Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меджидиев: Първият хеликоптер за спешна помощ пристига у нас на 15 декември

Снимка: mh.government.bg

Още в предишния мандат на служебното правителство се надявах, че ролята ни е да подготвим кризите. В първия мандат се справяхме и с ковид-кризата, с идеята за три месеца да помогнем в здравеопазването. За тези 7 месеца, обаче, решихме доста проблеми. Това каза пред БНТ министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Като примери той посочи повишаване на възнагражденията на работещите в спешна помощ; създаването на условия за спешна помощ по въздуха, приоритизиране на майчиното и детско здравеопазване, и проектът за изграждане на Национална детска болница.

Нашето правителство стартира проекта за детска болница напълно само - в момента се подготвя мястото, поканихме експерти от Израел. Относно спешната помощ по въздуха, преди две седмици говорихме с фирма за шест хеликоптера, първият от които ще бъде получен на 15 декември. Това е усилие на цялото правителство. Спешната помощ по въздуха ще бъде напълно безплатна за всички български граждани.

Екипът, който е създаден за спешната помощ по въздуха, е между много институции, и е на експертно ниво. В момента лекарите, които ще участват в екипите, в момента се обучават, и до два месеца всичко ще е напълно готово, увери министърът на здравеопазването. Има споразумение, подписано с италианската фирма-доставчик, като хеликоптерите идват по ПВУ. Още летните месеци ще получим два хеликоптера, които ще пристигнат с екипи и техника.

Първоначално ще бъдат базирани в Долна Митрополия и на летището във Враждебна. В момента се осигуряват и хеликоптерни площадки в по-големите болници.

Специален координационен център ще решава дали пациент да бъде транспортиран с хеликоптера. В него ще дежурят лекари на високо ниво, и хора от МО, които ще решават откъде ще тръгне и къде ще кацне хеликоптера, допълни министърът.

Най-важен в този момент е златният първи час - не само пациентът да бъде транспортиран, но и екипът, който ще го поеме в болницата, да може да реагира адекватно, допълни Меджидиев.

Всички шест хеликоптера ще бъдат доставени до 2025 г., уточни служебният здравен министър.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток

В периода 30.07.2024 - 02.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: Гр. Варна - ул. Велчова завера, ул. Капитан Дядо Никола и ул. Крайезерна, ул Мануш войвода, ул. Наум, ул. Панайот Хитов, ул. Петко..

публикувано на 31.07.24 в 05:00

Спонтанен протест заради спрян светофар след кръговото на "Почивка" към курортите

Спонтанен протест събра над 100 души в района на "Св. Никола" между кръговото кръстовище в района на "Почивка" и това на "Траката" на пресечката между бул. "Княз Борис I" и ул. "Янаки Богданов". Причината за недоволството е, че светофарът след кръговото на "Почивка" е спрял и е поставено заграждение. Това спира  възможността да се прави..

публикувано на 30.07.24 в 18:45

Започва саниране на пожарната в Балчик, по плана за възстановяване са осигурени 750 хиляди лева

Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Добрич сключи договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Сред проектите за изпълнение е и ремонт на сградата на РС "Пожарна безопасност и защита на населението" в  Балчик. Предвижда..

публикувано на 30.07.24 в 17:44

МОН публикува третото класиране за прием след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува третото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 31 юли и 1 август 2024 г. На 5 и 6 август ще се приемат заявления за участие в четвърти етап..

публикувано на 30.07.24 в 16:47

Пожар в община Струмяни до границата с Македония, Bg-Alert нареди евакуация

Продължава да се разпространява пожарът, който избухна по-рано днес в Малешевска планина край Струмяни.  Наложена е спешна евакуация за жителите в с. Каменица и Кърпелево,   предаде БНР.   Започна евакуация на хората от село Цапарево, което е близо до границата с Република Северна Македония.  Пожарът е обхванал между 25 - 30 хиляди декара гора,..

публикувано на 30.07.24 в 16:19

Безводието в Добрева чешма - системен проблем, който търси своите решения

Заради ремонт на помпената станция "Батова" днес и утре са възможни смущения във водоподаването към местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите и Черноморска панорама, съобщиха от ВиК-Варна.  Проблемът в Добрева чешма 4 обаче не е само днес и утре. Абонати най-вече в горната част на местността, както и в Перчемлията и Телевизионната кула,..

публикувано на 30.07.24 в 15:10

КНСБ: Близо 1 милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка, съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената си..

публикувано на 30.07.24 в 14:49