Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Синоптиците от НИМХ-Варна на гости в радиото

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще отбележи на 22 и на 23 март - Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията, съобщиха от НИМХ.

Тази година Световният ден на водата - на 22 март, е посветен на приноса - индивидуален и общностен, за ускоряване на промените, чрез които да се разреши съществуващата криза с водоснабдяването и канализацията. "Това е въпрос, който засяга всички ни. Вие и вашето семейство, училище и група от съмишленици можете да допринесете за напредъка, като промените начина, по който използвате, консумирате и се отнасяте към водата в живота си", подчертават учените от НИМХ.

През 2023 г. се навършват 150 години от създаването на Международната метеорологична организация и това е повод нейният приемник Световната метеорологична организация да апелира за инициативи в цял свят, които да насочат вниманието върху развитието на метеорологията през годините.
 За отбелязване на професионалните празници НИМХ, заедно със своите филиали във Варна, Кюстендил, Плевен и Пловдив, и хидрометеорологичните обсерватории в страната, организира на 23 март Ден на отворените врати. Предвидени са разнообразни тематични инициативи.

В предаването "Радио Варна представя" тази събота от 9 до 10 часа синоптиците от НИМХ-Варна гостуват на Ваня Славова: Във фокуса на юбилейното отразяване, което е планирано през цялата година, ще бъдат постиженията от миналото, достигнатият напредък и потенциалът, заложен в бъдещето.

Затова и мотото на Световния ден на метеорологията тази година е: "Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията".

Още от Вяра Рафайлова:

За професията и за времето споделят информация днес синоптиците с нас в навечерието на техния професионален празник, който ще отбележат на 23 март:
 Питаме с кое е интересна професията и какво е нейното бъдеще:

Доволните рибари могат да накарат синоптиците да направят акула шоу.
Времето е философска, литературна категория, извор на непринудени разговори с познати и непознати.

За времето има най-различни афоризми.

Времето е обширно и многозначно понятие.

 Още Софокъл е казал:“Времето разкрива всичко скрито и прикрива всичко ясно“.

Какви са тенденциите в професията на синоптика и дали тя ще се промени, нека чуем сега:

Изводът е, че времето винаги се променя.
И както мъдро са казали хората: ако видите, че навън вали, не чакайте дъждът да спре, а танцувайте под него...
 Защото няма лошо време, а времето в живота е винаги ограничено и ценно.
И накрая за перспективите в професията у нас и в чужбина:
Светъл празник на всички синоптици!
По публикацията работи: Ваня Славова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Старите, но златни рецепти от село Голица (ВИДЕО)

След посещението ни в село Дюлино в началото на месеца, кулинарната ни обиколка с фоторепортера и оператор Румен Сарандев в района на Долни Чифлик и Бяла в търсене на старите, но златни български рецепти, продължава със втората ни спирка - село Голица. Наш гид отново беше Янка Димитрова от Асоциация "Био мрежа", която е автор и на книгата "Омая"...

публикувано на 01.04.23 в 09:00
Личен архив

Политологът Сергей Петров: Важно е да се гласува, независимо, че има разочарование у хората

На 2 април отново голяма част от българските избиратели ще упражнят правото си на вот, но не малко е онази част от тях, която все още се двоуми дали изобщо да стигне до своята изборна секция. Съществува и т.нар. контролиран вот, който със сигурност ще вдигне в проценти избирателната активност така, че да не е твърде ниска. Истината е, че е..

обновено на 31.03.23 в 15:31

Маратон на четенето 2023 в Балчик

От 2 до 23 април 2023 година предстои да се включим в осемнадесетия Маратон на четенето, съобщават от централната библиотека "Паисий Хилендарски" в Балчик. "Нашето желание е всички заедно - ученици, деца от детските градини, граждани, ценящи словото, да създадем празник на четящите хора в град Балчик. Очакваме ви! Участието в маратона е..

публикувано на 31.03.23 в 15:26

Роми от Чистотата: Хвърляйте боклука по-често

Ромите, които се грижат за чистотата на морската градина във Варна, заявяват готовност да гласуват на изборите в неделя. Те ще пуснат хартиена бюлетина по местоживеене - в село Любен Каравелово. Всеки ден пътуват от аксаковското село до морската столица. Автобусните билети на ден им струват 10 лева. Работят на минимална заплата. Казват, че..

обновено на 31.03.23 в 14:48

Над 350 участници в IV-ия Международен младежки фестивал „Славянски звън”

За четвърта поредна година Международният младежки арт фестивал "Славянски звън" дава сцена на изява на над 350 деца и младежи от България и чужбина. Това разказа в интервю за Радио Варна изпълнителеният директор на ММФ „Славянски звън” Искра Иванова - магистър по „Театрална режисура”, председател на Сдружение "Славянски звън", продуцент и..

публикувано на 31.03.23 в 08:10

Ван Гог, Матис и Роден гостуват на Климт в Белведере

Перлата в архитектурата на баровкова Виена е летният дворец „Белведере“. Толкова изящен, че ще си помислите, че е най-малкото кралски. Нищо подобно, той е строен по поръчка на пълководец, може би най-великият във военната история на Австрия - принц Евгени Савойски.  Природата не била много щедра към външния му вид, но пребогато го надарила с ум, смелост..

обновено на 30.03.23 в 19:40

Обновиха пространството около Слънчевия часовник

Зоната за отдих около Слънчевия часовник във Варна вече е обновена. Сменени са всички дървени елементи около градинката, съобщи Стоян Аргиров, директор на общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, което се грижи за поддръжката на Морската градина. Кътът за сядане около часовника бе компрометиран под влияние на метеорологичните условия..

публикувано на 30.03.23 в 16:57