Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Продължава ремонтът на Вълнолома във Варна (СНИМКИ)

13
Ремонтни дейности на Вълнолома във Варна
Снимка: Румен Сарандев

Продължават ремонтните дейности на Вълнолома на Пристанище Варна - Изток, видя фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев.
Отсечката от Вълнолома, която ще бъде ремонтирана, е с дължина 463 м.


Предвижда се направата на укрепваща и защитна берма с бронировка от тетраподи, послойна опорна каменна призма от скална маса, габиони под вода за укрепване на дъното и запълване на съществуващи вълногасящи кутии със скална маса пред Вълнолома.


По време на изпълнението се изисква извършване на постоянен контрол за деформации. Заложен е и ремонт на съществуващата пасарелка, свързваща Морска гара с Вълнолома и продължението на пешеходната зона към фара, който включва демонтаж на съществуващи и монтаж на нови: настилка, предпазни парапети и стоманени стълбища от неръждаема стомана.

Снимки: Румен Сарандев

По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Старите, но златни рецепти от село Голица (ВИДЕО)

След посещението ни в село Дюлино в началото на месеца, кулинарната ни обиколка с фоторепортера и оператор Румен Сарандев в района на Долни Чифлик и Бяла в търсене на старите, но златни български рецепти, продължава със втората ни спирка - село Голица. Наш гид отново беше Янка Димитрова от Асоциация "Био мрежа", която е автор и на книгата "Омая"...

публикувано на 01.04.23 в 09:00
Личен архив

Политологът Сергей Петров: Важно е да се гласува, независимо, че има разочарование у хората

На 2 април отново голяма част от българските избиратели ще упражнят правото си на вот, но не малко е онази част от тях, която все още се двоуми дали изобщо да стигне до своята изборна секция. Съществува и т.нар. контролиран вот, който със сигурност ще вдигне в проценти избирателната активност така, че да не е твърде ниска. Истината е, че е..

обновено на 31.03.23 в 15:31

Маратон на четенето 2023 в Балчик

От 2 до 23 април 2023 година предстои да се включим в осемнадесетия Маратон на четенето, съобщават от централната библиотека "Паисий Хилендарски" в Балчик. "Нашето желание е всички заедно - ученици, деца от детските градини, граждани, ценящи словото, да създадем празник на четящите хора в град Балчик. Очакваме ви! Участието в маратона е..

публикувано на 31.03.23 в 15:26

Роми от Чистотата: Хвърляйте боклука по-често

Ромите, които се грижат за чистотата на морската градина във Варна, заявяват готовност да гласуват на изборите в неделя. Те ще пуснат хартиена бюлетина по местоживеене - в село Любен Каравелово. Всеки ден пътуват от аксаковското село до морската столица. Автобусните билети на ден им струват 10 лева. Работят на минимална заплата. Казват, че..

обновено на 31.03.23 в 14:48

Над 350 участници в IV-ия Международен младежки фестивал „Славянски звън”

За четвърта поредна година Международният младежки арт фестивал "Славянски звън" дава сцена на изява на над 350 деца и младежи от България и чужбина. Това разказа в интервю за Радио Варна изпълнителеният директор на ММФ „Славянски звън” Искра Иванова - магистър по „Театрална режисура”, председател на Сдружение "Славянски звън", продуцент и..

публикувано на 31.03.23 в 08:10

Ван Гог, Матис и Роден гостуват на Климт в Белведере

Перлата в архитектурата на баровкова Виена е летният дворец „Белведере“. Толкова изящен, че ще си помислите, че е най-малкото кралски. Нищо подобно, той е строен по поръчка на пълководец, може би най-великият във военната история на Австрия - принц Евгени Савойски.  Природата не била много щедра към външния му вид, но пребогато го надарила с ум, смелост..

обновено на 30.03.23 в 19:40

Обновиха пространството около Слънчевия часовник

Зоната за отдих около Слънчевия часовник във Варна вече е обновена. Сменени са всички дървени елементи около градинката, съобщи Стоян Аргиров, директор на общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, което се грижи за поддръжката на Морската градина. Кътът за сядане около часовника бе компрометиран под влияние на метеорологичните условия..

публикувано на 30.03.23 в 16:57