Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"БАГ фест" и "БАГ експлорър" през май край Варна

Дни преди средата на май границата между областите Шумен и Варна ще бъде полигон на тринадесетата среща на любителите на мото туризма. Организатори са Балкан Адвенчър Груп. Те са си поставили нелеката задача да популяризират туризма на две колела. Трябва да направим уточнението, че тук не става въпрос за мото събор. В никакъв случай. Целта е съвсем различна. Популяризиране, укрепването и развитие точно на мото туризма. Подкрепа срещат, както от местната власт - Девня и Ветрино, така и от различни частни организации.

Емил Иванов е част от управителния съвет на Балкан Адвенчър Груп. Мотоциклетна група, която организира и обединява общество от мото пътешественици. Така се определят членовете на групата.

"Хора различни, с различн идеи, обичащи пътя. Хора, които пътуват, отиват и търсят красивото, различното, не стандартното по туристически обекти. А места - исторически, природни забележителности. Както казваме ние - "Хора, които обичат да пристигнат то точка "А" до точка "Б". 


За тринадесети, но не фатален, път, мото пътешествениците ще организарт своя БАГ фест. Датите – 11 – 14 май. Подробностите.

"С течение на времето събрахме доста голяма група съмишленици. Всяка година традиционно организираме наши сбирки. Всеки да разкаже къде е бил, какво е видял. Всяка година го правим на различни места. Търсим и избираме интересни места. Места, на които да могат хората да се срещнат, да има място, да се разходим, какво да се види. Варненска и Шуменска област имат доста богата история."

За да бъде още по-интересно, мото пътешествениците организират и "БАГ експлорър". Мото игра, в която под формата на задачи се задава трасе, което да бъде преминато. Но ето и подробностите от Емил Иванов.

"Тази игра не е за скорост. При нас няма скорост, няма гонки. Това е нещо като мото куест. Участниците се разпределят на отбори и получават точки от областа, в която се намираме. Задават се въпроси. Участниците сами трябва да открият отговорите."

Така играчите посещават интересни места и на ден изминават по около 200 километра. Маршуртът за тази година е проигран няколко пъти.

Но повече чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици с нарушено зрение откриха пролетен благотворителен базар във Варна

Пролетен благотворителен базар по традиция организираха от Специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна.  Всички сувенири, картички и мартеници са  сътворени с много обич от нашите ученици, учители и родители , подчерта Жулиета Петкова, директор на учебното заведение. Със събраните средства ще бъдат купени..

публикувано на 22.02.24 в 17:10
Васил Ставрев е скаут от повече от 10 години

Отбелязваме Световния ден на скаутите

На 22 февруари отбелязваме Световният ден на скаутите. Датата не е избрана случайно. На днешния ден в Англия се е родил сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауъл, който е основоположник на скаутското движение по света. Това се случва през далечната 1907 година. Скаутството е допринесло за духовното израстване, физическото укрепване и..

публикувано на 22.02.24 в 07:56

Благотворителен базар в Административния съд събира средства за уред за биорезонансна терапия

Благотворителен базар със сувенири, картички и мартеници е експониран в сградата на Административния съд във Варна до 2 март. Всички  изделия са дело на деца и служители от Комплекса за социални услуги „Прегръдка”, който работи с деца и ученици от 3 до 18 години с дефицит на внимание и и хиперкинетично разтройство на поведението. Средствата от..

публикувано на 21.02.24 в 16:05

Комунистическите монументи като туристически продукт

Отдавна се чуват гласове, че комунистическото наследство на Република България може да се превърне в много добър туристически продукт. И да привлича туристи, които имат желание да разгледат сгради и монументи от периода 1944 - 1989 година. Разбира се и в момента граждани на чужди държави посещават милата ни родна страна с основна цел и идея да..

публикувано на 21.02.24 в 13:56

Светът чества Международния ден на майчиния език

На 21 февруари светът чества Международния ден на майчиния език. Денят отбелязва значимостта на изучаването и използването на майчин език и има за цел насърчаването на многоезичието и културното разнообразие по света.  Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент...

публикувано на 21.02.24 в 07:35

Историята на една майка, заченала инвитро и благодарна всеки ден на Бог, лекарите и близките си

Все повече двойки в днешно време срещат проблеми в опитите си да имат дете. Неслучайно и в голяма част от общините в България се появиха специални фондове, които до подкрепят финансово семейства с репродуктивни проблеми, а от години съществува и Фондация „Искам бебе“, към която хората се обръщат не само за парична подкрепа, но и за повече информация..

публикувано на 20.02.24 в 15:03

ВКС отхвърли авторството на песента „Даньова мама“

Казусът около това дали една от най-популярните български народни песни е дело на конкретен знаен автор стигна до Върховния касационен съд. Както е известно, наследниците на покойната певица Мария Балтаджиева имаха претенции относно   авторството на известната песен. Преди няколко години те започнаха съдебни дела срещу певицата Бинка Добрева, която е..

публикувано на 20.02.24 в 11:07