Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"БАГ фест" и "БАГ експлорър" през май край Варна

Дни преди средата на май границата между областите Шумен и Варна ще бъде полигон на тринадесетата среща на любителите на мото туризма. Организатори са Балкан Адвенчър Груп. Те са си поставили нелеката задача да популяризират туризма на две колела. Трябва да направим уточнението, че тук не става въпрос за мото събор. В никакъв случай. Целта е съвсем различна. Популяризиране, укрепването и развитие точно на мото туризма. Подкрепа срещат, както от местната власт - Девня и Ветрино, така и от различни частни организации.

Емил Иванов е част от управителния съвет на Балкан Адвенчър Груп. Мотоциклетна група, която организира и обединява общество от мото пътешественици. Така се определят членовете на групата.

"Хора различни, с различн идеи, обичащи пътя. Хора, които пътуват, отиват и търсят красивото, различното, не стандартното по туристически обекти. А места - исторически, природни забележителности. Както казваме ние - "Хора, които обичат да пристигнат то точка "А" до точка "Б". 


За тринадесети, но не фатален, път, мото пътешествениците ще организарт своя БАГ фест. Датите – 11 – 14 май. Подробностите.

"С течение на времето събрахме доста голяма група съмишленици. Всяка година традиционно организираме наши сбирки. Всеки да разкаже къде е бил, какво е видял. Всяка година го правим на различни места. Търсим и избираме интересни места. Места, на които да могат хората да се срещнат, да има място, да се разходим, какво да се види. Варненска и Шуменска област имат доста богата история."

За да бъде още по-интересно, мото пътешествениците организират и "БАГ експлорър". Мото игра, в която под формата на задачи се задава трасе, което да бъде преминато. Но ето и подробностите от Емил Иванов.

"Тази игра не е за скорост. При нас няма скорост, няма гонки. Това е нещо като мото куест. Участниците се разпределят на отбори и получават точки от областа, в която се намираме. Задават се въпроси. Участниците сами трябва да открият отговорите."

Така играчите посещават интересни места и на ден изминават по около 200 километра. Маршуртът за тази година е проигран няколко пъти.

Но повече чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Старите, но златни рецепти от село Голица (ВИДЕО)

След посещението ни в село Дюлино в началото на месеца, кулинарната ни обиколка с фоторепортера и оператор Румен Сарандев в района на Долни Чифлик и Бяла в търсене на старите, но златни български рецепти, продължава със втората ни спирка - село Голица. Наш гид отново беше Янка Димитрова от Асоциация "Био мрежа", която е автор и на книгата "Омая"...

публикувано на 01.04.23 в 09:00
Личен архив

Политологът Сергей Петров: Важно е да се гласува, независимо, че има разочарование у хората

На 2 април отново голяма част от българските избиратели ще упражнят правото си на вот, но не малко е онази част от тях, която все още се двоуми дали изобщо да стигне до своята изборна секция. Съществува и т.нар. контролиран вот, който със сигурност ще вдигне в проценти избирателната активност така, че да не е твърде ниска. Истината е, че е..

обновено на 31.03.23 в 15:31

Маратон на четенето 2023 в Балчик

От 2 до 23 април 2023 година предстои да се включим в осемнадесетия Маратон на четенето, съобщават от централната библиотека "Паисий Хилендарски" в Балчик. "Нашето желание е всички заедно - ученици, деца от детските градини, граждани, ценящи словото, да създадем празник на четящите хора в град Балчик. Очакваме ви! Участието в маратона е..

публикувано на 31.03.23 в 15:26

Роми от Чистотата: Хвърляйте боклука по-често

Ромите, които се грижат за чистотата на морската градина във Варна, заявяват готовност да гласуват на изборите в неделя. Те ще пуснат хартиена бюлетина по местоживеене - в село Любен Каравелово. Всеки ден пътуват от аксаковското село до морската столица. Автобусните билети на ден им струват 10 лева. Работят на минимална заплата. Казват, че..

обновено на 31.03.23 в 14:48

Над 350 участници в IV-ия Международен младежки фестивал „Славянски звън”

За четвърта поредна година Международният младежки арт фестивал "Славянски звън" дава сцена на изява на над 350 деца и младежи от България и чужбина. Това разказа в интервю за Радио Варна изпълнителеният директор на ММФ „Славянски звън” Искра Иванова - магистър по „Театрална режисура”, председател на Сдружение "Славянски звън", продуцент и..

публикувано на 31.03.23 в 08:10

Ван Гог, Матис и Роден гостуват на Климт в Белведере

Перлата в архитектурата на баровкова Виена е летният дворец „Белведере“. Толкова изящен, че ще си помислите, че е най-малкото кралски. Нищо подобно, той е строен по поръчка на пълководец, може би най-великият във военната история на Австрия - принц Евгени Савойски.  Природата не била много щедра към външния му вид, но пребогато го надарила с ум, смелост..

обновено на 30.03.23 в 19:40

Обновиха пространството около Слънчевия часовник

Зоната за отдих около Слънчевия часовник във Варна вече е обновена. Сменени са всички дървени елементи около градинката, съобщи Стоян Аргиров, директор на общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, което се грижи за поддръжката на Морската градина. Кътът за сядане около часовника бе компрометиран под влияние на метеорологичните условия..

публикувано на 30.03.23 в 16:57