Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтеглиха жребия с номерата на партиите и коалициите в бюлетината за изборите

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи чрез жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината за предстоящите предсрочни парламентарни избори на втори април, предаде БНР.

В надпреварата за гласовете на избирателите участват 15 партии и 7 коалиции.

Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни: 

"В една кутия се поставят пликовете с наименованията на присъстващите членове на ЦИК, във втора кутия - за наименованията на партии и коалиции, се поставят пликовете с регистрираните за участието в изборите партии и коалиции, в трета кутия се поставят поредните номера – от 1 до толкова, колкото са регистрираните партии и коалиции. Председателят на ЦИК изтегля последователно плик с две имена на членове на ЦИК, единият член на ЦИК изтегля плик от кутията с партиите и коалиции, друг – с номер. Тази процедура се повтаря, докато се изчерпат номерата и пликовете с партии и коалиции".

След като партия "Правото" поиска да бъде заличена регистрацията й за участие в предсрочните парламентарни избори, в надпреварата на втори април ще участват 15 партии и седем коалиции.

Ето как ще бъдат подредени партиите и коалициите в хартиената и електронната бюлетина:

1 – БСП за България

2 - ГЕРБ - СДС

3 – „Възраждане“

4 – „Има такъв народ“

5 – Народна партия „Истината и само истината“

6 - Неутрална България

7 – Българско национално обединение

8 – Коалиция „Заедно“

9 – БНС

10 - НДСВ

11 – КОД

12 – ПП - ДБ

13 – ДПС

14 – „Левицата“

15 – Български възход

16 – МИР

17 – Българска социалдемокрация Евролевица

18 - Български съюз за директна демокрация

19 – Глас народен

20 – Социалистическа партия „Български път“

21 – „Вън от ЕС и НАТО“.
По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха линии за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес

В Областна дирекция на МВР във Варна e създадена организация за подготовката и произвеждането на изборите на 9 юни, съобщават оттам. На тел. 112 се приемат денонощно сигнали за нарушаване на правилата за организиране и провеждане на изборите. Гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към..

публикувано на 02.05.24 в 18:03
Снимката е илюстративна

Допълнителни автобуси във Варна в нощта на Великден

Допълнителни курсове ще извършват автобусите във Варна в нощта на събота срещу неделя, навръх Великден. Вижте разписанието: - Автобусна линия 17 от Катедрала – 00:40 ч. и в 01:50, а от Галата в  23:00 ч. и 01:10 ч.; - Автобусна линия 22 от спирка „бл. 407“ в 22:45 ч. и в 01:20, от сп. "Централна поща" - в 00:40 ч. и 02:00 ч.; - Автобусна линия 31..

публикувано на 02.05.24 в 16:04

Фермери искат гаранционен фонд за щети в земеделието

Български фермерски съюз иска създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието. Фермерите призовават служебното правителство и министър Георги Тахов за навременна помощ и съдействие и отбелязват адекватната реакция на властта след опустошителната градушка в Южна България от последните дни. "По повод подобни непредвидени и злополучни събития и..

публикувано на 02.05.24 в 13:38

Задачите по математика за НВО в 10. клас ще са по-практически

Задачите по математика от външното оценяване в 10 клас ще са по-практически ориентирани. Това обмислят в Министерството на образованието, каза ресорният министър проф. Галин Цоков. Той коментира идеята след официалното награждаване на победителите в Балканската олимпиада по математика, която се проведе край Варна.   Припомняме,  България спечели 8..

публикувано на 02.05.24 в 10:12

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност, на отделни места с валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури между 14° и 19°, за Варна около 16°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 14°-15°. Изгрев на Слънцето за Варна в 06:02ч., залез в 20:09ч. Продължителност на деня – 14 часа и 7 минути...

публикувано на 02.05.24 в 06:06

Българските ученици спечелиха 8 медала на Балканската олимпиада по математика

България е с осем медала –два златни, два сребърни и четири бронзови на провелата се в курорта „Слънчев ден“ край Варна 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от   22 държави. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич  от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна и на Марин Христов от Софийската математическа..

публикувано на 01.05.24 в 21:29