Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"БАГ фест" и "БАГ експлорър" през май край Варна

Дни преди средата на май границата между областите Шумен и Варна ще бъде полигон на тринадесетата среща на любителите на мото туризма. Организатори са Балкан Адвенчър Груп. Те са си поставили нелеката задача да популяризират туризма на две колела. Трябва да направим уточнението, че тук не става въпрос за мото събор. В никакъв случай. Целта е съвсем различна. Популяризиране, укрепването и развитие точно на мото туризма. Подкрепа срещат, както от местната власт - Девня и Ветрино, така и от различни частни организации.

Емил Иванов е част от управителния съвет на Балкан Адвенчър Груп. Мотоциклетна група, която организира и обединява общество от мото пътешественици. Така се определят членовете на групата.

"Хора различни, с различн идеи, обичащи пътя. Хора, които пътуват, отиват и търсят красивото, различното, не стандартното по туристически обекти. А места - исторически, природни забележителности. Както казваме ние - "Хора, които обичат да пристигнат то точка "А" до точка "Б". 


За тринадесети, но не фатален, път, мото пътешествениците ще организарт своя БАГ фест. Датите – 11 – 14 май. Подробностите.

"С течение на времето събрахме доста голяма група съмишленици. Всяка година традиционно организираме наши сбирки. Всеки да разкаже къде е бил, какво е видял. Всяка година го правим на различни места. Търсим и избираме интересни места. Места, на които да могат хората да се срещнат, да има място, да се разходим, какво да се види. Варненска и Шуменска област имат доста богата история."

За да бъде още по-интересно, мото пътешествениците организират и "БАГ експлорър". Мото игра, в която под формата на задачи се задава трасе, което да бъде преминато. Но ето и подробностите от Емил Иванов.

"Тази игра не е за скорост. При нас няма скорост, няма гонки. Това е нещо като мото куест. Участниците се разпределят на отбори и получават точки от областа, в която се намираме. Задават се въпроси. Участниците сами трябва да открият отговорите."

Така играчите посещават интересни места и на ден изминават по около 200 километра. Маршуртът за тази година е проигран няколко пъти.

Но повече чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57