варна ще се проведе 32-рото издание на Международния фолклорен фестивал „Варненско лято“. Тази година в него участват ансамбли над 400 артисти от 8 държави. Гостуват фолклорни формации от Украйна, Словакия, Черна гора, Грузия, Китай, Тимор-Леще и Албания. Домакини и тази година са добре познатите на публиката Фолклорен..

публикувано на 25.07.24 в 12:10

25 юли - Успение на св. Анна

На 25 юли Православната църква отбелязва Успение на Света Анна - блажената смърт на света Анна или както канонически се нарича - Успението ѝ. Света Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на..

публикувано на 25.07.24 в 09:19
Плаж к.к.

Мъжете над 50 години са най-недисциплинираните на плажа

В тропическите летни жеги напоследък, топването в морето е един от начините хората да се разхладят. В разгара на сезона, плажовете са пълни, а спасителите трябва да имат очи буквално на гърба си за да могат да предотвратяват евентуални инциденти в морето, особено когато има по-силно вълнение и флагът е жълт или червен. Именно неспазването на..

публикувано на 25.07.24 в 07:20

170 детски градини се отказаха от пластмасовите чаши за еднократна употреба

Над 54 милиона пластмасови чаши за еднократна употреба са спестили децата и екипите на  170 детски градини в страната като са се включили в инициативата "Аз избирам чашата за многократна употреба", от 2016 г. до днес. Това съобщи за Радио Варна нейният идеолог  Сабина Максимова.  Т ака на природата са спестени 400 тона въглеродни емисии и над 140..

публикувано на 24.07.24 в 14:00

Възпитаници на две варненски училища спечелиха награди от международни младежки фестивали

Студио „Рошавата гарга“ към ОУ „Черноризец Храбър“ в морската столица получи две отличия на Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“, който се проведе във Варна. Учениците и техните ръководители спечелиха специалната награда на името на основателя на фестивала – академик Хачо Бояджиев, за филма „Съдът на децата“. На Международния..

публикувано на 24.07.24 в 12:35

Честваме Св. великомъченица Христина

На 24 юли почитаме Света великомъченица Христина. Тя била родом от град Тир. Нейният баща, като управител на този град, бил известен жесток езичник. Родителите ѝ и дали името Христина, което било не според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка,..

публикувано на 24.07.24 в 09:35