Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата Съдебна палата във Варна - на Цирковата площадка

Отстранени са всички административни пречки във връзка с подсигуряване на терена

Съдебна палата - Варна
Снимка: Сияна Спиридонова

Теренът на бившата Циркова площадка във Варна, за който се водеха съдебни дела заради незаконни обекти там, вече е безспорен и предаден на Висшия съдебен съвет. По този начин е възможно да се търси финансиране и да се изготви проект за нова Съдебна палата - проблем, нерешен в морската столица от над 100 години. Това съобщи Марио Смърков, областен управител на Варненска област.

Той каза, че това се е случило заради добра координация между Окръжния съд, Областната администрация, фонд "Затворно дело" и ВСС.

Подробностите чуйте в звуковия файл:



Отстранени са всички административни пречки във връзка с подсигуряването на терен за изграждане на новата съдебна сграда в град Варна, в която да бъдат преместени всички съдилища и прокуратури.

Това е в резултат от издадени заповеди на областния управител на област Варна Марио Смърков за изземване на държавни имоти - 26 обекта, разположени върху терен, известен като бившата „Циркова площадка", спечелени чрез няколко съдебни дела.

Процедурите са приключили и обектите са предадени на ДП „ФЗД“- Териториално поделение Варна. В момента са в ход технически процедури по документалното отразяване на прехвърлянето. 

Инициативата е наложена от битовите условия на работа на съдебните институции и юридическата общност в град Варна. Нито една съдебна институция в морската столица не се помещава в сграда, проектирана и строена за осъществяването на правосъдна дейност. Такова е положението от създаването на съдебната власт в града вече над 140 години. Това води след себе си редица проблеми. Липсват достатъчно на брой съдебни зали, а обособените такива са съобразени с архитектурните ограничения, които поставят сградите. В нито един съд във Варна няма зала, която може да побере повече от 30 посетители, едновременно, без това да им създава дискомфорт.

Битовите условия на работа в сградите не отговарят на нормативните изисквания за магистрати, служителите, адвокатурата, охраната, конвоиращата дейност и гражданите.

Особено тежък е този проблем в Окръжния съд, в който от 67 съдии има общо три помещения - по едно за всяко едно отделение, пригодени за съдебни зали, в които може нормално да се правораздава. Средно на година в тях се разглеждат над 7000 дела. Често се разглеждат дела с висок обществен интерес и с голям брой участници в съдебния процес. Производствата са дълги и често продължават в повече от един заседателен ден, което блокира работата на останалите съдии и забавя други дела. Справянето е с цената на много компромиси и лични усилия.

Апелативният съд във Варна разполага с една съдебна зала, в която 21 съдии разглеждат въззивни дела от 6 окръжни съдилища. Средно на година в тази единствена зала се разглеждат около 2 хиляди дела.

Критично е положението в Районен съд – Варна. Институцията е разположена в бивше общежитие, сградата е с огромна цепнатина и няма как да бъде укрепена. Средно на година в тези условия 55 съдии разглеждат около 30 хил. дела.

Административен съд – Варна  се намира в етаж от административна сграда. Разполага с 4 зали, като средно на година разглежда над 3 300 дела. Работните помещения са без достъп до свеж въздух и слънчева светлина.







По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на Белославското село Езерово настояват за ефективни мерки за ограничение на движението в района

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, затвори важни улици в селото. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки че има пътни знаци /тип В-26 и Т-17/, поставени на разстояние от..

публикувано на 13.07.24 в 18:24

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11

Търговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни според инспекторите на НАП

От 28 юни досега от НАП - Варна са проверили над 320 обекта, на 30 от тях са издадени актове за различни нарушения. Tърговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни. Това заяви Лора Георгиева - говорител на НАП-Варна. Тя, заедно с инспектори, присъства на проверка на заведение за хранене на Крайбрежната алея в морската столица. В..

публикувано на 13.07.24 в 15:03