Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Морски притчи" - изложба на Светлин Ненов

"Погледът ми е насочен към брега, към чадърите и към стъпките, които остават по пясъка", споделя авторът

"Мастило синьо морето е разляло
до хоризонта - граница лъжовна
примамва нежно, приласкава,
а душата ми на пясъка остава."

Цитатът е част от стихотворението „Душата ми на пясъка остава“. Истинско любовно обяснение към морето на художника Светлин Ненов, който откри самостоятелна изложба във варненската галерия „Ларго”. И разказва с четка и бои „Морски притчи” за лодки, мрежи, чадъри, слънце, луна, претворени и пресъздадени с майсторската игра с цветовете. 

"Притчи и древни, и съвременни. Колкото морето е древно. И връзката на хората с морето, и с лодките, и с рибарските мрежи. Всичко това облечено в романтиката на морето и на морския живот."

В "Морски притчи" Светлин Ненов сътворява един сюжет в няколко варианта.

"Изложбата така беше замислена, като многобройни интерпретации на рибарските мрежи, а лодките, луната и слънцето отново са едно романтично допълнение. Идеята беше да се разработи тази тема в различни формати, в различни гами. Една изложба предполага някакво богатство на сюжетната интепретация. Да не е всичко по един същ начин, да изглежда."

Но за художника Светлин Ненов това отново е допълнение към морската тематика. 

"Погледът е повече насочен към брега, към чадърите, които очакват лятото или го изпращат и към стъпките, които остават по пясъка", споделя Ненов.

Повече за изложбата "Морски притчи" на Светлин Ненов чуйте в звуковия файл.