Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ралица Герасимова за историята на българската космонавтика и съпътствaщата я политическа пропаганда

Сигурно мнозина от вас трудно могат да си представят как е възможно думите космос, политика и изкуство да бъдат част от едно изречение. Oказва се обаче, че могат. И това е благодарение на изложбата "Космодрум" която се открива в Градската художествена галерия във Варна от 18.00 часа днес. 

Чрез ексклузивни материали, видео/фото кадри и документи, посетителите ще могат да се запознаят както с историята на българската космонавтика и нейните постижения и открития, така и с политическата пропаганда, която е съпътствала всички важни събития в тази история. Куратор на изложбата е социалният антрополог и изследовател на космическата култура Ралица Герасимова.

Тя си спомни как в първото издание на изложбата в София през 2018 година е гостувал втория български космонавт Александър Александров.

"Той дойде на разговор с публиката и като разгледа изложбата каза "това не е вярно", "това е лъжа", "това не съществува". Така се захванах със задачата да развенчавам митовете, пропагандата и политическия контекст на събитията от космическата ни история", каза Ралица Герасимова. Тя даде и интересни примери за политическата пропаганда по онова време.

Дублирана книга

"През 1979 година е имало двама кандидати за първи български космонавт. Тогава обаче не е имало интернет и възможности за бърза реакция. И тъй като не се е знаело до последно кой измежду Георги Иванов и Александър Александров ще лети в Космоса, са направени материали като книги, плакати и песни, посветени и на двамата. И когато излита един от двамата, в случая Иванов, всички останали материали за Александров се изгарят", разкри Герасимова. Една от книгите, посветена на Александър Александров обаче оцелява и ще бъде показана на изложбата във Варна.

Вестници и списания излизат с фалшива новина

"В изложбата имаме различни издания на вестници и списания, които са продали фалшива новина. Тя е свързана с полета на Георги Иванов. Планът на неговата мисия е бил корабът да се скачи с космическа станция "Салют 6". Тогава е трябвало представителите на всички комунистически държави да се качат на тази станция. Само че полетът не е успешен и така и не успяват да се качат на тази станция, като дори едва не се убиват. Заради предварително подготвените информации обаче няколко списания и вестници излизат с информацията, че Иванов вече е на борда на "Салют", че маха на България, а той междувременно си спасява живота и се опитва да кацне. През цялото време, когато се правят тези космически мисии се държи и т.нар. пиар аспект на космонавтиката", коментира още Ралица Герасимова.

Пример за този пиар аспект е и фактът, че първият човек излетял в Космоса Юрий Гагарин е бил избран измежду другите кандидати заради своята усмивка, поясни още експерта по история на космонавтиката.

Политическата пропаганда по онова време се е появявала и в детските книжки посветени на Космоса. Част от тях варненци също ще могат да видят в изложбата.


Тя ще продължи до 4 април като всяка седмица ще има лекция за проект "Галактика" и за космонавтиката. Ще има и гайда турове. Една от изненадите е скафандърът на Александър Александров, който пристига в Градската художествена галерия от родния му град Омуртаг. Изложбата ще бъде в три зали. Първата зала е посветена на българската космонавтика. Втората - на космическата култура и детските книжки. В третата ще може да бъде видяна и съвременната селекция от творби на някои от най-известните съвременни артисти.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Ралица Герасимова:


 


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Каква е историята на първите грамофонни плочи, записани във Варна и кой е Стоян Бешков?

Ценно дарение получи Музеят за нова история на Варна. Проф. Венко Бешков, внук на Стоян Анастасов Бешков - дългогодишен учител по музика във варненската мъжка гимназия „Фердинанд I”, дари четири оригиналните грамофонни плочи , на които са записани вокални изпълнения на неговия дядо. Записът е направен през 1906 година във Варна..

публикувано на 31.03.23 в 09:45

Бивш председател на РИК: Сигналите към училищата са опит за сплашване преди изборите

Анонимните сигнали към училищата са опит за сплашване на хората, за да не отидат да гласуват. Това мнение изрази Кристиян Богоев, юрист и бивш председател на РИК във Варна. Той сподели, че в предходни години са имали подобни случаи, но те не са били преекспонирани в публичното пространство. Според него политизирането им води до недоверие към системата и..

обновено на 30.03.23 в 09:03

Адвокат по морско право за задържаните кораби: Риболовът ще е неконтролируем без локални ограничения

Румъния е в правото си да налага конкретни ограничения на риболова за конкретен период от време в изключителната си икономическа зона. Черно море е затворено море с много малки рибни запаси. Няма как пълната свобода да бъде толерирана, а трябва да бъдат търсени възможности за запазване на някои видове. Така коментира специалистът по морско право адвокат..

обновено на 29.03.23 в 14:22

Terry Butler (OBITUARY, LEFT TO DIE, екс-DEATH, екс-MASSACRE): Внимавай какво подписваш

Интервю с Terry Butler (OBITUARY, LEFT TO DIE, екс-DEATH, екс-MASSACRE) „Leprosy” на DEATH от 1988 винаги ще бъде в пантеона на класическия дет метъл. На 30 март супер трибют бандата LEFT TO DIE, която се кръщава на една от песните от албума и в която се изявяват Terry Butler от OBITUATY, Rick Rozz, участвал в DEATH и MASSACRE, Matt Harvey от..

обновено на 29.03.23 в 10:13

Gus Ríos (KILL DIVISION, LEFT TO DIE, GRUESOME): "Разделението трябва да спре"

Интервю с Gus Ríos (KILL DIVISION, LEFT TO DIE, GRUESOME, екс-MALEVOLENT CREATION) В грайнд проекта KILL DIVISION свирят Kyle Symons, бивш от MALEVOLENT CREATION, Jeramie Kling, който е част от INHUMAN CONDITION, VENOM INC. и EX DEO, с когото ви срещнахме в един от предишните понеделници, Dirk Verbeuren, участвал в SOILWORK, още къде ли не и..

публикувано на 29.03.23 в 10:11

Арендатор: Родно производство у нас почти няма

Георги Ангелов е арендатор в района на Вълчи дол от дълго време. Той присъства на протеста, който се проведе вчера във Вълчи дол. Защо зеленчуците са скъпи, каква е съдбата на земеделските производители и какви рисковете, които поемат те, за да продължават да работят? "Ако хората си мислят, че който гледа земеделски култури е богат..

обновено на 28.03.23 в 10:39

Мариан Вълев: Разделението не е пътят, който културата търси

„Чалга" е първият български филм, заснет изцяло с мобилен телефон. Главните роли са поверени на Елеонора Иванова – Нори и Цветелина Стоянова. Звездният актьорски състав на продукцията включва имената на Любомир Нейков, Жана Яковлева, Лора Караджова, Стефан Денолюбов, Диляна Попова, Николай Сотиров, Димитър Рачков, Кръстьо Лафазанов,..

публикувано на 27.03.23 в 07:00