Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храм на порцелана в Сенокос

Снежана Канева събира експонати за етнографска сбирка, която да представи в центъра на селото

10
Фабриката за порцелан Рауенщайн просъществувала от 1783 година до 1930 година. Тя е основана от Фридрих Грайнер, който купува замъка Rauenstein и го използва за производствена база. Датировката на фигурките е между 1893-1903 година.

Хиляди безценни експонати. Така Снежана Канева от балчишкото село Сенокос определя колекцията си от порцелан, която е на път да се превърне в музей – декорирани сервизи за хранене, за кафе и чай, сувенири, лампи, свещници, вази и кутии за бижута, различни скъпоценности.




По керамиката се запалва съвсем случайно, купувайки няколко сервиза преди повече от седем години. „Има сериозна поддръжка, но радостта е много голяма, когато получиш пакета, който си поръчал. Нямам търпение да го отворя и наредя до другите“, споделя тя. Покупките и са от страната и чужбина, но основно от Белгия, Холандия, Англия.




В колекцията й може да се видят чинии за стена с всички битки на Наполеон, съдове за топло сервиране на повече от 150 години. С течение на времето страстта и към керамичния материал прераства в бизнес. Открива свои антикварни магазини в Сенокос и Балчик – за ценителите на древното изкуство, зародило се в Китай и преминало многовековен период на усъвършенстване първо на Изток, а после и в целия свят.




Притежава експонати от известни марки, заводите на които вече не функционират. „Английският порцелан например се усеща по-мек. Много е приятно да пиеш от такава чаша кафе – красива, изрисувана с рози и със златен кант“, наслаждава се на колекцията си Канева. Българският порцелан също не е за пренебрегване, смята тя.

Мястото, където Канева събира своите находки, носещи духа на аристократични времена и старите си собственици, е в село Сенокос, по пътя Балчик – Добрич. Любопитните са добре дошли в порцелановия й храм съвсем безплатно, поне засега, докато успява да поддържа сама скъпото си хоби.



Снежана Канева подготвя порцеланов кът с приказни герои, както и отделен с миниатюри. Специално място е отделено на българския порцелан. Заедно с майка си Живка Канева събират експонати за етнографска сбирка, която да представят в центъра на селото и очакват подкрепата на съмишленици, които могат да попълнят колекцията.


Чуйте повече в звуковия файл:


Снимки: Албена Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-а се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа на 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 23.07.24 в 16:49

Осмо издание на фестивала "Сръчко" през август във Варна

Над 50 изложители от цялата страна ще се включат в Осмото издание на фестивала "Сръчко". Той ще се проведе от 2 до 18 август, а шатрите ще бъдат разположени на алеята между комплекс "Морско казино" и сцена "Раковина".  Участие ще вземат занаятчии, грънчари, кожари, текстилни производители, художници, които ще предложат рисувано стъкло, шити играчки,..

публикувано на 23.07.24 в 10:28

Метални топчета произвеждат кислород в дълбините на океаните

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина, съобщава БНР. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес,..

обновено на 23.07.24 в 07:44

23 юли - Международен ден на китовете и делфините

На 23 юли се отбелязва Международния ден на китовете и делфините.  През 1982 г. е приет Мораториум върху търговския улов на китове от Международната китобойна комисия. Празникът се отбелязва от 1986 г., когато Мораториумът започва да се прилага.  В цял свят са недопустими ловът и търговията с китове и делфини, което способства те да се спасят от..

публикувано на 23.07.24 в 07:30

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" в петък и събота

Ден на отворените врати на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  На 26 юли, петък, от 13 до 17 часа плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, а на 27 юли, събота, варненци и гости ще могат да го разгледат от 9 до 11 часа. Събитието се организира по случай три години от влизането на..

публикувано на 22.07.24 в 14:46
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 22.07.24 в 12:50
Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа. Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове? Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш..

публикувано на 22.07.24 в 12:30