Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 621 са кандидатите за депутати на Избори 2023

| обновено на 27.03.23 в 13:52
Снимка: БГНЕС

“Административният съд не одобри вписването на резултатите от машинния и хартиения вот да се отбелязват заедно. Сега обсъждаме какви да бъдат новите варианти на тези нови изборни книжа. Избирателните секции ще бъдат най-малко 11 818”. Това заяви Росица Матева, говорител на Централната избирателна комисия, предаде БГНЕС.

“В състезанието на 2-ри април останаха 14 партии и 7 коалиции - общо 21 участници. Независимите кандидати са двама, единият от които Веселин Марешки", допълни Матева.

“На началната страница са публикувани адресите на избирателните секции в страната, като те за момента са 11 818, без да се включват подвижните такива, така че този брой ще расте. В 9 366 секции към момента ще има машинно гласуване. До момента са подадени малко над 25 000 заявления за гласуване в чужбина. Има седем регистрирани неправителствени организации с наблюдатели на изборите”, заяви още Матева.

“ВМРО не е регистрирала нито една кандидатска листа, затова и не бе изтеглен жребия за нея. В момента се извършва проверка на кандидатите - при две от тях се установи, че двама от тях са се регистрирали в повече от два избирателни района. Отменихме тяхната кандидатура в третия район, за който последен са заявили желание. Освен това установихме и, че трима кандидати нямат навършени 21 навършени години, тяхната кандидатура бе заличена, като днес партиите и коалициите до 17:00 ч. могат да направят промени в своите кандидатски листи”, коментира още Росица Матева.

Двамата независими кандидати са Веселин Марешки във Варна и Милен Милев в Ловеч. “Общо регистрираните кандидати са 5 621, тъй като има и регистрация в два избирателни райони”. 

От тази нощ започва предизборната кампания, като ЦИК отправя съобщение към всички кандидати да водят една позитивна кампания, да спазват добрия тон и всички разпоредби на изборния кодекс, и на решенията на ЦИК. 

Напомняме, че до 18 март имат възможност избирателите, които имат вече регистриран настоящ адрес и желаят да бъдат включени в списъка за гласуване по настоящ адрес, да подадат заявление за това, включително през интернет страницата на ГРАО, до същия срок избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват в изборни помещения, могат да подадат заявление, че желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия”.

Срокът за подаване на заявление за гласуване в чужбина е 7 март, а след това до 11 март ЦИК трябва да вземе решение, с което да определи броя на избирателните секции зад граница.


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осигурен е транспорт за избиратели с увредено зрение и затруднения в придвижването

За превоз на избиратели с увредено зрение или със затруднение в придвижването от "Градски транспорт" осигуряват специализирани микробуси. Диспечерски екип приема заявки всеки ден от 06.00 ч. до 22.00 ч., включително и в деня на изборите на телефони: 052/500 652 и 0889/409 221. 38 избирателни секции са подходящи за гласуване на избиратели с увредено..

публикувано на 31.03.23 в 17:57
Машинно гласуване

Над 17 000 са имащите право на глас в Балчик

17 500 хартиени бюлетини са доставени за парламентарния вот в община Балчик при общо 17 372-ма избиратели по списъци. 22 са машините – 14 в градските секции и 8 броя в седем села. В общо 34 изборни помещения се организира видеонаблюдение, в останалите четири секции в болници такова няма да има. Изборният ден на 2 април започва в 7,00 часа, като ходът на..

публикувано на 31.03.23 в 15:34
Иван Демерджиев

Демерджиев: Няма да има риск от сигнали за бомба на изборите

“Първо училището ще бъде проверено, после ще бъде затворено, ще бъдат запечатани всички помещения, които нямат отношение по изборния процес, ще бъде сложено и под охрана през цялата нощ. Периметърът ще бъде отцепен през цялата нощ, така че няма как да има бомба”. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, предаде БГНЕС...

обновено на 31.03.23 в 14:49

Над 600 са секциите за изборите на 2 април във Варненска област (ВИДЕО)

653 са секциите за гласуване в област Варна. В 540 от тях има машини, съобщи председателят на РИК-Варна Велин Жеков. 400 000 са имащите право на глас, доставени са 406 000 бюлетини, каза още той. Всичко необходимо за протичане на нормален изборен процес е осигурено, посочи областният управител Марио Смърков.  В РИК Варна / Дворец на културата и спорта..

обновено на 31.03.23 в 11:04

Партиите подават финансовите си отчети в Сметната палата до 31 март

До 31 март 2023 г. политическите партии трябва да представят на електронен и хартиен носител финансовите си отчети за 2022 г. заедно с декларация по образец, в която се съдържа списък на физическите лица, направили дарения съгласно чл. 34, ал. 4 от Закона за политическите партии...

обновено на 31.03.23 в 09:55

По-голямата част от избирателите в Балчик гласуват в училище, няма данни за бомбени заплахи

Подготовката за предстоящите избори за Народно събрание на 2 април 2023 г тече нормално и в Община Балчик. Получени са бюлетините и другите изборни материали, които се охраняват от полицията. Раздадени са и устройства, с които след края на изборния ден всяка секционна комисия трябва да извърши заснемане на всяка една бюлетина при оформяне..

обновено на 30.03.23 в 17:55
Машинно гласуване

Общественият съвет към ЦИК: Прегъвайте два пъти машинната бюлетина

Общественият съвет към ЦИК препоръчва на избирателите, които ще гласуват с машини на 2 април 2023 г.,  да сгъват два пъти машинната бюлетина  преди да я подадат на член на СИК за поставяне на печат и да я пуснат в прозрачната урна. В своите методически указания ЦИК не е посочила или препоръчала как точно да става сгъването на машинните бюлетини. От..

обновено на 30.03.23 в 17:53