Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Валери Йорданов: Нередностите в Народния театър са огледало на всичко, което се случва в държавата

Протестно шествие организира в четвъртък новосъздаденото "Движение за култура", в което влизат поддръжници на уволнения от Народния театър режисьор Александър Морфов . Освен за оставката на директора на театъра  Васил Василев, те настояват за нормативна база, адекватна спрямо творческите институции.

„Движение за култура“ внесе исканията си до президента, премиера и министъра на културата. „Изискваме спешното изработване и приемане на адекватен Закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите“ – се казва в отвореното писмо, публикувано във Фейсбук профила на режисьорката Лилия Абаджиева.

От Движението настояват при създаването на нормативната база да бъдат привлечени и работещите с тях профилирани в трудовото и административното дело юристи, финансисти, специалисти.

Светлана Вълкова разговаря с един от основателите на "Движение за култура" - актьора Валери Йорданов:

Движение за култура - звучи ми като нещо масово. Мислите ли, че ще има достатъчно поддръжници?

Аз съм убеден, че ще има достатъчно поддръжници. Случаят с уволнението на Александър Морфов отвори просто тапата на бутилката и оттам излезе лошият дух. Убеден съм, че ще има достатъчно поддръжници, защото в момента се срещам с деца в училища. Техните родители също са толкова запалени, че децата трябва да бъдат независими, че достъпът до култура трябва да бъде възможен. Те събират подписки пред блоковете, по квартали - това е много важно. Според мен един от най-големите проблеми е премахването на ученическите билети, което е по Програмата за достъп до култура на Министерството на културата и от години е било по 250 места за ученици и пенсионери. В момента има само десет. Всички неуредици показаха колко нередности очевадно се случват в Националния ни театър, а това е огледало на всичко, което се случва в държавата в момента.

Защо се случва това - заради политиката в културния институт или поради друга причина?

Нямам представа и въобще не ме интересува. Моята работа е като актьор да си върша работата, като писател да си пиша нещата, като режисьор също! Просто се надявам някой да вземе отношение и да каже: "Спрете се!" на тези хора, които само на базата на буквата на закона могат да унищожат творец, творба и бъдещето на творците. Проблемът наистина стана национален.

Как смятате да действате? Вие споменахте уволнението на Александър Морфов, оставката на директора Васил Василев. Какво друго искате да постигнете с това движение?

Искаме да се създаде реален Закон на театъра, в точки, разработени от юристи. Защото театърът няма закон. Чувал съм, че през 1946-а имало някакъв закон, който едва ли е адекватен. Но самият факт, че един творец, който може вкъщи да работи - режисьор да прави пиеси, да пренаписва текстове и т.н., и му се прави точка в заповедта за уволнение, че не е бил на работа... Като във фабрика (не подценявам ничий труд). Самият факт е красноречив, че тук става дума за използване на букви на закона, за да се победи на всяка цена, да бъдат притиснати на всяка цена тези, които са неудобни.

В изкуството, при истински големите творци, в исторически и световен план, няма удобни творци. Винаги някой се опитва да ги унищожава. Затова се надявам в днешно време да можем да променим нещо и всеки да си отиде там, където му е мястото - политиците при политиците, бизнесмените при бизнесмените, за да могат децата ни да гледат театър, кино... Ние сме призовали всички сценични и несценични изкуства, защото това се случва навсякъде.

Много се говори за разделението на  колегите в Народния театър. Колко струва мълчанието на творците?

Не искам да обвинявам никого от колегите си, защото не знам кой в какво материално и социално състояние е, кой какви проблеми има и какви са му мотивите. В случая ние обвиняваме тези, които поставиха хората в тази ситуация. Имаше упреци защо само ние сме давали интервюта - не, не е вярно. Те имаха среща с президента... Просто журналистите ни казваха, че никой не иска да говори. Единственото, което мога да изпитам в случая, е съчувствие - искрено от сърце!

Мислите ли, че зрителите също трябва да имат думата в подобни ситуации?

Разбира се! Ако говорим за конкретния случай - самите цени на билетите, според мен, са дискриминация към зрителя. Защото има билети от 40 до 120 лева. Ако аз искам да заведа жена си или да отидем с децата си на театър, какви пари трябва да извадя, за да гледам представление? Така или иначе този театър не е частен. Той е държавен и субсидиран от държавата, по програми и така нататък. На вас не ви ли се струва нередно?

Казвате, че "Движение за култура" няма нищо общо с политиката. Но така или иначе то трябва законодателно някак си да се опита да раздвижи нещата. Иначе няма да има ефект.

Абсолютно. Ние сме написали в декларацията, че нямаме никакви политически амбиции и никой от нас не иска да взема никаква длъжност от заеманите длъжности на онези, на които искаме оставката. То е с идеална цел - нещата да започнат малко да се случват, поне малко, поне в някои сектори, както трябва. Това, което се случи, е недопустимо. То  трябва да е за последен път. Призовавам всеки, когото го боли за българския театър и българската култура, да ни подкрепи. Има подписки и в интернет. Въпреки че сме внесли над 6 хиляди подписа, на никого не му пука за редовия гражданин, за обикновения българин. Редови, обаче трябва да започне да им пука...

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Каква е историята на първите грамофонни плочи, записани във Варна и кой е Стоян Бешков?

Ценно дарение получи Музеят за нова история на Варна. Проф. Венко Бешков, внук на Стоян Анастасов Бешков - дългогодишен учител по музика във варненската мъжка гимназия „Фердинанд I”, дари четири оригиналните грамофонни плочи , на които са записани вокални изпълнения на неговия дядо. Записът е направен през 1906 година във Варна..

публикувано на 31.03.23 в 09:45

Бивш председател на РИК: Сигналите към училищата са опит за сплашване преди изборите

Анонимните сигнали към училищата са опит за сплашване на хората, за да не отидат да гласуват. Това мнение изрази Кристиян Богоев, юрист и бивш председател на РИК във Варна. Той сподели, че в предходни години са имали подобни случаи, но те не са били преекспонирани в публичното пространство. Според него политизирането им води до недоверие към системата и..

обновено на 30.03.23 в 09:03

Адвокат по морско право за задържаните кораби: Риболовът ще е неконтролируем без локални ограничения

Румъния е в правото си да налага конкретни ограничения на риболова за конкретен период от време в изключителната си икономическа зона. Черно море е затворено море с много малки рибни запаси. Няма как пълната свобода да бъде толерирана, а трябва да бъдат търсени възможности за запазване на някои видове. Така коментира специалистът по морско право адвокат..

обновено на 29.03.23 в 14:22

Terry Butler (OBITUARY, LEFT TO DIE, екс-DEATH, екс-MASSACRE): Внимавай какво подписваш

Интервю с Terry Butler (OBITUARY, LEFT TO DIE, екс-DEATH, екс-MASSACRE) „Leprosy” на DEATH от 1988 винаги ще бъде в пантеона на класическия дет метъл. На 30 март супер трибют бандата LEFT TO DIE, която се кръщава на една от песните от албума и в която се изявяват Terry Butler от OBITUATY, Rick Rozz, участвал в DEATH и MASSACRE, Matt Harvey от..

обновено на 29.03.23 в 10:13

Gus Ríos (KILL DIVISION, LEFT TO DIE, GRUESOME): "Разделението трябва да спре"

Интервю с Gus Ríos (KILL DIVISION, LEFT TO DIE, GRUESOME, екс-MALEVOLENT CREATION) В грайнд проекта KILL DIVISION свирят Kyle Symons, бивш от MALEVOLENT CREATION, Jeramie Kling, който е част от INHUMAN CONDITION, VENOM INC. и EX DEO, с когото ви срещнахме в един от предишните понеделници, Dirk Verbeuren, участвал в SOILWORK, още къде ли не и..

публикувано на 29.03.23 в 10:11

Арендатор: Родно производство у нас почти няма

Георги Ангелов е арендатор в района на Вълчи дол от дълго време. Той присъства на протеста, който се проведе вчера във Вълчи дол. Защо зеленчуците са скъпи, каква е съдбата на земеделските производители и какви рисковете, които поемат те, за да продължават да работят? "Ако хората си мислят, че който гледа земеделски култури е богат..

обновено на 28.03.23 в 10:39

Мариан Вълев: Разделението не е пътят, който културата търси

„Чалга" е първият български филм, заснет изцяло с мобилен телефон. Главните роли са поверени на Елеонора Иванова – Нори и Цветелина Стоянова. Звездният актьорски състав на продукцията включва имената на Любомир Нейков, Жана Яковлева, Лора Караджова, Стефан Денолюбов, Диляна Попова, Николай Сотиров, Димитър Рачков, Кръстьо Лафазанов,..

публикувано на 27.03.23 в 07:00