Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метални кенчета за медицинска апаратура събират в центъра на Добрич

Първото специализирано съоръжение за събиране на метални кенчета се появи и в Добрич. То е поставено на централната пешеходна алея, а идеята принадлежи на един от собствениците на заведения там - Георги Миланов. Събраните кенчета ще бъдат предоставяни на Сдружението „Заедно правим добрини“, което от пет години събира пластмасови капачки, жълти стотинки и кенчета, а с натрупаните средства се закупува апаратура и други необходими консумативи за нуждите на многопрофилната болница в Добрич.

Идеята за поставяне на съоръжението за събиране на метални кенчета се заражда у Георги Миланов, когато в пост в социалните мрежи жена от Добрич пита защо и тук да няма такова. И ето че няколко месеца по-късно всичко това е реализирано, разказва Миланов.

Пресата за кенчета за няколкото дни, в които е на центъра на Добрич, вече е наполовина пълна, а отделно Георги Миланов споделя, че хора постоянно му носят торби със събрани в домовете им метални кенчета.

Събраните количества в пресата ще се предоставят за нуждите на кампанията на Сдружението „Заедно правим добрини“. До този момент жените от инициативата са закупили за нуждите на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич два пациентни монитора, родилно легло, видеоларингоскоп, трансдюсер за Педиатрията и най-голямото дарение до този момент - операционна маса. 

Винаги се допитваме до ръководството на болницата каква да бъде следващата цел, обясни Милена Савова от сдружението. От всички отделения споделят какви нужди имат. Този път средствата ще бъдат в помощ на отделението по Неонатология, каза тя. 

Милена Савова призовава всички, които искат да се включат в кампанията им, да го правят съвестно и да предават само пластмасови капачки, жълти стотинки и кенчета. Тя обръща за пореден път внимание на факта, че всяка от жените в сдружението отделя много от личното си време за сортирането на предадените отпадъци и когато те включват и много други битови такива, работата им се затруднява. По думите й пресата за кенчета ще е от голяма полза за тяхната дейност, а и за приучването на всички ни да събираме разделно отпадъците си. 

Йоана Койчева също от сдружението „Заедно правим добрини“ изрази огромната си благодарност от монтирането на новото съоръжение, защото всяка допълнителна инициатива спомага за по-бързото събиране на средства за апаратура за болницата ни.

Разбира се, всеки дарител би могъл да се включи в кампанията и с парични средства, защото независимо че жените от сдружението не обичат да говорят за конкретни суми, всичко, което те осигуряват за болницата струва десетки хиляди. А ако не можем с пари, то винаги бихме могли да помогнем с разделното събиране на отпадъците, които така или иначе изхвърляме ежедневно.

Дарителска сметка

IBAN:BG98UBBS80021081365940

BIC:UBBSBGSF

Сдружение „Заедно правим добрини“

Чуйте повече в репортажа на Мая Щърбанова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Български хотелиери с призив към олинклузив туристите: Изяжте всичко, което вземете

Призив за намаляване на изхвърлянето на храна в хотели и ресторанти от така наречения олинклузив отправиха хотелиери у нас. Кампанията "Вземете всичко, което може да изядете, но изяжте всичко, което вземете" е подкрепена от редица хотелиери по Българското Черноморие, които са поставили надписи в ресторантите си, с които отправят апел към..

публикувано на 15.07.24 в 10:10

Президентът се среща днес с ПП-ДБ преди връчването на втория мандат

Президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на парламентарната група на ПП-ДБ, предаде БНР. Тя е по инициатива на парламентарната група и ще се проведе днес в 16 часа на "Дондуков"2. Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му По-рано лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да..

публикувано на 15.07.24 в 10:06

Възстановиха движението на АМ "Хемус" край Слънчево

Възстановено е движението на автомагистрала „Хемус“ в участъка пътен възел „Слънчево“ – пътен възел „Летище“, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Припомняме, че вчера, 14 юли, участък от пътя беше затворен заради пожар край село Слънчево. Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево..

публикувано на 15.07.24 в 08:45

Очаква се тази седмица президентът да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание, съобщава БНР. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и..

публикувано на 15.07.24 в 08:25

Обстановката във Варна се нормализира, двама задържани за пожара във "Владиславово"

Обстановката във Варна и региона се нормализира. Все още магистралата в района на село Слънчево, община Аксаково, остава затворена заради големия пожар, който бушуваше там от вчера следобед. Във Варна локалните пожари са потушени. Решение дали магистралата ще бъде отворена ще бъде взето към 8-8.30 часа, съобщи дежурният в Областната..

публикувано на 15.07.24 в 08:00

Движението на камиони над 20 тона ще бъде ограничено в някои области

Движението на камиони над 20 тона по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра ще бъде ограничено от 13:00 до 21:00 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В област Русе ще бъде..

публикувано на 15.07.24 в 06:57

Без ток на 15 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, ще бъде прекъснато електрозахранването на няколко места.  От 09:00 ч. до 16:30 ч. токът спира във Варна - ул. Антон Неделчев, ул. Доспат, ул. Ивайло, ул. Кап. Георги Мамарчев, ул. Кап. Райчо Николов, ул. Патриарх Евтимий, ул. Средна гора, ул. Стара планина,..

публикувано на 15.07.24 в 06:12