Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да се избегне затлъстяването, децата трябва да се хранят с готвена храна

За да се избегне затлъстяването и наднорменото тегло, децата трябва да се хранят с готвена храна, менюто им да е разнообразно и богато на зеленчуци и плодове. Чистото месо, варивата - като боб и леща, яйцата, млечните продукти също са сред препоръчителните храни. Децата трябва да избягват полуготови продукти и напитки с високо съдържание на захар. Това съветва д-р Елена Вучкова, педиатър и детски ендокринолог към Детската клиника на УМБАЛ „Лозенец“, член и на Българската педиатрична асоциация. По случай Световния ден за борба със затлъстяването, който се отбелязва днес, специалистът коментира за БТА, че пакетираните храни и напитки са енергийни и калорийни "бомби", които децата трябва да избягват. Спортът е другият задължителен елемент от здравословния начин на живот, подчерта специалистът.

Наднормено тегло и затлъстяване

Критериите за наднормено тегло и затлъстяване се определят за съответната възраст и пол по международните таблици на международния център за контрол на заболяванията (CDC), т.нар. растежни криви (Growth charts) спрямо индекс на телесна маса (Body Mass Index - BMI), обясни ендокринологът. За затлъстяване се приема BMI над 95-и персентил за съответната възраст и пол, a за наднормено тегло - BMI между 85-и и 95-и персентил за съответната възраст и пол, обясни д-р Вучкова. Индексът на телесна маса се изчислява като се разделят килограмите върху ръста в квадратни метри, отбеляза тя. Специалистът добави, че друг подходящ маркер е измерването на отношението талия върху ръст (Т/Р), при отношение над 0.5 е много вероятно да има затлъстяване при дете.

Външни признаци и изследвания 

Специалистът коментира, че затлъстяването е видимо отдалеч, с променена пропорция на тялото и уголемен корем. При децата може да се забележи акантоза (потъмняване в областта на шията или други части на тялото) или червени активни стрии. Високият инсулин също издава наличието на проблем, като това става чрез изследване. Диагнозата не е трудна, нужен е преглед, измерване на антропометрични показатели, при преценка се пристъпва към изследвания, коментира д-р Вучкова.

„Може да се открият съпътстващи заболявания или усложнения на затлъстяването – нарушения във въглехидратния метаболизъм, захарен диабет, артериална хипертония, ранна субклинична атеросклероза, псевдотумор на мозъка, сънна апнея, дислипидемия и др.“, заяви също тя.

Д-р Вучкова напомни, че е важно да се потърсят причините, довели до затлъстяването. Това може да е заради обездвижване, прехранване, да се провери за ендокринни, генетични, метаболитни заболявания, както и за психологични проблеми, поясни специалистът. Тя обърна внимание, че се подхожда индивидуално към всеки случай, като много често няколко специалисти работят заедно.

Проблемът при децата 

По думите на д-р Вучкова около 30% от децата в ученическа възраст са с наднормено тегло и затлъстяване. Специалистът посочи, че най-изразено наднормено тегло има при децата около 9-годишна и около 16-годишна възраст.

Децата могат и сами да осъзнаят, че има проблем, и по своя инициатива да потърсят специалист, коментира Вучкова. Всичко се изчислява на база възраст, съобразява се и фактът, че децата растат. Не бива да бъдем много рестриктивни и по отношение на менюто, за да не настъпи дефицит или нарушение в растежа.

В яслите и в детските градини има добри практики, сривът в здравословното хранене идва в училище, каза доц. д-р Михаил Околийски, който е представител на офиса на Световната здравна организация (СЗО). Той коментира за БТА, че се очаква тази година СЗО ще направи ново изследване за затлъстяването, за да се проследи и неблагоприятното влияние и липсата на физическа активност в периода на социалната изолация по време на ковид пандемията в България.

Околийски изрази мнение, че затлъстелите деца стават затлъстели възрастни, защото навиците трудно се променят с годините, ако не се положат усилия.

Ролята на обществото и институциите 

Михаил Околийски подчерта нуждата от въвеждането на системното здравно образование, което по интересен начин да илюстрира на децата как да се хранят здравословно и да спортуват. Здравето на децата е въпрос от националната сигурност, коментира той.

Необходимо е ангажиране от много хора и институции за справяне с този проблем, каза д-р Елена Вучкова. Тя е категорична, че на първо място е семейството с моделът на хранене и двигателна активност у дома.

Затлъстяване при родителите или значимо наддаване на тегло при бременната са рискове за бъдещо дете със затлъстяване. Личният лекар и учителите трябва да насочват такива деца към специалистите. Държавата трябва да подпомага спорта на децата, храненето в училищата, достъпът до някои храни в близост до училища. Често е нужен психолог, специалист по хранене, поясни Вучкова.

Тя отбелязва нуждата от непрестанна активност при децата и добави, че училището е подходящото място за спортни занимания, защото често семействата нямат възможност да водят детето на занимания извън учебния процес. Стане ли едно дете с наднормено тегло, то много трудно се престрашава да тръгне да спортува заради подигравките, които може да получи, каза д-р Вучкова.

Трябва да се работи за превенция на затлъстяването, категорична е тя. За по-добра информираност медиите също трябва да се включат активно с кампании относно проблема с теглото.


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37