Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Телефоните, които ще заснемат вота, са предадени в "Информационно обслужване"

Снимка: pixabay

Всички мобилни телефони, които ще излъчват и заснемат от секционните комисии при преброяването на бюлетините на втори април, вече са предадени във фирмата "Информационно обслужване", а необходимото приложение е качено. Днес се прави повторна проверка на устройствата, а другата седмица пред медиите ще се демонстрира и как работят.

Ивайло Филипов, изпълнителен директор на "Информационно обслужване", коментира необходимостта от повторна проверка на смартфоните: "Да се убедим ние, че устройството е инсталирано качествено, че има сигнал, батерията му е заредена на 100 процента. Направили сме тест в компанията, който при заредено на 100 процента устройство при видеоизлъчване и видеозаснемане едновременно, над 8 часа и половина издържа батерията му".

Членовете на секционните комисии ще бъдат обучени да боравят с телефоните, а платформата, през която ще се наблюдава на живо броенето, е сигурна и защитена, така че да издържи и по-голям интерес, допълни Филипов:

"Смятаме, че ще използваме много сигурна платформа, подхождаме много сериозно към процеса, така че да има гарантиране за всеки един гражданин, вие, журналистите да може да използвате интернет сайта. Очакваме значително натоварване, има много интерес към него".

По данни на мобилните оператори, към момента в около 15% от секциите с видеонаблюдение няма достатъчно покритие на интернет, но се работи. "Трите телекома, те работят и в момента и ще работят до изборния ден за увеличаване на покритието с увеличаване на възможностите и капацитета на мрежата, така че качеството на излъчвания сигнал да е по-добро и съответно там, където преди дни е нямало, да бъде покрито".

Там, където секция остане без покритие на интернет, няма да има излъчване, а само заснемане. После видеото ще се качи на платформата. /БГНЕС, БНР


ВИЖТЕ ОЩЕ

Осигурен е транспорт за избиратели с увредено зрение и затруднения в придвижването

За превоз на избиратели с увредено зрение или със затруднение в придвижването от "Градски транспорт" осигуряват специализирани микробуси. Диспечерски екип приема заявки всеки ден от 06.00 ч. до 22.00 ч., включително и в деня на изборите на телефони: 052/500 652 и 0889/409 221. 38 избирателни секции са подходящи за гласуване на избиратели с увредено..

публикувано на 31.03.23 в 17:57
Машинно гласуване

Над 17 000 са имащите право на глас в Балчик

17 500 хартиени бюлетини са доставени за парламентарния вот в община Балчик при общо 17 372-ма избиратели по списъци. 22 са машините – 14 в градските секции и 8 броя в седем села. В общо 34 изборни помещения се организира видеонаблюдение, в останалите четири секции в болници такова няма да има. Изборният ден на 2 април започва в 7,00 часа, като ходът на..

публикувано на 31.03.23 в 15:34
Иван Демерджиев

Демерджиев: Няма да има риск от сигнали за бомба на изборите

“Първо училището ще бъде проверено, после ще бъде затворено, ще бъдат запечатани всички помещения, които нямат отношение по изборния процес, ще бъде сложено и под охрана през цялата нощ. Периметърът ще бъде отцепен през цялата нощ, така че няма как да има бомба”. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, предаде БГНЕС...

обновено на 31.03.23 в 14:49

Над 600 са секциите за изборите на 2 април във Варненска област (ВИДЕО)

653 са секциите за гласуване в област Варна. В 540 от тях има машини, съобщи председателят на РИК-Варна Велин Жеков. 400 000 са имащите право на глас, доставени са 406 000 бюлетини, каза още той. Всичко необходимо за протичане на нормален изборен процес е осигурено, посочи областният управител Марио Смърков.  В РИК Варна / Дворец на културата и спорта..

обновено на 31.03.23 в 11:04

Партиите подават финансовите си отчети в Сметната палата до 31 март

До 31 март 2023 г. политическите партии трябва да представят на електронен и хартиен носител финансовите си отчети за 2022 г. заедно с декларация по образец, в която се съдържа списък на физическите лица, направили дарения съгласно чл. 34, ал. 4 от Закона за политическите партии...

обновено на 31.03.23 в 09:55

По-голямата част от избирателите в Балчик гласуват в училище, няма данни за бомбени заплахи

Подготовката за предстоящите избори за Народно събрание на 2 април 2023 г тече нормално и в Община Балчик. Получени са бюлетините и другите изборни материали, които се охраняват от полицията. Раздадени са и устройства, с които след края на изборния ден всяка секционна комисия трябва да извърши заснемане на всяка една бюлетина при оформяне..

обновено на 30.03.23 в 17:55
Машинно гласуване

Общественият съвет към ЦИК: Прегъвайте два пъти машинната бюлетина

Общественият съвет към ЦИК препоръчва на избирателите, които ще гласуват с машини на 2 април 2023 г.,  да сгъват два пъти машинната бюлетина  преди да я подадат на член на СИК за поставяне на печат и да я пуснат в прозрачната урна. В своите методически указания ЦИК не е посочила или препоръчала как точно да става сгъването на машинните бюлетини. От..

обновено на 30.03.23 в 17:53