Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли Варненска област културен календар на традициите и обичаите в региона?

2
Снимка: Д.Дончева

Да се създаде културен календар на традициите и обичаите във Варненска област, който да включва проявите и събитията, провеждани във всяко читалище и музей в областта, е крайната и голяма цел на участниците в проект „Изследване, приобщаване и разширяване на нови публики - изграждане на междукултурен и образователен мост между българските читалища и музеи“. Това каза за Радио Варна ръководителят на проекта Деница Йорданова от Регионалния исторически музей-Варна. По този повод днес в Икономическия университет се проведе първа опознавателна среща между представители на читалищата и музеите в областта.

Целта на тази среща бе да постави основите на активен и ползотворен диалог, за да се изгради единен мост на общуване, приобщаване и взаимодействие между местните читалища и музеи, които да работят заедно за обогатяване културния и социален живот на местната общност, каза още Деница Йорданова.


Истината е, че пандемията рязко спря дейността на читалища и музеи и това се отрази много сериозно върху тяхната дейност. С този проект надеждите са да се проучат всички проблеми, които стоят пред културните институции, да се направи анализ на ситуацията и да се създаде обща платформа, в която всеки да споделя от какво се нуждае и как вижда развитието си занапред.

Близо 30 представители на читалища от Варна и областта присъстваха на срещата. Всички споделиха, че читалищата им са действащи, пресъздават повечето български обичаи, някои имат музейни сбирки, други развиват и туризъм, а трети тепърва започват да събират народни носии от местната общност.

Според участниците е необходимо да се направи проучване сред жителите на населените места, които да кажат какво искат да се случва в читалищата по селата и каква дейност да се развива. Необходимо е министерството на културата да отделя повече средства за читалищна дейност, защото парите отпускани досега не достигат за проявите на местните самодейни състави. Съвместното сътрудничество между читалища и музеи е надежда за развитие и съживяване на живота особено в селата, където благодарение на читалищата се пазят и предават българските традиции и обичаи, споделиха още участниците.

Подобно партньорство ще даде шанс за  развитие на туризма в селата, който е изключително подценяван, коментира Живко Василев, председател на читалище "Искра 1905" в село Николаевка. Той даде за пример туристическите преходи, които правят в района на селото, посочи и фактът, че в село Николаевка са поставени основите на Възраждането за Варненския регион и вече трета година редовно посрещат туристи, които желаят да видят първата българска църква и първото българско килийно училище във Варненска област. За целта организират пешеходни турове, както и  сбирки за четене на книги.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Още предложения за ветрогенератори в Добруджа

Продължава засиленият интерес за поставяне на ветрогенератори или както ги наричаме разговорно - „перки“, в Добруджа. Преди около месец в предаването на Радио Варна „Пост фактум“ кметицата на Община Добричка Соня Георгиева съобщи, че ще организира местен референдум за намерението да се изградят ветрогенератори край 15 добрички села   - Тянево,..

публикувано на 18.07.24 в 06:51

Отново ще е много горещо

30 градуса е най-високата температура на въздуха измерена тази сутрин точно в 6 часа в Източна България и карй морето. Отчетена е на нос Емине. 29 градуса е на нос Калиакра, 28 във Варна, където атмосферно наляганее 1012 хПа – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се колебае , относителната влажност на въздуха е 51%. 26 градуса..

публикувано на 18.07.24 в 06:20

Адресите без ток

На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Детелина. На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са..

публикувано на 18.07.24 в 05:00

Товарен влак дерайлира край Варна тази вечер, променят маршрута на бързия влак за София през Карлово

Товарен влак е дерайлирал тази вечер след спирка Юнака в посока Дългопол, малко преди 21:00 часа, съобщават от Областната управа - Варна.  Машинистът не е пострадал, а влакът е бил натоварен с пясък. Информацията е потвърдена от централата на БДЖ. Отменен е пътническият влак  за Дългопол.  БДЖ ще осигури автобуси за пътуващите в тази посока...

публикувано на 17.07.24 в 21:49

Засилват проверките за нерегламентирано паркиране на коли по и в близост до велоалеите

Във Варна засилват проверките за нерегламентирано паркиране на автомобили по и в близост до велоалеите . Това стана ясно след сигнал по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев, съобащват от общинския пресцентър. По думите на граждани най-чести нарушения има на алеята за велосипеди в близост до стадион „Спартак“, по протежението на бул. „В...

публикувано на 17.07.24 в 19:40
Галя Кондева, служебен  министър на здравеопазването

Здравният министър за казуса с медикаментите за химиотерапия във Варна: Това е проблем на самото лечебно заведение

От март беше предвидена промяна в нормативната уредба за реимбурсиране на безплатните лекарства от Здравната каса, лечебните заведения бяха наясно с тези процеси. Така коментира казуса с връщаните с отказ да им бъде проведена химиотерапия пациенти на Специализираната болница за активно лечение "Д-р Марко Марков" във Варна министърът на здравеопазването..

обновено на 17.07.24 в 19:33

Даваме на САЩ варненец, разследван за данъчни измами онлайн за над 3 млн.щатски долара

Екстрадираме 48-годишен мъж от Варна, който е издирван от съдебните власти в САЩ. Там срещу него има образувано наказателно дело по обвинителен акт, издаден на 18 декември 2019 г. Искането за екстрадиция е на Районен федерален съд на Съединените щати в Източен район на Ню Йорк, съобщават Варненския окръжен съд. Разглеждането на делото беше прекъснато..

публикувано на 17.07.24 в 18:39